Jelenleg

16
látogatónk van

2015. november 11. 09:13

Panther II - Elemzés

(54 szavazat)
34 hozzászólás

Bevezetés

Lássuk hát, mivel is van dolgunk. Előre szeretném bocsátani, hogy a Panther II öcsikéjének nagy rajongója és végtelen felhasználója vagyok, amikor ezeket a sorokat leírom, így gyakran fogom cikkünk alanyát a VII-es testvéréhez hasonlítani, hogy tudd, mire IS kell számítanod, amikor eljutsz idáig az E 50M-hez vezető rögös úton.

Elöljáróban annyit a történetéről, hogy 1943-ban nyújtotta be a MAN cég, a terveket, ami odáig jutott, hogy két prototípus épült meg, Panther I toronnyal ellátva. De tömeggyártásba sosem került, egyetlen példány élte túl a háborút, amit nem rég restauráltak, youtubeon tessék rákeresni, én is nem rég bukkantam rá!

De ha egy mondatban össze akarom foglalni mi is a Panther II, akkor annyit mondok, hogy a Panther I kissé meghizlalt változata.

Paraméterek

Ágyú

Alapból maga a Panther II amikor megveszed, egyből egy ocsmány toronnyal fog a garázsodban - még kábultan - heverészni, ami arra vár, hogy felrázd neki az első fehérjés shaket és elkezdd tápolni, hogy felvehesse a versenyt a 8-9-10-es tierű tankokkal.

Ezen a tornyon fog pihenni a már jól ismert 75mm-es L/70 löveg, amit egyből le is szedsz és felrakod a helyére az L/100-as szívószálat, ami anno tudott meglepetéseket okozni tier IX-ben is már. Meglepően hatékony, ha távolsági harcról van szó. De nem az L/100-as cső fogja a Panther II-t azzá tenni ami.

Számunkra maga a híres 88-as L/71 löveg lesz az izgató, ami a Tigris ágról köszön vissza. Ha már ott kifejlesztetted, annál kevesebb dolgod lesz. Én személy szerint úgy oldottam fel, hogy a Panther I-gyel játszottam még egy nagyobb menetet (alapból szerettem azt a harcmodort, amit a harckocsi igényelt), hogy feloldhassam a Tiger II-t, aminek az alap ágyúja az L/71.

Ennek adatai szárazon: 203/237/44 mm-es átütés, amihez társul 240/240/295 alapsebzés. Alapból 7,29 másodperc alatt tölt be egy újabb skulót a csőbe, ami azért kielégítő DPM-et produkál. Ehhez járul hozzá egy 0,34-es pontosság és 2,7 másodperces célzási idő. És ezek az értékek ventilátorral, parancsnoki bónusszal, töltésgyorsítóval, csokival és egyéb skillekkel még lejjebb tornázhatóak!! Jelenleg 6,16 másodperc alatt tölt mindennel együtt felvértezve, személy szerint töltésgyorsítóval, szellőzéssel, optikával szereltem az enyémet, időnként csokival segítek rá, ha épp gazdagabb vagyok.

Összehasonlításképp összeszedtem főbb riválisainak töltési idejét, hogy legyen mihez viszonyítani. Egyből kitűnik, hogy nála, csak mostohatesója, a prémium Panther 8.8 rendelkezik nagyobb DPM-mel. De mögötte nem sokkal van lemaradva az STA-1 és a T-34-2, bár szerény véleményem szerint a Panther II-es ágyúja nagyságrendekkel megbízhatóbb, még akár magasabb tierben is.

  • T-44 -> 8,09 mp
  • Pershing -> 8,19 mp
  • T-34-2 -> 7,89 mp
  • Centurion I -> 8 mp
  • Panther 8.8 -> 6,89 mp
  • STA-1 -> 7,5

Szóval mit is kaptunk? Egy olyan ágyút, amely ugyan még mindig nem sebez túl nagyot az elődhöz képest, de mindenképp kielégítő annak nagysága. A célzási idő alacsony, a töltési idő is kiváló a tierjében. A pontosság is kiemelkedő, legalábbis saját érzésem szerint. Ez egy többcélú sniper, ami nem csak arra van, hogy távolról bosszantsd vele az ellent, hanem akár arra is alkalmas, hogy megvédd magad, ha közelharcra kerül sor és ne legyen reménytelen a küzdelem.

Ha top tierben vagyunk, ez az ágyú szépen teljesít a 7-es harckocsikkal szemben, gyorsan tölt, decenset is sebez beléjük és középtávon jó eséllyel találatot visz be. Nagyobb távon ez már lutri, meg lehet próbálni. Akár menet közben is lehet vele próbálkozni, nekem meglepően jó eredményeket produkál, 10/7 lövés találatot visz be, ha nem a leghepehupásabb talajon megyünk, hanem viszonylag sík terepen.

Saját tierjében is még elrettentő fegyverként szolgál, de ha már tier 9-10 következik, ott bizonyosan nagyobb problémáink adódnak a vastagabb bőrű tankok miatt. A gondos célzás, alvázlövés, torony weakspot szinte kötelező kell hogy legyen, minden harckocsinál, ami szembe jön. De ez nem elég a legtöbb esetben, keményen flankelni kell és hátbatámadni, amihez a Panther II-vel lábujjhegyen kell osonni. Az pedig nem könnyű. Rávághatja az ember persze, hogy akkor nyúljunk az aranyhoz! Személy szerint én egy gold kerülő játékos vagyok, pláne ennél a gépnél, ugyanis itt a gold nem ad sokkal többet az átütési mutatóhoz, így nem pazarolnám, de azért betárazok mindig, biztos, ami biztos.

Jómagam 48 AP, 10 APCR, és 2 HE lövedéket raktározok, így érzem a sajátomat tökéletesnek, de ha te szereted a goldot spammolni, nem ítéllek el. Egyszer valaki nekem úgy jellemezte ezt a tankot, ezzel az ágyúval, mintha a Tiger I-et egy tierrel feljebb helyeztük volna.

Torony

Hajjajj, itt kezdődnek a gondok, ugyanis nagyjából ugyanazokkal az adatokkal rendelkezik, mint dicső elődje, 120/60/60 mm. Ez egyáltalán nem sok. Viszont garantált -8°-os lövegsüllyedés engedélyezi nekünk a hulldown minimalista verzióját.

Ellenben maga a harckocsi baromi nagy, mint minden más német járgány ebben a játékban. Szóval magát a testet is elrejteni, hát nem lesz egyszerű feladat, így ne is nagyon számítson senki vad tornyozásra, főleg hogy bármi képes Tier 5-től felfelé belőni a torony frontját.

Ez a harckocsi, csakúgy mint az elődje, nem rendelkezik valódi lövegpajzzsal, csupán egy lövegbölcső van, amiből az ágyú előre mered. Meglepő, de nálam gyakran ezt találják el, ami szerencsés lepattanókat képes eredményezni. De az igazán kancsal lövészeknek ott van a jó nagy kupola, ami ugyan nem világítótorony, de szép pukli a harckocsi kobakján.

A forgási sebessége 30°/másodperc, ami egy nehéz harckocsiéhoz hasonló, viszont látótávja alapból 390, ami átlagosnak mondható. A forgási sebesség alacsony mivolta miatt gyakran szembesültem a harckocsi hátrányaival, hiszen a test és a torony együttes fordulása sem volt gyakran elegendő, ha egy könnyű tank vagy egy mozgékonyabb közepes tört rám. Egyszerűen körbe autóztak és szétlőtték a német hátsóm, ha csak nem tudtam valami tereptárgyhoz hátrálni, pl. egy szűk utcában, ami legalább attól megvéd, hogy a hátsó lemezt is találat érje, bár igaz, így sem véd túl sokat az oldalpáncél, de legalább az ellenfél sem tud állva hagyni, s van esélyed visszalőni, még is csak szemet szemért elv érvényesül.

Felépítmény

Itt szembetűnő lehet a változás, hiszen az előd 85/50/40 mm-hez képest, az Panther II 100/60/40 mm-re hízott. Ergo növekedett a súlya. Itt is kicsit a Tiger I páncélzata fog vissza köszönni, hiszen annak volt 100 mm-es a frontja, de ennél szép hangsúlyosan meg van döntve! 45°-os döntöttsége így 141 mm-es effektív frontpáncélt jelent. Mit is fog ez nekünk nyújtani?

Azt barátom, hogy a tier 6-os tankok többségével szemben védettséget élvez a frontpáncélzat, HA riszáljuk a testet. Tényleg nagyobb esélyünk van a túlélésre, mint az elődnél. Ugyanis egy 24-30°-os fordulás mellett, ez az érték felkúszik 150-160 mm-re, ráadásul gyakran a lövedék a szélekre zuhan, ahol autobounce érvényesül. Néha még a tier 7-es tankok elől is biztonságban vagyunk, ami még érdekesebbé teszi számunkra máris ezt a medium/heavy hibridet. Amúgy magát a side-scrape manővereket nem ajánlom vele. Akkor teljesen kiszámítható és kontrollálttá válik az ellenfél lövése, nem kell elkapkodni és nem kell számítani váratlan manőverre.

  • Jó, de mi a helyzet az álcázással?
  • Álcázás?! NÉMET TANKNÁL?! Na, elég a viccekből...

Ez egy hatalmas harckocsi, amin könnyű modult is lőni, pláne hogy frontális találat esetén nagy eséllyel kapsz pluszba egy motor/váltó meghibásodást is. De ezen kívül még az ammorack is könnyen lesérül ha oldalról találják el a testet. Ezért ha nem muszáj, nem rongyolok vele előre, nehogy a mindenfelől érkező találatok motort és ammoracket adjanak be egyszerre, sajnos volt rá példa, ha túl bátor voltam.

Felfüggesztés

Na igen, nekem ide tolni kellett a free XP-t, ugyanis ez a kulcs a többi modulhoz (torony és a 8,8-as).

Itt nem tudunk sok mindent elmondani, azon kívül hogy 36°/másodperc az előd 34°/másodpercéhez képest, ami nem látványos javulás. Ez is elég heavy tankos "sebességgel" fogja mozgatni a testet, viszont még mindig jobban fordul, mint az elődje, tapasztalható a javulás, de nem érzem még mindig elégnek.

Viszont, van egy érdekes tulajdonsága, amit már a német light ágon is észrevettem. Egyéni érzeten alapszik ugyan, de ez a futómű vaskos, azaz átlapolt futógörgői és vaskos lánctalpai vannak, melyek csodálatosan képesek a lövéseket megenni. Ez szokott gyakran nekem második esélyt adni, ami a többi harckocsinak általában a végét jelenti. Ez amolyan németes kiváltságnak nevezhető troll dolog, picit az amerikai heavy tankokat idézi nekem. A talajellenállása átlagosnak mondható.

Motor

Maybach HL 230 TRM P30. Ez gondolom, mindent elmond, egy 700 lovas erőmű, ami a Panther I csúcs motorja szintén, ezt onnan bizonyosan meg fogjuk örökölni, ha a Panther II tápolását tűztük ki célul.

Ez a hajtómű nagyjából ugyanúgy fogja mozgatni, mint az elődjét, a végsebessége ugyanúgy 55 km/h lesz sík terepen, amit el is ér és képes is tartani, ha menet közben veszünk kanyart, kis íven.

Hegynek felfelé ugyanúgy nem szeret menni, valljuk be, túl lomha hogy médiumos játékot játssz vele, körbeautózni nem fogsz senkit sem, csak a nálad jóval lassúbb TD-ket, mint T95 vagy Tortoise. Tolatni ugyanúgy 20 km/h-val tud, ami nem a biztos menekülés szinonimája.

Ahhoz képest, hogy a Panther II majd 9 tonnával többre hízott mint elődje, ez a motor ugyanakkora sebességre gyorsítja, ami igazán impozáns, főleg ha rammolásra kerül a sor, főleg akkor, ha nálunk jóval könnyebb a megrendszabályozni való delikvens. Érdemesnek tartom a sofőrt irányított ütközésre kiképezni.

Figyelem! A gyulladási esély itt is 20%-os, ezt a gyermekbetegségét még nem nőtte ki ez az ág tier 8-ban és ugyanúgy képes frontális találat esetén a motor/váltó lesérülni. Akkor viszont kíméletlenül kell bele tolni a javítócsomagot.

Ajánlott játékstílus

Adott számunka egy nagyra nőtt, besorolása alapján közepes tank, aminek van egy precíz ágyúja, elegendő látótávolsága, nagy súlya, rossz álcája és mobilitása. Szinte ordít a nyílt pályákért, ahol el tud bújni egy bokorban és gerilla harcmodort tud követni. Ugyanis szerintem akkor volt a leghatékonyabb, ha volt egy tudatosan felderítő light pilóta előttem, aki mögött én foglaltam helyet, 2 bokorral előttem/mögöttem nem sokkal lemaradva a többi TD és tudtuk lőni a felvillanó ellenfeleket, akik soha nem tudták, hogy ki derítette fel őket és honnan jönnek a lövések. Ez a tank erre jó!

De! Ha arra volt szükség, meg volt hozzá a kellő mobilitása hogy pozíciót változtasson és onnan szórja tovább az áldást, tisztes távolságban a kíváncsi szemektől.

Alacsonyabb tierű tankok ellen bátrabban lehet előre menni, a nagyobb tűzerő megengedi nekünk ezt is. Önvédelem?! Nem probléma, feltéve ha már számítasz az ellened irányuló flankelésre, ugyanis az ágyú többé már nem egy meggymag köpködő szerepében fog tetszelegni, ugyan úgy képes szép sebzést kiosztani bárkinek.

Top tierben véreskezű mészárosként fog bemutatkozni, főleg ha tudatosan és megfontoltan használod ki előnyeit és tulajdonságait, míg nagyobb tierben támogató harckocsiként fog fellépni, második hullámként rátörni az ellenséges harckocsikra, távolról idegesíteni őket, mint az elődje.

Kicsit gondban vagyok, hiszen ez a tank sok mindben tükrözi elődjét, amit nagyon szerettem, hiszen eléggé vicces, idegesítő jószág volt. Egyik szemem sír, a másik nevet, hogy végre combosodott, de... a Panther II sok jó tulajdonsága mellett örökölte elődjének rossz tulajdonságait, melyek egy tierrel feljebb már eléggé problémásak tudnak lenni, főleg hogy az MM szeret főként tier IX-X-be bedobálni, ahol valljuk be, egy ilyen gépre maximum free fragként tekint az ellenség, amennyiben a pilótája nem tud rácáfolni az ellenkezőjére.

Így én azt javaslom, hogy használd úgy, mint egy pontos, de kicsit sebző TD-t, aminek meg van a lehetősége arra, hogy támogassa a fő erőket és a megfelelő pillanatban előre törhessen és felmorzsolhassa a maradék ellenállást. Türelmesnek kell lenni, ugyanis, megfontolt, tudatos játékkal, ha a HP-dat megtartod a csata végére, egy majdnem fullos Panther II megjelenése a frontvonalon megváltoztathatja sok vesztésre álló csata végkimenetelét is, ugyanis 1500 HP-val rendelkezünk, mint sok tier VIII-as heavy, ami elegendő néhány lövés felvételére, a sok lesebzett, modulsérült nehéz tankkal szemben, amelyek már csak egy-két lövésnyire vannak a garázstól. Hidd el, tudom miről beszélek, ez a gép jó kezekben meglepő dolgokra képes és adhat neked még egy utolsó leckét, mielőtt birtokba vennéd az E 50-est.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Töltésgyorsító
  • Ventilátor
  • Személy szerint távcső vagy periszkóp, ha úgy tartja kedved álcaháló

Ajánlott fogyóeszközök

  • Kis javítókészlet (nem multi-modul érzékeny)
  • Nagy elsősegélycsomag (szeretnek a legénységi tagok egyszerre pusztulni)
  • Nagy tűzoltókészülék (gyulladásveszélyes)

Ajánlott legénységi képzettségek

  1. képzettség 2. képzettség 3. képzettség 4. képzettség
Parancsnok 6. érzék Elit alakulat Javítás Álcázás
Vezető Irányított ütközés Elit alakulat Javítás Álcázás
Töltő Biztonságos elhelyezés Elit alakulat Javítás Álcázás
Lövész Pillanatkép Elit alakulat Javítás Álcázás
Rádiós Helyzetfelismerés Elit alakulat Javítás Álcázás

Bevétel

Mivel tier 8-ban vagyunk, muszáj valamit letenni az asztalra, mert a javítás bizony nem olcsó, de ha rendesen kivesszük a részünket a csatából, s nem spammoljuk a goldot, akkor rendben leszel és egy bő 15-20.000-es kreditprofitra tehetsz szert. De, akkor minimális sérülésed lehet csak és goldot NEM kell pazarolni! Más esetben mínuszba jössz ki, egyértelműen nem farmolásra van kitalálva.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Jó látótáv
  • Masszívan rammol
  • Nagy DPM
  • Viszonylag jó átütés
  • Sok HP
  • Troll futómű
  • Precíz ágyú

Hátrányai

  • Gyenge álca
  • Viszonylag lomha
  • Gyulladásveszélyes
  • Terebélyes profil (nem könnyű elvéteni)
  • Motor/váltó érzékeny
  • Nincs lövegpajzs
  • Elégtelen páncélvédelem
  • Viszonylag ammorack érzékeny

Kiknek ajánlott

Ismét nehéz kérdés. Alapvetően azoknak ajánlom, akik szerették az elődjét, illetve a Tiger I-et és szeretnének eljutni az E 50M-hez, a német harckocsik egyik gyöngyszeméhez.

Kezdő játékosok számára semmiképp sem ajánlanám, úgy ahogy az egész német közepes ágakat sem, ugyanis elég sajátos harcmodort igényelnek. Ez a tank nem a tipikus harcmező ura, amitől mindenki retteg, DE! Félre ismerik. Amolyan háttérben megbúvó, szürke eminenciás, ami hozzá értő kezekben, veszélyes jószág tud lenni.

Mivel nem mindenki szeret vele szaladgálni és a legtöbben csak átesnek rajta vagy kihagyják és free XP-ből kihúzzák az E 50-et, nem mindenki tud róla megbízhatóan beszélni, én sem tudtam, amíg el nem kezdtem vele foglalkozni.

Őszintén szólva azt kell hogy mondjam, szeretem, de nem fog örök helyet bérelni a garázsomban, ahhoz túlságosan is felejthető történet számomra. Ellenben egy jó leckét fog nyújtani, mielőtt igazán komolyra fordulhat a téma az "E" sorozattal.

Videó


Az elemzést írta: Szexigrof8

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:29

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    szabmi69
    • Tankos
    · 3 éve
    A legrosszabb tank a játékban!
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      PZoli
      • VIP
      · 3 éve
      Van rosszabb is, de abban igazad van, hogy az alsó ház tagja.
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
        szabmi69
        • Tankos
        · 3 éve
        Nincs rosszabb
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Feri38_HUN
    • Tankos
    · 5 éve
    MINDENKI NYUGODJON LE A PICSÁBA!Nem ez a legrosszabb 8-as panther
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Hawk_System
    • Tankos
    · 5 éve
    Van rosszabb hidd el... ez legalább a hosszú csővel amit utólag kapott még használható... próbáld ki a Cseh TVP VTU és egyből más lesz a véleményed a legrosszabb Tier VIII-as med.ről... De hidd el megéri ezt is kiszendedni mit a VTU-t is, mert a 9-es medek közül nekem nagyon bejövős a T50-es Skoda is és az E50 is a kedvencem...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    HUNknight
    • Tankos
    · 5 éve
    Eddig ez a legrosszabb med amivel valaha játszottam!(Az angol még ezután jön) A 223 penes ágyú pont ugyanolyan pontatlan,mint az előző...lassan is szűkül...mindezt álló helyzetben!! A pontosság 200-250 méterig még elmegy! A 240dmg + a ROF senkit nem fog meghatni. Bármi jön ismerkedni közelharcban meghalsz! TD-nek talán jó lenne,ha lenne álcája meg nem 2X olyan magas lenne,mint egy ruszki med. Akkora vagy b*zdki,hogy senki nem fog melléd lőni. A frontpáncélzat Tier 6-7 ellen véd..néha....az oldalpáncél már csak a repülő rovarok ellen. Találat esetén 90% hogy valaki megdöglik a tankban. Mi a jó benne??? SEMMI!! Imádkozzatok,hogy sokat legyetek vele top tier!!!!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Commander_Markhusz
    • Tankos
    · 5 éve
    Ezaz srácok végre kiszenvedtem ezt is, minden fasza, minden szép. Először kellett a lánctalp...okesz.....utánna feltudtam rá tenni a nagymotort, ezaz végre vágtat a paripa......jöhetett a torony.....áhh már olyan szexy, hogy csajozni is elmennék vele.........Ohláláááá. mivel a Tiger2ig ki van tolva mehetett is rá a L71es 88as.....ej de jó már van valami DMG.....ehm....akarom mondani.....a tankokat szépen körbe lövi, de meg merem kockáztatni ezt a kijelentést, 10/4 kb a találat.....remélem a hosszúpuska jobb lessz Kissé bánom, hogy erre pazaroltam el a 8as karácsonyi kedvezményt :S De félreértés ne essék, a többi német puska is kakker sajna, RHM érdekes....
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Neotilius
    • Tankos
    · 6 éve
    Egy kicsit elavult lett az elemzés, úgyhogy kiegészíteném kicsit : kapott egy másik ágyút, az L/100-as 88-ast, ami az E50 egyik gunja. Ezt ki kell húzni rá, mert a másik a 2,7 seces célzásidővel elég cancer. egy mednek maximum 2,3 s ami elfogadható. több az átütés és 1478-al száll a goldja, ami már kompetitív tier 10-ben is (261 pen).

    Az új metában elég használhatatlan, oldalról és messziről kell vele bontani az ellenfelet. de mesterlövészkedésre kiváló. muszáj vele flankelgetni, váratlan helyeken felbukkanni, kerülni a tradet és a szemtől szembeni harcot szinte bármivel. ja és ami nagyon fontos, a DPM-ünk borzalmas, ezért használjuk úgy mint majd az E50-eket = rammoljunk. 55 tonnás a gép, egy lightot vagy más medeket le tudunk radírozni a pályáról.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    replika
    • Tankos
    · 7 éve
    Idézem a lényeget:

    MM szeret főként tier IX-X-be bedobálni, ahol valljuk be, egy ilyen gépre maximum free fragként tekint az ellenség


    A többi csak szépítgetés....

    A sima 1-es mérföldekkel volt jobb.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    bodzy
    • VIP
    · 7 éve
    Nekem is jobban fekszik az 1 mint a 2 ......el is adtam a 2-t de az egy marad a garázsban
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    PiciMaci
    • Tankos
    · 7 éve
    Én imádtam a Panthert, 2 kiválóság jel fent is van rajta, és azt kell mondjam, hogy a bátyja kezdetben nehézkesen ment annak ellenére, hogy csajok ülnek benne 4 skillel. De az utóbbi napokban annyira ráéreztem, hogy felkerült a 2. kiválóság jele és a csatatér rettegett fenevadja lett.

    És rájöttem magamtól, hogy valójában azért van ebben a tankban APCR lőszer, hogy legyen egy gyorsabban szálló lőszered. Hiába a +35 mm átütés, azt elveszted a normalizációval, viszont a sebessége nagyon kellemes.

    A tankhoz kell türelem bőven, de meghálálja ha foglalkozol vele.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Mustang4244
    • Tankos
    · 8 éve
    Azt a Párduc 2 restaurálási/megtalálási mittoménmi' videót be tudod linkelni,mert én csak sz@ros wotos videót találok róla!
Tovább a kategóriában: « VK 30.02 D - Elemzés T 55A - Elemzés »
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.