Jelenleg

28
látogatónk van

2017. június 7. 08:01

Bishop - Elemzés

(35 szavazat)
13 hozzászólás

Bevezető

A Bishop-ot a Birmingham Railway Carriage & Wagon vállalat fejlesztette ki 1941-ben, a Valentine II gyalogsági támogató jármű alapjaira. 1942-43 között 149 darab készült belőle. A jármű sikertelen konstrukció volt, 1943-tól csak kiképzési célokra használták.

A World of Tanks világában a Bishop a brit önjáró löveg (arty) ágon, tier V-ben foglal helyet, a teljesen körbeforgó lövegű Birch gun (vagy a Valentine II) és a villámgyors FV304 között.

Paraméterek

Felépítmény

A Bishop a Valentine II alvázát örökli, megfejelve egy nagy doboztoronnyal. Bár a 9.15-ös patch HD reworkjénél alacsonyabbra (tömzsibbre) változott a régi kinézetéhez képest, azért még továbbra is magas, így a camo értékei nem a legjobbak: 11,40/5,70/2,71%, amivel tierjének második legrosszabbja. Cserébe artytól szokatlanul páncélozott: 60/50/60mm-es papír szerinti értékei vannak, amivel tierjében a második (a francia prém csodaarty, a 105 LeFH18B2 előzi le, de az a B1 nehéz tank alvázát örökli).

A számok sajnos csak az alvázra igazak a valóságban, és arra sem maradéktalanul, a doboztoronyra ugyanis sokkal inkább az 50/25/25 értékek igazak. Ez viszont már épp elég, hogy egy 75mm-es vagy kisebb kaliberű löveg ne overmatch-elje, a 37mm-es vagy kisebb ágyúkat pedig előszeretettel pattogtatja frontból, főként ha enyhén szögbe állítjuk (nekem még golyóálló jelvényt is sikerült összeszednem vele).

E mellé még jön tierjének legtöbb életpontja (HP) az önjáró lövegek közt: 350. Ennek köszönhetően jó valószínűséggel túl lehet élni egy, illetve szerencsés esetben akár két találatot is. Hogy mégse legyen teljesen rózsás a kép, a járgányhoz a leggyengébb látótáv társul, ami 300 méteres.

Felfüggesztés/motor

A lánctalp egy kicsit megerősített Valentine lánctalp. A megerősítésre szükség is van, mivel a Bishop teljesen feltöltve 18,6 tonnát nyom. A forgási sebessége 22⁰/mp, ami gond lehet amikor könnyű tankokat szeretnénk lefordulni. 

A Bishop a Valentine II motorjait örökli, vagyis a top motor is csak 165 lóerős, ami 9,38 lóerő/tonna arányt ad ki. Ezek után nem meglepő, hogy a végsebesség csak 24 km/h és ezt is csak ideális körülmények között éri el, hegynek/dombnak felfelé pedig még a 12 km/h is felejtős. A szenvedést közelharcban a 10 km/h-ás hátramenet teszi teljessé.

Rádió

A top rádió egy  tier VIII-as WS. No. 19 Mk. III, 550 méteres hatótávval, ami nagyobb pályákon okozhat problémát, mert fogalmunk sem lesz arról, hogy mi történik a pálya másik felén.

Ágyú(k)

Ágyúból két lehetőség van a Bishop-on. Közös jellemzőjük a 32 db lőszerkapacitás, a 4/4⁰ oldalirányú kitéríthetőség (ami nagyon idegesítő tud lenni, ha hozzászoktunk a Birch gun teljesen körbeforgó lövegéhez), a -5⁰-os ágyúsüllyedés és a 480-500 méteres lőtáv. Ezen kívül egyik ágyú sem rendelkezik jelenleg (9.18 patch) kábítás funkcióval.

Q.F. 25-Pr. Ágyú/Mozsár

Ez a Sexton II és a Birch gun top ágyúja, javított töltés- és célzásidővel. Alapból felszerelések, képzettségek és fogyóeszközök nélkül a töltésideje 8,44 mp (7,11 lövés perc), de ez letornászható Töltésgyorsító+Venti+BiA+Tea&puding kombóval egészen 6,96 mp-re (8,61 lövés/perc!). Tapasztalt, más ágat megjárt arty játékosoknak ez olyan érzés lenne, mintha géppuskával lőnének.... És hogy ez a géppuska ne locsolócső legyen, 4,32 mp-es célzásidőt és 0,65-ös pontosságot kapott (az előbbi kombóval+célzásgyorsítóval ezek az értékek 3,6 és 0,6).

Csak egyféle HE lőszer van hozzá 280 sebzéssel ami 1990 DPM-et jelent (a fenti kombóval 2412), mely értéke kiemelkedően jó. A dolog szépséghibája, hogy a horrorisztikusan alacsony 22 mm átütési értékek tier V-ben felejtőssé teszik a DPM papír szerinti számait, nagy átlagban 80-100 között sebez. 

Arról nem is beszélve, hogy a 32 db-os lőszerkészlet nagyon kevés (pláne a Birch gun 150 db-ja után). És mellesleg (ami csak a top ágyú mellett lesz feltűnő) az ágyú max emelkedése 15⁰.

Összegezve, ez az ágyú tier V-be harmatgyenge.

Q.F. 4.5-in Mozsár

A Bishop (és majd az Fv304) top ágyúja, ez az ágyú már orvosolja a jármű összes hibáját.

Csak egyféle, HE lőszer van hozzá 450-es sebzéssel. Ha ezt a 12,37 mp-s töltésidő mellé tesszük (4,85 lövés/perc), akkor kijön a 2182 DPM, ami kategóriájának második legjobbja (igen, helyes a tipp, a csoda francia prémarty előzi le), nem is beszélve arról, hogy ha gyorsító kombót (szokásos Töltésgyorsító+Venti+BiA+Tea&puding) alkalmazunk, akkor 10,21 mp-s töltésidő (5,88 lövés/perc) és 2644 DPM lesz az eredmény! Nem mellesleg jó 10 mp-et ver rá német-orosz-amerikai társaira töltésidőben...

A jó hírek folytatódnak a pontossággal (0,69 felszerelések nélkül, és 0,63 gyorsítókkal) és a célzásidővel (4,32 mp csupaszon, 3,6 gyorsítókkal), amivel kiérdemelte a legpontosabb tier V-ös arty címet.

A legnagyobb erősségére viszont az adatai között eldugott alábbi tulajdonsága: 45⁰-os ágyúemelkedés. Emiatt ugyanis a Bishop - más artykkal ellentétben - nem közel vízszintesen, hanem sokkal magasabb ívben lő (lásd a lenti képen), ezért rengeteg olyan helyre be tudja potyogtatni a lövedéket, ahová más artyknak esélye sincs, és igen gyakran találja el a járművek tetejét, ami általában elég vékony vagy egyáltalán nincs, pl. sok TD-nél (SU-85B, Pz.sfl. IVc, stb.)...

Hogy ne legyen nagyon OP, a lőszernek botrányosan kevés 28 mm az átütése és 2,22 méter a robbanási sugara, illetve (ahogy már az elején említettem) terepviszonyoktól függően 480-500 méter a lőtávolsága. A kis átütésnek „hála” a sebzésünk elég szélsőséges lesz, gyengén páncélozott vagy tető nélküli tankokba simán belemegy 450-500 sebzés, a nyitott járgányok jó részét szerencsés találat esetén egylövésezi is, viszont keményen páncélozott nehéz tankoknál a 100-180 közötti sebzések reálisak (személyes kedvenc célpontjaim az OI Exp.-ek, mert a teteje még az oldalánál is papírabb).

Ajánlott játékstílus

Felejtsük el a szokásos artys „campelek a sarokban” hozzá állást, mivel szinte az összes pályán egyszerűen nem éri el a lőtáv a fontosabb területeket a sarokból (kivéve Ensk és Widepark, amiket klasszik arty módra átlőhetünk). Helyette vonuljunk a frontvonal mögött, keressünk bokrokat/köveket amikben/mögött megbújhatunk. Házak/kövek mögül a nagy ágyúemelkedés miatt ki tudunk lőni ha 10-20 méteres távolságot tartunk tőlük, bár persze a közelünkben így is maradnak még belőhetetlen területek.

Használjuk ki a domborzatot! Keressünk enyhe emelkedőket, melyek elrejtenek az ellenfél elől. A Bishop gond nélkül átlő fölötte, sőt, még meredekebb szögekben, még inkább felülről kapják így az ellenfelek az áldást. Próbáljunk olyan irányokba menni, ahonnét az ellenség egyáltalán nem várna tüzet. Gyakran fogunk kellemetlen meglepetést okozni...

A már korábban említett kis átütés miatt preferálni kell a könnyebben páncélozott célpontokat. Ha épp nincs ilyen lőhető helyen, akkor az agyonpáncélozott tankokat próbáljuk meg láncolni (igen, ez artytól szokatlan szerep). Ha egyszer lekaptuk a láncát, jó eséllyel helyben tudjuk tartani. A másik lehetőség, hogy a motorháztetőt lőjük, mert az szinte minden tankon nagyon vékony, és az új kameranézettel könnyű megcélozni. Azért tartsuk észben a 32 db-os lőszerkészletet, ha ész nélkül puffogtatunk, elég hamar ki tud fogyni.

Ne próbáljunk meg belőni több tank közé, mert a kis robbanási sugár miatt még megsebezni sem fogjuk őket. Mindig direkt találatra menjünk, ami a jó pontosság miatt nem is túl macerás.

Ha biztosan tisztának látjuk egy szakaszon a terepet, mindenképp mozogjunk előre, mert így közelebb kerülhetünk a célpontokhoz, ami a rövid lőtáv miatt nagyon fontos.

Ha esetleg megjelenik egy könnyű tank a közelünkben, fordítsuk enyhén szögbe a frontunkat és aktiváljuk az automata célzást. Ha kisebb tierű nálunk (pl: Pz Ic), jók az esélyeink arra hogy lepattintjuk, majd mikor megpróbál mellénk/mögénk kerülni, csak durrantsunk bele egyet :)

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Töltésgyorsító
  • Célzásgyorsító
  • Fokozott szellőzés (ventilátor)

Azoknak, akik hosszútávon szeretnék használni a Bishop-ot és hajlandóak költeni rá, ajánlom az álcafestést. Az álcahálót viszont senkinek sem ajánlom, mert a kis ágyúkitérítés miatt folyton forogni (mozogni) fogunk.

Ajánlott fogyóeszközök

  • Kézi tűzoltókészülék
  • Kis javítókészlet
  • Kis elsősegélycsomag

Ha nem érdekel a profit, akkor a tűzoltókészülék kicserélhető Tea&pudingra.

Ajánlott legénységi képzettségek

Mivel nekem a Bishop a kedvencem, ezért én egy teljes női legénységet raktam rá, de ha simán képeznem kéne rá, így csinálnám:

  • Parancsnok: 6. érzék + Elit alakulat + Álca
  • Lövész: Célmegjelölő + Elit alakulat + Álca
  • Vezető: Kuplung égető + Elit alakulat + Álca
  • Töltő: Biztonságos elhelyezés + Elit alakulat + Álca

Előnyök és hátrányok

Előnyök

  • Jó DPM
  • Gyors, pontos löveg
  • Jó beesési szög
  • Városi pályákon is játszható
  • Viszonylag sok HP-ja van és tűrhető a páncélzata

Hátrányok

  • Lassú
  • Nagy, gyenge álca
  • Limitált lőtáv
  • Nincs területsebzése és kábító hatása
  • Nincs területsebzése
  • A nagyon keményen páncélozott járművekbe nem, vagy csak kicsit sebez
  • Nincs lőszerválaszték
  • Kevés lőszer fér bele (32 db)

Kiknek ajánlott?

Röviden: mindenkinek! Ha artyzni szoktál, akkor azért, ha utálsz artyzni, akkor pedig ideje megismerned az artyzás szórakoztató oldalát is! Ha már megvan a top löveg (igen, addig sajnos kissé szenvedős időnként), akkor  nagyon szórakoztató. Sokan a brit artykat csak az utód Fv 304 (tier VI) miatt játsszák (ami egyébként még a Bishopnál is jobb) és csak ki free xp-zik az ágat. Nekik ajánlom, hogy inkább másra tartogassák a free xp-t, és tekintsék a Bishop-ot bemelegítésnek. Legrosszabb esetben úgy járnak, mint én: megkedvelik és leragadnak nála :)

És nem mellesleg a vBaddict elemzése szerint a Bishop tudhatja magáénak az összes nem prém jármű közül a legnagyobb nettó(!) átlagbevételt, 8212 kreditet csatánként.

Videó


Az elemzést írta: Rimido

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:51

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    bodzy
    • VIP
    · 5 éve
    Az FV-t szétcseszték de ez igazi FUN masina.....
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Gomezz007
    • Tankos
    · 6 éve
    Nem nagyon artyzok, de ez a kicsike megtetszett! Tudom láma kérdés,. de a cső emelkedését lehet állítani, hogy elérjük ezt a 45 fokos szöget, vagy az van amit látok és nem állítható.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Jcbkw
    • Tankos
    · 6 éve
    Bár nálam kb. egy zsák krumpli jobban játszik, de Bishoppal (hála az MM-nek) nem ritkák a nagyon jó menetek... és lehet, hogy ugyanaz a top gun van rajta, mint az FV-n, de valamiért a Bishop pontosabb és gyorsabban szűkül... én imádom!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    pap32
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="Zozzy"][quote name="pap32"]Csak azt az egyet nem értem, hogy miként lehet ezt az FV-vel szemben preferálni? Ágyú teljesítményre kb. ugyanaz, ergo mindkettőnél mák kell az átütéshez (főleg a 9.18. óta), a Bishopnak meg annyival nem jobb a páncélja, mint amennyivel a Bertike gyorsabb... :-?[/quote]

    Az, hogy a Bishop Tier 5-ben tudja közel ugyanazt, amit az FV fölötte. Ha van türelmed a "csoszogásához", szeretni fogod. Az Fv nagy előnye a mozgékonysága csupán. Nekem amúgy a Bishop megtartós, az Fv fullos, de még nincs szívem eladni. [/quote]

    Ha rápillantasz a fiókomra, akkor látni fogod egyből "a lényeget"... :troll2: Fogalmazzunk úgy, hogy láttam már mindkettőt közelről, ezért sem értem igazán, hogy az 5-ös miért jobb, mint a 6-os...számomra nem kérdés... [quote name="2Sz3M"][quote name="pap32"]Csak azt az egyet nem értem, hogy miként lehet ezt az FV-vel szemben preferálni? Ágyú teljesítményre kb. ugyanaz, ergo mindkettőnél mák kell az átütéshez (főleg a 9.18. óta), a Bishopnak meg annyival nem jobb a páncélja, mint amennyivel a Bertike gyorsabb... :-?[/quote]

    Szerintem a Bishopnak sokkal jobb páncélzata, mint az FV-nek. Próbáld ki - Lighttankkal elég nehéz 2-3 lövéssel kilőni.[/quote]
    Ezen sokat nem kell vitatkozni, hogy 50mm jobb mint a 25... Csak az a gáz, amikor egy artynak már a páncéljára kellene hagyatkoznia, az már régen rossz...ergo lehet, hogy pár kezdőt meg lehet a Bishoppal viccelni párszor, de összességében sokkal többször fogja az ember hasznát venni az FV beteges mobilitásának, amikor el kell illani az egyik oldalról...nem beszélve arról a fun-ról, mikor (főleg a nerf előtt) beszabadultál a Csótánykával az ellen lassú, böhöm tüzérei közé, és szépen szedegetted ki őket egyesével, míg azok össze-vissza lövöldöztek a fejed felett... :troll2:
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Tank_szemelyzete
    • Tankos
    · 6 éve
    Egy apróság: a magas lövedékívből tekintélyes repülési idő is következik. Eleinte elég bosszantó tud lenni, amikor rálősz egy álló tankra, az pár másodperccel később megindul és még pár mp múlva csapódik be mögötte a lövedék 0 sebzést okozva. De hozzá lehet szokni, és egy idő után már a lassan mozgó célpontok eltalálása (elécélzás) is menni fog :-)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    2Sz3M
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="pap32"]Csak azt az egyet nem értem, hogy miként lehet ezt az FV-vel szemben preferálni? Ágyú teljesítményre kb. ugyanaz, ergo mindkettőnél mák kell az átütéshez (főleg a 9.18. óta), a Bishopnak meg annyival nem jobb a páncélja, mint amennyivel a Bertike gyorsabb... :-?[/quote]

    Szerintem a Bishopnak sokkal jobb páncélzata, mint az FV-nek. Próbáld ki - Lighttankkal elég nehéz 2-3 lövéssel kilőni.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Zozzy
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="pap32"]Csak azt az egyet nem értem, hogy miként lehet ezt az FV-vel szemben preferálni? Ágyú teljesítményre kb. ugyanaz, ergo mindkettőnél mák kell az átütéshez (főleg a 9.18. óta), a Bishopnak meg annyival nem jobb a páncélja, mint amennyivel a Bertike gyorsabb... :-?[/quote]

    Az, hogy a Bishop Tier 5-ben tudja közel ugyanazt, amit az FV fölötte. Ha van türelmed a "csoszogásához", szeretni fogod. Az Fv nagy előnye a mozgékonysága csupán. Nekem amúgy a Bishop megtartós, az Fv fullos, de még nincs szívem eladni.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    pap32
    • Tankos
    · 6 éve
    Csak azt az egyet nem értem, hogy miként lehet ezt az FV-vel szemben preferálni? Ágyú teljesítményre kb. ugyanaz, ergo mindkettőnél mák kell az átütéshez (főleg a 9.18. óta), a Bishopnak meg annyival nem jobb a páncélja, mint amennyivel a Bertike gyorsabb... :-?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Hilmerus
    • Tankos
    · 6 éve
    Egy igen nagyra becsűlt, jó barátomat idézve : A Bishop az egy GYÉMÁNT !!!!!

    Igaza van. Én imádom.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    MegaJani
    • Tankos
    · 6 éve
    Az S51-nek van csak 350 hp-ja, ezért a Püspök egy gyilkos 5-ös szinten...

    Egyszer pattintottam vele egy KV-3-at :trollol: (a 122-es volt rajta)

    Amúgy ha teljesen felemeli a löveget, belefolyik a nyílás tetejébe :yk:

Kapcsolódó elemek

Tovább a kategóriában: « Bishop - Elemzés FV304 - Elemzés »
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.