Jelenleg

18
látogatónk van

2016. november 10. 09:46

S35 CA - Elemzés

Írta:
(27 szavazat)
35 hozzászólás

A „fürdőkád”, az el nem ismert tank...

Jean-Pierre felépült a sérüléseiből, melyeket tankparancsnokként szerzett, miután a szeretett Somua S35 tank tornyát ellőtték a feje felett. Hűvös őszi délután volt, mikor bagetett majszolva Párizs külvárosában sétált, és meglátta kedvencét a roncstemetőben árválkodni torony nélkül, egy kidobott fürdőkád társaságában. Ekkor villámként hasított bele a felismerés, hazarohant, leült íróasztala mellé, majd papírra vetette elképzelését. Így született meg - bár csak tervrajzként - az S35 CA francia páncélvadász, azaz a fürdőkád!

Történelem

1945-ben Franciaország saját fejlesztésében, belföldi alapanyagok és fejlesztések felhasználásával, megpróbált létrehozni egy páncélvadászt. A jármű vázát a Souma S35 adta, melyre a 76,2 mm-es páncéltörő ágyút rakták volna fel. Mivel ekkor a kiválasztott löveg már nem volt rendszeresítve és az alvázak gyártása is problémát okozott volna, ezért törölték a projectet.

A járművet a SERB-Művek támasztotta fel és illesztette a Wargaming játékába. A Tier V-ös francia TD-t a SAu 40-ből lehet kifejleszteni (bár elődei nem hagytak mély nyomot bennem) 12.550 XP-ért. Bár egy elemzésnek objektívnak kell lennie, azért annyi egyéni véleményt belevinnék, hogy sem elődei, sem az utána következők nem fogtak meg ebből az ágból. Viszont a fürdőkád nálam örök darab marad, mert az az érzés, amikor feléd közelítő 7-es tankokat szedsz szét kb 4,5 másodpercenként... az megfizethetetlen!

Paraméterek

Életerő: 330 HP. No de haladjunk a legrosszabbtól a legjobb tulajdonság felé.

Motor

Túl sok "G" erő leküzdésével nem kell számolnunk sem gyorsuláskor sem kanyarodáskor, ezért a biztonsági öv sem része a felszerelésnek. Motorja a maga 260 pónierejével és 13,4 LE/t fajlagos teljesítményével pont arra elég, hogy elinduljunk a társakkal és túlságosan ne maradjunk le tőlük. Ez a ménes 37 km/h-s előre és 12 km/h-s tolatási sebességet tesz lehetővé. Bár a Stug III G sebessége papíron közel azonos, érzésre mégis jobb, mivel hamarabb éri el a végsebességet és annak jobb is a talajellenállása.  

Felfüggesztés

Sok szót nem érdemes erre vesztegetni, de mindenképpen tegyük fel az ötös szintet a jobb teherbírása és a 2 fokkal jobb fordulás végett, amely már eléri a körhintát megszégyenítő 28 fok/mp értéket.

S35 CA nem a legjobb talajellenállással rendelkezik: 1,4/1,6/2,7, összehasonlításként a Stug III G (mely sokak kedvence) értékei sokkal jobbak: 1,1/1,4/2,3.

Páncélzat

Elöl 56 mm-es véderővel rendelkezik, míg oldalt és hátul 30-30 mm-rel, ráadásul nyitott, tehát a robbanó lövedékeket a személyzet nem szívleli. De! Mivel szemből sokszor csak a lövegpajzsot látja az ellenfél, ott a gömbölyítésnek hála vannak 120 mm-t is meghaladó területek, melyek a saját szintjén elég sok lepattanót generálhatnak. Oldalát mutatva, ha szerencsénk van és láncot akarnak lőni, a 70-75 mm-es érték sokat fel tud venni. Nem igazán érzékeny a lánca, ritkán dobja le.

Torony

Fix tornyos TD-ről beszélünk, de nyitottsága miatt alaplátótávja V-ös szinten egész jónak mondható a maga 340 méterével, míg a német vetélytársa csak 310 méterrel rendelkezik. Bia+Felderítő skillekkel és periszkóp használatával mozgás közben a látótávunk 380 méterre növekszik, majd 5 másodperc mozdulatlanság után aktiválódik a periszkóp és ekkor már 475 méterre látunk el! Ez az érték ebben a tierben már-már horrorisztikus!

Álcázási értékei is egész jók, konkrétan a harmadik helyre elég a SU-85 és a Stug III G mögött, kicsivel még a szellemvadász T67-et is veri (ráadásul a kalkulátor a 90 mm-es ágyúval számol, én viszont nem ezzel használom, de erről majd lentebb). A rádió hatótávolsága 455 méter, szemben a Stug 415 méterével.

Ágyú

Elérkeztünk véleményem szerint a legjobb részéhez a tanknak. Rögtön három ágyú közül választhatunk. haladjunk kaliber szerint csökkenő méretben:

105 mm AC mle. 1930 s

Ennek tűzgyorsasága 5 lövés/perc, 165/223/54 mm-es átütéssel. Az AP lőszer 300 HP körüli sebzésre képes (DPM: 1500), míg az APCR 330 HP-t vesz le az ellenfelekből, 0,41 m-es pontosság valamint 2,9 mp-es célzási sebesség mellett. Érdemes megemlíteni, hogy ez az utolsó ágyú a francia TD-k szériájában, ami APCR-rel többet sebez mint AP lövedékkel!

Az AP sebessége 850 m/s, az APCR pedig 1063 m/s sebességgel száll.

90 mm AC canon DCA 30

Tűzgyorsasága 7,14 lövés/perc, az átütés 135/175/45 mm, az átlagsebzés 240 hp (DPM: 1714), amihez 0,4 m-es pontosság és 2,3 mp-es célzásidő jár.

A lövedékek sebessége a következőképpen alakul: AP - 800 m/s, APCR - 1000 m/s.

17-pdr AT GUN MK II

A leggyorsabb ágyú a maga 12,1 lövés/perc értékével, és a legnagyobb átütésű is egyben (171/239/38 mm). Átlagsebzése 150 HP (DPM: 1667), pontossága 0,36 m/100m, 2,3 sec célzásidővel.

Ennek a lövedéke száll a leggyorsabban is (AP 884 m/s, az APCR 1105 m/s), így egy kis előretartás után a távolabb lévő mozgó tankokat is jó eséllyel találjuk el. Az alap 5,2 másodperces töltés időt BiA+Töltésgyorsító kombinációval 4,56 mp-re tudjuk levinni. Amennyiben nem sajnáljuk a kreditet, akkor pótellátmánnyal elérhetjük a 4,36-os töltésidőt és a 2,07-es célzásidő is barátságosabb lesz már ezzel a felállással.

Lőszer kapacitása brutális, 86 lőszert vihetünk magunkkal, ezt mindenki úgy osztja ahogy ízlése megkívánja. A részben említett skillekk és felszerelések alkalmazásával 2062-es DPM-et érhetünk el.

Az adatokból is jól kitűnik, hogy bár a méret számít, de a játékosság még fontosabb (valakik mondták...), jelen esetben a kisebb jobb. Egyedül a 90 mm-es ágyú tud elhanyagolhatóan több DPM-et... ha átüt! Azért a 17-pdr APCR átütése 239 mm, ami V-ös szinten szintén nem piskóta, sőt a legtöbb 7-es tankot is viszi mint kés a vajat, kivéve a T29 tornyát. Ezen jó tulajdonságok miatt én inkább a legkisebb ágyút használom (17-pdr) és ajánlom mindenkinek, már csak azért is mert Tier V-ben egy 8-12 másodperces töltési idő megspékelve egy közel 3 mp-es célzásidővel sok. Persze jó érzés amikor azonos vagy kisebb tierű tankot egy lövéssel a garázsba küldünk, de ha ez nem sikerül, a töltési időnk alatt szétszednek minket.

Véleményem szerint ezért nem életképes a nagy ágyúkkal. A kisebb ágyú, a jó AP átütés miatt nem igazán igényli az APCR használatát, inkább csak Tier VII-ben egy-két keményebb ellenfél ellen, mint pl. az AT sorozat vagy a T29, és ott is csak ha nem látjuk a testet.

Az ágyú másik kellemes tulajdonsága mind a vízszintes, mind a függőleges kitéríthetősége! Balra 15 fok, jobbra 29 fok, az ágyúsüllyedése pedig -9/+22 fok. Ezek az értékek nagyon kellemesek egy ellenséges tank mozgásának lekövetéséhez. Oldalirányú mozgása városban kifejezetten előnyös, amikor sarkoknál állva tudunk keresztbe lőni. Függőleges kitéríthetősége lehetővé teszi a "domb mögül tüzelünk, majd visszahúzódunk" taktika alkalmazását. Azért tornyozásra kevésbé alkalmas nyitottsága miatt.

Ajánlott játékstílus

Mint minden TD-nél, a csata kezdése után ajánlott egy jó tüzelő pozíció felvétele a második vonalban, kihasználva a csapattársak felderítését. Használjuk ki a látótávunk és az álcánk nyújtotta előnyöket, ne rohanjunk ezzel a tankkal a frontvonalba, mert a 330 HP-nk könnyen elpárologhat. Amikor viszonylag kevés és alacsony HP-s ellenfelek maradnak, már akkor meg lehet indulni, követve az előttünk haladó csapattársakat, ezáltal támogatást nyújtva nekik.

Ha egy nagyobb ágyút használjuk, mely találat esetén olyan mintha baseball ütővel vágtuk volna kupán az ellent, figyeljünk arra, hogy a hosszú töltési idő miatt legyen hova visszavonulni! Városban bármelyik ágyúval ki tudjuk használni a sarkokon a löveg oldalirányú kitéríthetőségét: kikukucskálunk (ekkor szinte csak a lövegpajzsot látják) és jól megkínáljuk őket, főleg ha a 105 mm-es dorong van a tankunkon.

Mivel az új garázsmód lehetőséget ad az összehasonlításra, ezért kiválasztottam a három legkedveltebb TD-t, a Stug III G-t, a T67-et és a SU-85-öt. Jól látszik az adatokból, hogy a T67 az összértékelésben a legjobb (DPM, sebesség, stb.), de azért az S35 CA-nak sincs szégyenkezni valója, főleg ha a látótávot vagy az átütést nézzük. Személyes értékelésem a harmadik helyre helyezi a T67 és a Stug III G után, utóbbi csak a mobilitása miatt érte el nálam a második helyet.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

A klasszikus TD setup-ot ajánlanám:

  • Töltésgyorsító
  • Álcaháló
  • Periszkóp

Ajánlott fogyóeszközök

  • Kis javítókészlet
  • Kis elsősegélycsomag
  • A tűzoltó helyett lehet pótellátmány, vagy nagyobb oktánszámú üzemanyag, bár akkor az elviszi a hasznot. Gyulladásra nem igazán hajlamos, legalábbis én nem igazán emlékszem ilyen esetre.

Ajánlott legénységi képzettségek

  • Parancsnok: 6. érzék + BiA + Álcázás/Javítás
  • Vezető: Álcázás + BiA + Kuplungégető
  • Lövész: Álcázás + BiA + Mesterlövész
  • Töltő: Álcázás + BiA + Javítás

Amennyiben maradnak a legények ebben a tankban, további skillként főleg látótáv és pontosság növelőket ajánlok, valamint a lövésznek a fegyverkovácsot, ami sérült löveg esetén megnöveli a pontosságot.

Bevétel

Egy átlagos körrel 5-10k kreditre számíthatunk, de egy jobb körrel a 20.000 feletti sem ritka.

WN8 elvárás

A képen is jól látszik, hogy 5-6 sebző lövésnél már egész jól adja a WN8-at:

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Jó álca
  • Jó átütés
  • Jó látótáv
  • Jó lövegkitéríthetőség mind a négy irányba

Hátrányai

  • Kevésbé mobilis
  • Lassú fordulás
  • Célzásidő (főleg a nagyobb ágyúkkal) hosszú
  • Érzékeny a legénységi sérülésekre nyitottsága miatt
  • Fun factor érzés hiánya

Kiknek ajánlott

Mindenkinek, aki szereti a rejtőzködő életmódot, nem szeret fejjel rohanni a falnak, és szereti a nyugodt, megfontolt játékot. Bár a mostani meta nem kedvez a TD-knek, azért a "lesből szétszedlek" ars poetica még most is tud működni.

Videó

Melyben minden fentebb leírt dologra igazolást találunk:

 


Az elemzést írta: Bodzy

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:59

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    luperator
    • Tankos
    · 4 éve
    Nagyon beteg kis tank. Érdekes mód, nekem a nagy ágyúval jobban bejött. Tierjében sok tankot egy lövéssel garázsba küld és a nem túl acélos legénység ellenére elég pontos is.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Tekagi
    • Tankos
    · 5 éve
    Nekem megtartós Valahogy jobban fekszik vele játék mint HellCat-al. (jó,arra még kell a nagy ágyú)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Khaled
    • Tankos
    · 7 éve
    Imádom ! Miután kihúztam az AMX 50 Foch (155) -t, ezt vettem vissza . A nagy nyéllel használom, amikor a 300+-os fiúk gold nooboznak, csak annyit írok : damage :-) Persze 10-ből 9 nem érti :trollol: Csak ne lennék vele megátkozva ! 67 csatából 5 tank ász, és mind vesztes :izmena:
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Camper03
    • Kiképző
    · 7 éve
    Annak idején, amikor még 400 méteres látótávja volt, ez volt a Tier 5 FCM36Pak40-je
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Samy70
    • Tankos
    · 7 éve
    Nagyon jó elemzés lett!

    Itt egy nagy csöves game

    https://www.youtube.com/watch?v=U7PttneJLXg

    Samy
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Camper03
    • Kiképző
    · 7 éve
    Dragon's Ridge, Pearl River, Hidden Village, Port, meg talán valamennyire Severogorsk is, Northwest, South Coast, ezeket a pályákat mind sajnálom, hogy kivették
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Nortonor
    • Kiképző
    • Tank elemző
    · 7 éve
    [quote name="bodzy"]Dragon Ridge :taps: :P[/quote]
    Így van, de Pearl River is hasonló pálya volt, én szerettem ezeket.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    bodzy
    • VIP
    · 7 éve
    Ilyen csucsos hegy a Dragon pályán volt...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    · 7 éve
    [quote name="Nortonor"]Találós kérdés az archívumból:
    Melyik pályán készült ez a 2012 novemberében lőtt screenshot?

    [img]http://i.imgur.com/4qlBGg6.png[/img][/quote]

    Szerintem Pearl river. Azon pályák egyike, amiket sajnálok, hogy kivettek. Tök jó volt játszani rajta.

    Bár nem, tutira nem az. Ott ilyen meredekcsúcsok nem voltak.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    bodzy
    • VIP
    · 7 éve
    Dragon Ridge :taps: :P
Tovább a kategóriában: « Renault UE 57 - Elemzés
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.