Jelenleg

21
látogatónk van

2017. december 7. 07:09

Strv S1 - Elemzés

Írta:
(112 szavazat)
45 hozzászólás

Bevezetés - Az őrült svéd

A 2016 decemberében érkezett svéd ághoz 2017 márciusában vált elérhetővé a nyolcas szintű prémium TD, az Strv S1. Megvásárolható a játékon belül is 10.900 arany kicsengetése után.

Történelmi háttér

Az 1950 évek közepére világossá vált, hogy az akkorra már korszerűtlennek számító svéd hadsereget fejleszteni kell. Több lehetséges alternatíva vizsgálata után végül egy teljesen új koncepció megvalósítása mellett döntöttek, figyelembe véve a svéd helyi viszonyokat, és a várható alkalmazási területet. Ekkor kezdődött a svéd „S” tankosztály fejlesztése, ami a legendás tervező Sven Berge irányításával folyt. A típus nevében a Stridsvagn (röviden Strv) svédül harckocsit jelent.

A tervezésnél az egyik fő szempont az alacsony sziluett és a mobilitás volt. Itt alkalmazták először az újszerű hidropneumatikus felfüggesztést és tüzelési mechanizmust, amit az UDES 03 és a Strv 103 elemzésemben már bemutattam.

1961-re befejezték a tervezési fázist és elkészült az Strv S1 első életnagyságú mintája, fából.

A működőképes példány 1962 végére készült el, ez lett az Strv S2, ami annyiban tért el a tervezett S1-től, hogy a géppuska nem a tank tetején kapott helyet, hanem a jármű elején, illetve hogy az eredetileg beépítésre szánt autoloderes löveg helyett a rövidebb Bofors 105 mm-es L/62-es jelölésű löveg lett beépítve. Hajtóműként a tank egy Rolls-Royce K60 dízelmotor és egy Boeing GT502 gázturbina kombinációját kapta. Az elülső páncél vastagsága 40 mm volt; első pillantásra ez nagyon kevés, de elég, ha megnézzük a szögeket.

Az éles tesztek 1963-ban kezdődtek a 10 darabos „0” szériával. A próbaüzem egészen 1966-ig folytatódtak, miközben a svéd hadsereg már 1964 közepén leadta az addigi legnagyobb rendelését - 500 millió svéd korona értékben – a 290 db tank gyártására. Ezek lettek az Strv 103-ak, amelyek a „0” széria tapasztalatait felhasználva 2 méterrel hosszabbak lettek az eredeti Strv S1-2-től. A gyártás 1967-ben kezdődött el és azonnal elkezdték a legénység kiképzését is harckocsira.

A tesztelésre használt „0” szériából a mai napig kettő darab maradt fent, ebből az egyik a svéd Karlborgtól délre található katonai bázis bejáratánál van kiállítva.

A játékon belül

Bár sokan nem tudják, az eredeti tanknak a svédek nem a tankelhárító szerepet szánták, a játékba azonban TD-ként került be, főleg játékmechanikus okok miatt (és nem azért mert a Wargaming félreértette a szerepét), és ez igaz az UDES 03-tól felfelé szereplő tankokra is. Mivel az UDES 03 elemzésben már elhangzott az utazó-ostrom mód használata, illetve az Strv 103 elemzésben ennek fizikai részének a magyarázata is megtörtént, így ezekre most nem térek ki. Az elemzést, főleg az UDES 03-mal való összevetésre fogom kihegyezni, hogy megéri-e megvenni, miben jobb, vagy miben rosszabb, mint normál testvére.

Paraméterek

Páncélzat

Ez kérem szépen sokkal páncélozottabb, mint az UDES 03! Minden irányba 50%-kal nagyobb a védettsége és már eléri a 30/30/30 mm-t... Azonban! Köszönhetően a közel 70 fokos döntöttségének - és ha lövés után még egy kicsit oldalra is elforgatjuk a tankot -, akkor elég sokszor tudja pattintani a szemből érkező lövéseket, persze nem a Jagdpanzer E 100 robbanóját, mert az egy lövéssel kivégzi tankunkat.

Életereje 1000 HP, ami megegyezik normál szintű társáéval. Sajnos egy nagyobb kaliberű robbanó lövedék találatára - bár csak 10%-os a tűz esélye - hajlamos akár porig leégni.

A két tank alap látótávolsága és a rádió hatótávolsága megegyezik, az első érték 350 méter, míg a rádió 880 méteres értéke minden igényt kielégít.

Felfüggesztés és motor

Prémium tank révén itt nem kell fejlesztéssel bajlódni. Talajellenállása - ha kismértékben is, de - elmarad az UDES-től.

  Strv S1 UDES 03
Kemény talaj 1,34 1,25
Közepes talaj 1,44 1,34
Puha talaj 2,49 2,3

Ennél a tanknál is az „X” gombra nyomva tudunk váltani az utazó mód és az ostrom mód között, a váltások között a tank mozdulatlan és a váltás ideje 2 másodperc. Ennél a tanknál is igaz, hogy ha láncot lőnek nekünk ostrom módban, akkor először a láncot kell megjavítani, majd csak utána tudunk átváltani utazó módra. A láncolás sokszor jelenthet egyúttal garázsmenetet, mert a javítás és átváltás ideje (ha már nincs javítónk) 6-8 másodperc. Sérült motor esetén az átváltás tovább tart.

A tank forgási sebessége 2 fokkal marad el az UDES-től és 27 fok/másodperc értékkel bír. Motorja 500 LE-s ez 501-gyel kevesebb, és mivel lényegesen rosszabb a LE/t aránya (16,6 LE/t, míg az UDES-é 26,7 LE/t) ez meg is látszik a gyorsulásán. Míg az UDES 70 km/h-val támad és 50 km/h-val menekül, addig ennél a tanknál ezek az értékek 50/45 km/h. Ez még a számok alapján nem is lenne annyira vészes, viszont a gyorsulása az nem olyan könnyed mint a normál besorolású testérénél, érzésre olyan mintha az UDES-re egy lakókocsit akasztottak volna, de azt is hegymenetben. Viszont ostrom módban kicsivel mozgékonyabb, tekintve hogy ilyenkor a sebessége 8 km/h az UDES 5 km/h-s értékével szemben.

Ágyú

Az összehasonlító táblázatból jól kiolvasható, hogy a két tank minimálisan tér el egymástól. Értelmezzük akkor az adatokat:

A DPM nem változik a két tüzelési mód között, mint az UDES-nél, jobb az alaplőszer sebessége, viszont a prémium lőszeré 10%-kal kevesebb. Utazó módban gyorsabban tüzelhetünk, viszont ne felejtsük el, hogy ilyenkor csak vízszintesen tudunk célozni, míg az UDES esetében a löveg emelhetősége megmarad.

Kisebb a függőleges csőkitéríthetőségünk, bár gyorsabban célzunk ostrom módban, de legalább pontatlanabbul. Előbbi elhanyagolható előnyhöz juttat minket, utóbbi viszont - főleg nagyobb távra - már sokszor bosszantó lehet. A 10 plusz lőszer az Strv S1 javára csak egy hosszan elnyúló statikus ütközetben jelenthet előnyt.

  10.5 cm kan UDES03
(APCR/APCR/HE)
10.5 cm kan strv 103 L/51
(APCR/APCR/HE)
Átütés 288/330/53 mm 288/330/53 mm
DPM utazó módban 2085/2085/2567 HP/perc 2392/2392/2944 HP/perc
DPM ostrom módban 2369/2369/2915 HP/perc 2392/2392/2944 HP/perc
Sebzés 390/390/480 HP 390/390/480 HP
Lövedék sebessége 1385/1560/640 m/s 1450/1400/650 m/s
Tűzgyorsaság utazó módban 5,35 lövés/perc 6,13 lövés/perc
Töltési idő utazó módban 11,2 mp 9,78 mp
Töltési idő ostrom módban 9,88 mp 9,78 mp
Pontosság 0,34 m/100m 0,38 m/100m
Célzási idő utazó módban 2,88 mp 2,88 mp
Célzási idő ostrom módban 1,44 mp 1,34 mp
Ágyú vertikális kitéríthetősége (ostrom mód) -14/+20 fok -11/+11 fok
Lőszer kapacitás 40 db 50 db

A lövedék sebessége kifejezetten kellemes, és bár kevéssel alulmúlja az UDES-ét, de ez nem érzékelhető a játékon belül. Vastagon kiemelném az alap APCR lövedék páncél átütő képességét a maga 288 mm-es értékével. Nincs még egy ilyen prémium tank, aminek ilyen magas az alaplőszer átütése. Ezzel nem azért lehet sokat keresni, mert magas a kreditszorzója, hanem mert szökő évente kell a drágábbik lőszerhez nyúlni és okosan használva szinte mindent visz. Ez kifejezetten előny egy prémium tank esetében. A másik APCR lövedék használatára maximum akkor lehet szükség, ha mozgó bunkerek közelítenek felénk, és nem akarunk a gyenge pontok pontos becélzásával időt vesztegetni. Ismét érdemes megemlíteni, hogy az APCR lövedékek a távolság függvényében veszítenek átütőképességükből, ez az érték az alaplőszer esetében 500 méteres távolságnál 288 mm-ről 278 mm-re csökken, míg a második APCR-nél 330 mm-ről 320 mm-re módosul.

Álca

Mint minden TD-nél, itt is fontos az álcázási érték. Az Strv S1 a játékban található összes tank közül a kilencedik legjobban álcázott tank, míg a tier VIII-asok között a harmadik helyen tanyázik, csak az UDES 03 és meglepő módon az orosz közepes tank, az Object 416 birtokol nála jobb értékeket. Ezzel folytatja a svéd tankok jó álca értékeinek hagyományát, ugyanis az első 20 között 7 svéd TD szerepel, és az első hely is az övék a tier III-as Ikv 72 révén.

Érdemes megemlíteni, amennyiben a tankunk álca festéssel rendelkezik, valamint legénységünk 100% álca skillel és BIA-val is fel van vértezve és egy átlagos 25%-os álcaértéket adó bokor mögött vagyunk minimum 16 méter távolságra, akkor egy egészen félelmetes 72,4%-os bónusszal rendelkezik a tank! Azaz szinte láthatatlan.

Ajánlott játékstílus

Hiába gyors a tank, nem ajánlom az első sorban történő rohanást vele a játék kezdetekor, mert erre sem a látótávunk, sem a páncélzatunk nem alkalmas. Használjuk ki a jó álcaértékünket és a jó lövedék sebességet és második vonalból lövöldözzünk úgy, hogy a látóhatárunk szélén legyen az ellenfél.

Ennél a tanknál is - mint az UDES 03-nál - többnyire a medeket szoktam követni tisztes távolságból, mivel a tank sebessége alkalmassá teszi erre. Így ki tudjuk használni a közepes tankok felderítéseit.

Ha mód van rá, próbáljuk egy mélyedésben eldugni a tankunk alját, így szemből csak egy vízszintes vonalat lát szinte az ellenfél, amit igen nehéz belőni. Ezzel a technikával bár vékony maga a páncél értéke mégis sok lepattanót fogunk generálni, főleg a médium tankoktól, de a csillagrombolót azért kerüljük messzire.

Sebességünk lehetővé teszi a gyors pozíció váltást. Mivel a tanknak menet közben magasan van a súlypontja, ezért könnyen fel tud borulni mindenféle kisebb göröngyön, sziklán. Amennyiben ez történik, csak nagy ritkán fordul vissza segítség nélkül. Ha menekülésre kell fogni a dolgot, nem kell bajlódnunk a megfordulással, elég ha erőteljesen nyomjuk a billentyűzeten a rükverc gombot, ehhez jó társ a 40 km/h-s tolatási sebesség. Ha már biztonságos távolságra eltávolodtunk, akkor új tüzelési pozíciót tudunk felvenni, miközben folyamatosan szemmel tudtuk tartani az életünkre törőket.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Itt én a klasszikus TD setupot ajánlanám:

  • Álcaháló
  • Periszkóp
  • Fokozott szellőzés/Töltésgyorsító

Ajánlott fogyóeszközök

  • Kis elsősegélycsomag
  • Kis javítókészlet
  • Automata tűzoltókészülék/Nagy javító

Ajánlott legénységi képzettségek

Bár egy TD-re első körben az álcázást szoktuk javasolni, a lánc érzékenysége miatt én a javítást ajánlanám, ugyanúgy, mint az UDES 03 elemzésemnél.

  1. Parancsnok: Javítás, Álcázás, BIA
  2. Lövész: Javítás, Álcázás, BIA
  3. Vezető: Javítás, Álcázás, BIA

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Jó ágyú
  • Jó lövedék sebesség
  • Jó álcaérték
  • Meneküléshez nem kell megfordulni a jó tolatási sebesség miatt

Hátrányai

  • Szinte nincs páncél
  • Könnyen gyullad
  • Arty csemege a vékony páncél miatt
  • Érzékeny a láncolásra
  • Kevés az ágyú emelkedési szöge
  • Bár gyors a tank maga, mégis inkább a statikus játékmenet fekszik neki igazán

Bevétel és elvárt WN8

Az elemzés írásakor (2017 december) a legjobban kereső TD a mezőnyben a maga 24.000-es átlag értékével, közel 10%-ot vert rá a frissen érkezett kínai WZ-120-1G FT-re is.

A két svéd tank elvárt WN8 értéke teljesen megegyezik, és tekintve a közel 400-as sebzés értéket lövésenként, 6 bevitt lövéssel már a lila mennyországban érezhetjük magunkat.

Kinek nem ajánlom?

Mivel ez a tank igényli a térképek ismertét, hol és hogyan lehet tüzelni, hova érdemes menni, hol tudom jól elrejteni, tapasztalatlan játékosoknak nem ajánlanám.

Kinek ajánlom?

Tapasztaltabb játékosoknak, akik együtt tudnak élni a játékkal, képesek újragondolni a taktikát és megfelelő pályaismerettel rendelkeznek.

Megéri?

Személyes véleményem és tapasztalatom alapján határozottan állítom, hogy igen!

Videó

És végül következzen egy videó az egyik legtöbb sebzéssel a 9.20-as patchből, ami egy igen szép kredithozammal is párosul:


Az elemzést írta: Bodzy

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:06

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    CorradoCattani
    • Tankos
    · 1 éve
    9 killem már van vagy két tucat amióta WOT-ozok...de 10 még egy sem...marha bosszantó.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    CorradoCattani
    • Tankos
    · 1 éve
    Életveszélyes TD még mindig a megfelelő körülmények mellett természeten.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    CorradoCattani
    • Tankos
    · 2 éve
    Még mindig veszélyes jószág...Ezt a meccset például 0 (!) skilles legénységgel, hatodik érzék nélkül csináltam vele:
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    pepe0419
    • Tankos
    · 3 éve
    Nekem bejött ez a tank, de szerintem az átlag sebzés/lövés 340-350 körül van, szinte alig van highroll, inkább 350 körül, egy-egy- 400 felett. 390 alfa esetén ez azért elég gáz. Más is tapasztalja ezt?
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      EnuresisNocturna
      • Tankos
      · 3 éve
      Inkább a fránya apcr az idegesítő. Hiába b@szott nagy az alap átütés amikor folyamatosan dobálja a kritikus lepattanókat mindenhonnan
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
        Harcostankos
        • Tankos
        · 2 éve
        rengeteg 400 fölötti sebzés, szuper farmolás prém fiókkal......
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    beowolf14
    • Tankos
    · 3 éve
    CSALÓDÁS!
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      Vintage
      • Tankos
      · 3 éve
      TROLL!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    sk-skuba
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="74lajos"]segitségeteket kérném!!miért van az,hogy néha nem tudok csata módba váltani mert csak forog mint szar a vizen!!![/quote]
    Nem lehet mondjuk internet probléma? Sosem tapasztaltam még ilyesmit.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    74lajos
    • Tankos
    · 6 éve
    segitségeteket kérném!!miért van az,hogy néha nem tudok csata módba váltani mert csak forog mint szar a vizen!!!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    KUF
    • Tankos
    · 6 éve
    Vigyázat, a nagy alap pen függőséget okoz! :P

    Komolyan, ez után a tank után a többi T8 prémtankom (SP, Revo) őrületbe kerget a szánalmas 200-192mm penjükkel. Semmi kedvem csatába vinni őket.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    YelloWarrior
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="perretz"][quote name="YelloWarrior"]Apropó UDES....nálam még mindig megvan az árára az akció, ugye mikor megjelent a svéd ág...ez meddig tart még? Lehet tudni?[/quote]
    A kedvezményt tavaly karácsonyra kaptuk, a svéd lányokkal együtt, az utolsót sajnos nem sikerült megszereznem.[/quote]

    Még megvan Én T7-nél elakadtam...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Szamóca
    • Tankos
    · 6 éve
    Egy hónapig csak ezt és a wz új TD-t toltam felváltva... 14M tiszta kredit maradt azután, hogy akciósan vettem vagy 5 T10-es tankot, megy egy csomó 8-9-est melléjük. Baromira lehet mind a kettővel keresni, csak nálam az strv a bokorharcos, míg a wz az arcbamászós stílust kedvelte. Mindkettő jó, az strv-nek viszont sokkal jobb az átütése, ami nem mindegy. A wz városi, vagy kicsi pályákon erősebb, saját tierjében nagyon sokat pattint, de képes T10-ben is a csodára... Az strv-ről ez nem mondható el. Ha közel jöttek hozzás és nincs már camo-d , akkor neked annyi.
    Az strv sokszor egy lövés, a 288-as pen nagyon sok mindenre jó, de a T110E széria frontból kiröhögi. Még a goldja is csak randomban ment be, vagy ha a hasukat tudtam lőni... Nagyon jó befektetések voltak, mindkettőt csak ajánlani tudom.

Kapcsolódó elemek

Tovább a kategóriában: « Strv 103-0 - Elemzés
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.