Jelenleg

47
látogatónk van

2015. december 8. 12:17

"Melyik a legjobb?" - Tier 6-os közepes tankok

(72 szavazat)
61 hozzászólás

A "Melyik a legjobb?" egy újabb cikksorozat, melynek ez a cikk a következő eleme szeretne lenni, elsősorban azoknak útmutatást nyújtva, akik nem egy tank mélyebb elemzésére kíváncsiak, hanem csak egy adott szint, adott típusú járművét keresik.

A sorozat ötlete eredendően a wotlabs.net-ről származik, de sokan nem tudnak angolul, illetve azok a cikkek kissé elavultak a játékmechanikai változások miatt. Fontos, hogy a cikk a 2015. őszi állapotokat tükrözi, ennek figyelembevételével forgassátok.

Előszó

Ami alapján a besorolások készültek:

  • A teljes MM-et figyelembe véve mennyire tud érvényesülni a tank (normál vagy korlátozott MM).
  • Mekkora meccspotenciál van benne, végjátékban mennyire tudja lehozni a meccseket.
  • Beleillik-e a jelenlegi meta game-be.
  • Kedveznek-e számára a jelenlegi pályák vagy sem.
  • Van-e a tanknak valamilyen speciális tulajdonsága, amivel a többiek fölé tud emelkedni.
  • Az elemzés nem tartalmazza a tank "élvezeti" faktorát, pusztán a képzeletbeli erősségi skálán való helyét, tehát ne azt keressétek, hogy NEKEM VAGY MÁSNAK mennyire tetszett.
  • A legrosszabb járműtőltól haladunk a legjobb felé, csökkenő sorrendben (elöl a legrosszabb, végül a legjobb).

Az elemzést alapvetően 3+1 részre osztottam, reprezentálandó azt, hogy szerintem melyik tankkal érdemes játszani jelenleg (ez persze egyéni preferencia alapján eltérhet). A kategória neveket kicsit Top Gear-esre vettük Jacktorral, növelendő a cikk élvezeti értékét. Amennyiben ez nem tetszik, visszaállunk majd valami egyszerűbbre:

  • Alkony Zóna: Ide tartoznak azok a tankok, amelyeket nem lehetett megvenni (pl. CW) vagy csak tesztként kerültek be a játékba. Ezek a tankok mindig a sor elején állnak rendezési szempontból, mert kevés gyakorlati tapasztalat gyűjthető róluk.
  • Rézeleje: Minden olyan tank, ami helyett van sokkal jobb és igazából rossz velük játszani. "Szabad XP" vagy "csak mazochistáknak" kategória.
  • Szürke eminenciások: Se nem rossz, se nem jó tankok, a közepes pizza kategóriája, kicsit unalmas grindelés a következő szintig vagy valami egyedi, de nem igazán hatékony különlegesség.
  • OP-timus Prime: Minden olyan tank, ami a saját szintjén a legjobbak közé tartozik, akár érdemes megtartani is hosszú távon.

Kapcsolódó cikk: "Melyik a legjobb?" - Tier 7-es közepes tankok

PZ Kpfw. V/IV Alpha

Az ismeretlen tank a játékban, igazából nem megvehető, ezért került ebbe a kategóriába, valaha a korai WOT fázisban részt vevők ajándéktankja. Igazából semmi érdemlegeset nem lehet róla elmondani, van egy használhatatlanul vékonyan páncélozott 50/30/30 mm-es torony, amihez egy egészen kellemes 85 mm-es frontpáncél társul, csak sajnos testből nem lehet lőni. Az ágyú átütése és sebzése elmarad a kategóriától, ahogy az ágyú pontossága és szűkülési ideje sem kiemelkedő. A tank minden más tekintetben is átlagos, ezért a totális posványba süllyedéstől egy dolog menti meg: a korlátozott MM és az, hogy nagyjából már senkinek nincs ilyen.

Vicces, de ebbe a kategóriába nyugodt szívvel egyetlen közepes tankot sem tudnék betenni, nem úgy tier 7-ben. Valamiért ezen a szinten a közepes tankok sokkal kiegyensúlyozottabbak, mint eggyel feljebb, illetve a T8-as szint is sokkal kiegyenlítettebb heavy-med viszonylatban. Ezért mindenki bátran játsszon a T6-os közepes harckocsikkal, van közöttük néhány unalmasabb, de egyik sem vállalhatatlanul szörnyű. Na jó, azért egy eszembe jutott:

T-34-85-M (prémium)

Hogyan tudjuk megpecsételni egy tank sorsát, ami alapvetően az egyik legjobb a saját tierjében? Fogjuk meg és végezzünk rajta olyan átalakításokat, amelyek teljesen idegenek a természetétől. Cseréljük fel a szerepét - ami eddig közepes tank volt - egy nehéz tankéval, de ne adjunk hozzá átütést, alfát, rontsuk le a szórását, a pontosságát és a talajellenállását, növeljük meg a célzásidejét és mindezekért cserébe egy dolgot adjunk neki, front páncélt.

Ezt kapjuk a T-34-85M személyében. Sajnos a páncélnövekmény (+30mm) a vagy átlövik vagy nem kategóriába esik, cserébe viszont mi nem tudjuk átütni az ellenfeleket, de ha igen, akkor is alig sebzünk rajtuk, ezt is csak a saját tierünkben, és a mobilitásunk sem marad meg. Ez a tank valami akar lenni, ami nem lehet, mellette viszont azt is elvesztette, ami valaha volt. Slussz poén: mivel sebezni sem fogunk tudni vele, még a kreditet sem fogja termelni.

Egy igazi NOOOOT tank, Borat módra. Ennek a tanknak a megvétele életem tévedése volt ebben a játékban.

Chi-to

A japán ág T8-tól kezd el igazán jó lenni, vagyis ez a tank nem az, aminek a nevét ki fogjuk önteni aranyból. A Chi-to egyik nagy hibája az, hogy nem igazán közepes tank, de nem is nehéz.

Méretre óriási, rejtőzködése borzalmas, bár a front páncélja nem lenne rossz, de attól, hogy három cipős dobozt egymásra pakolunk még nem alakulnak ki szögek, ezért a páncélvédettséget nagyjából elfelejthetjük. Sajnos az oldalpáncél annyira gyenge, hogy a nagyobb ágyúk simán overmatchelik, illetve ellene a HE, mint lőszer is vállalható, az artyk nagy örömére.

A tank fejlesztése is elég problémás, de legalább a csúcságyú elég jó. Viszonylag jó alap átütés és sebzés (Chi-ri ágyúja autoloader nélkül), de majdnem ugyan ezt tudja a többi T6-os tank is. Azért rossznak nem nevezném, csak a többieket jobbnak.

Elemzés | Videó

Sherman Firefly

Fura kis harcjárművet fújt utunkba a szél, amennyiben ezzel a tankkal játszunk. Testvérével, az E8-cal összehasonlítva egy végsebességben gyengébb ám mobilitásban jobb tankot kapunk, egy teljesen más ágyúval.

A főbb értékekben - pontosság, átütés és sebzés - a Firefly jobb, sajnos ezért nagy árat kell fizetnie DPM, csőlehajlás, szórás és mobilitás terén. A kegyelemdöfést az angol vagy amerikai kérdés dönti el, ugyanis a tankra nem rakható fel vertikális stabilizátor, így ez az "elpáncélvadászosított" Sherman egyértelműen elveszti a közepes tankok csatáját az E8-cal szemben. Ha pedig TD-t szeretnénk, pl. miért ne a sokkal jobb rejtőzködési, átütési és alfa értékekkel felvértezett SU-100-at válasszuk helyette?

A-43

Mobilis, viszonylagosan gyors tank, amely több figyelmet érdemelne, mint amennyit kap.

Sorsát két dolog pecsételi meg, az ágyú, amely bár nagy tűzgyorsasággal rendelkezik, mind az alap, mind a prémium átütése fájdalmasan alacsony és az ágyú sem pontos. Ezen tulajdonságok miatt a tank magasabb szinten nem tud érvényesülni, annak ellenére, hogy a szűkülése a kategória legjobbja. Mivel sem kiemelkedő látótávval, sem jó rejtőzködéssel nem rendelkezik, beleszürkül a flanker szerepbe. Az ágyú szórásértékei és a talajellenállás a kategória egyik legjobbja, míg az ágyúsüllyedés az egyik legrosszabb és ez eléggé meghatározza a sorsát. Egy minden tekintetben rosszabb Type 58-hoz van szerencsénk.

PZ. IV. Schmalturm (prémium)

A tank 2015.05.09-én végleges kivonásra került a Prémium boltból és vele együtt a játékból is (az információért köszönet a lelkes fórumozóknak), de én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy kaptam kölcsön egy fiókot, amin van egy és így ki tudtam próbálni.

Ez tulajdonképpen egy mutáns tank a VK 30.02 D tornyával (vagy nagyon hasonlóval), a VK 30.01/02 D/M/P ágyújával és egy Tie Fighter testével, de sajnos nem Vader nagyúr vezeti, ezért nincs vele az erő.

A T5 egykori királya T6-ba átsorolva jelentősen ki lett herélve, egy 300 lóerős motor (nem) mozgatja (a VK 30.01-eknek 700!), ezért el tudjuk képzelni, milyen kirobbanó dinamikával rendelkezhetett (lóerő/tonna aránya majdnem azonos az E100-éval!!!).

A torony viszont megdöbbentően jó, 120 mm acél egy elég nagy lövegpajzzsal, rajta egy mesterlövész ágyúval, amihez közepes rejtőzködési értékek és jó látótáv párosul.

Tulajdonképpen a játék kitalálói csináltak számunkra egy tornyos TD-t egy közepes tankból, kis alfával, de ilyet már az angol ágról is ismerünk, úgy hívják, hogy Achilles. Nagyjából pont annyira is lett jó mint az; nem vészesen rossz, de a VK sorozat tagjai jobbak.

Elemzés

VK 30.01 D

Ha lenne egy 0 pont egy képzeletbeli T6-os közepes tank skálán, akkor ez lenne az.

Az ágyún osztozik az M-mel és a P-vel, amihez 150-es átütés és átlag alatti 135-ös sebzés dukál. A páncélja/ágyúja/sebessége/életereje átlagos és most marhára próbálok visszaemlékezni arra, hogy milyen is volt ez a tank, de nem jut eszembe semmi érdekes, pedig egy hete játszottam vele. Miért? Mert pont ilyen, semmilyen, szagtalan, színtelen. 

VK 30.02 M

Tulajdonképpen ez a tank megegyezik a VK 30.01D-vel, egy kicsit kevésbé mobilis, rosszabbul fordul, az ágyú megegyezik, látótáv megegyezik, minden megegyezik és most itt elaludt az olvasó, csak reménykedni tudunk, hogy visszatér az örök kómából, amit a három német klóntank utáni játék okoz.

Ami miatt én még is előbbre soroltam az M-et a D-nél az (nem az ABC sorrend, hanem) a tornyok közötti különbség. Az M +20 mm páncélt kapott, egy döntött toronyfronttal, amely néha tud lepattanókat generálni, különösen ha kihasználjuk a tank egész jó csőlehajlását. Ez a tank, ezzel az ágyúval a mesterlövész közepes tankok táborát erősíti, használjuk ennek megfelelően.

VK 30.01 P

A harmadik testvér a német sorban, viszont sajátos ízt kölcsönöz neki a meglehetősen nagy ágyúválaszték.

Trollkodóknak ott a 10,5-ös HE ágyú, de választhatunk egy közepes átütésű, de nagy alfás csövet, vagy éppen felszerelhetünk egy meggymag köpködőt, mindenki saját ízlése szerint.

A tank tornya egy fokkal jobb, mint a tier átlag, cserébe viszont fordulás közben le akar esni a térképről. Egyenesen gyorsan halad, viszont úgy fordul, mint egy tankhajó. A látótáv egészen jó, ahogy a testvéreinek is, cserébe nulla camo. Érdekes tank, de azért a jósága nem szaggatja szét a tér-idő-kontinuumot.

M4A3E2 Sherman Jumbo

Az egyik legnagyobb troll tank a játékban, elképesztő alap modul felállással.

A játékban azon kevés tankok közül az egyik, amelynek az alap tornya brutálisan páncélozott (152mm) és bár a csúcs ágyút nem képes befogadni, cserébe képes egy 105 mm-es troll ágyút felszerelni.

"Muhaha, reszkessetek kicsiny puhányok, Jumbo papa jön és egylövésez benneteket!"

A fenti mondat mindent elmond a tankról, semmi másra nem jó, mint az ellenfelek halálba trollkodásáról. Cserébe nevetségesen rövid, 330 méteres látótáv, rossz mobilitás, kisebb végsebesség, nagyobb szórás és kisebb csőlehajlás jár, mint az E8-nak.

Na de egy ekkora poén nem ér meg némi szenvedést?

Elemzés

Type 58

A T-34-85 kínai klónja, ami tulajdonképpen annak a fejlesztett testvére kellene, hogy legyen.

A tank kicsit mobilisabb, mint amiről másolták, jobb fordulás és talajellenállás, cserébe kisebb lóerő arány. Az ágyú gyorsabban lő, cserébe kicsit pontatlanabb és kisebb átütés/sebzés értékkel rendelkezik. A tank sokkal inkább flanker, mint a T-34-85, ott a nagyobb alfa és a lassabb töltés inkább a többi közepes tankkal való pofozkodást támogatja. A mérleget a T-34-85 tank felé a jobb csőlehajlás billenti el, a -5 fok a Type 58 esetében sokszor kevésnek érződik.

Mivel minden más paraméterben a tankok gyakorlatilag megegyeznek, nálam nyer az orosz veterán, de aki szeret tankok körül körözni és egymás után sokat lőni, az választhatja helyette a kínai tankot is.

Elemzés | Videó

M4A3E8 Sherman

Becenevén "easy eight", amolyan tarantino-s "crazy 88", amely jól tükrözi a tank lényegét, a mobilitásból fakadó előnyöket.

Tanktársai között neki a legmagasabb a DPM-je, igaz az átütése és a sebzése elmarad a várttól, de még így is brutális aprításra képes a védtelen ellenfeleken. A pontosság és a célzásidő hagy némi kívánnivalót maga után, de az amerikaiak mindig elő tudnak húzni egy aduászt a zsebből: erre a tankra felmegy a vertikális stabilizátor, ami igen sokat kozmetikáz a tank szórás értékein. Az alacsonyabb rejtőzködési értékeket az átlagnál magasabb látótávval pótolja, illetve kategória első csőlehajlással lehet kínozni az ellenfeleket a dombok tetejéről.

A páncélzat a szinthez szokott átlagot hozza, ám a hordóhas kialakítás miatt a test tud meglepi lepattanókat generálni. Ha az átütés és a sebzés kicsit nagyobb lenne, konkurálhatna a Cromwel-lel, ám így ez utóbbi tulajdonképpen mindenben képes amerikai társa fölé nőni, kivéve ágyúkarakterisztikában.

Elemzés

M4A3E8 Fury (prémium)

A Sherman Fury, az azonos nevű filmpremierre kihozott, feliratozott (mármint nem a film, hanem a tank:) változata.

Az értékek mókolásán és a grafitin túl nem sok energiát ölt bele a Wargaming, hogy fantáziadússá tegye ezt a járművet, egy kis talajellenállás emelés, egy kis tankforgás buff és egy kis toronypáncél csökkentés a különbség. A vele kapható legénység a filmben szereplők neveit hordozza (bár ettől még nem lőnek jobban).

Ami miatt még sem tudom előbbre sorolni, az a kijövetelkor nevetségesen magas csomag ár. Persze mint minden prémium tank, ennek is megvan a kreditszorzó és legénységi tapasztalatnövelő képessége.

T-34-85

Szinte tökéletes közepes tank a saját szintjén. Az ágyú sebzése és töltésgyorsasága ideális a többi közepes tankkal való ütésváltásra, pontossága éppen jó, a HE átütése még éppen működik a papír tankok ellen (Hellcat két lövés). Elég mobilis, nem kap nagyon sok modulsebzést, a prémium lőszere még éppen jó két szinttel feljebb is. A tanktest ék alakú, a frontpáncélra oldalról jövő lövéseket néha még pattintja is. Tornya tűrhető, camoja egészen jó.

Akár első is lehetne, ha kicsit mobilisabb lenne és nagyobb látótávolsággal rendelkezne, de hát ne legyünk telhetetlenek.

A másik ok, amiért nem tudom a T-34-85-öt feljebb sorolni, az a prémium tank testvére, ami tulajdonképpen fölöslegessé teszi a megvételét, ha már a másikat megvettük.

Elemzés | Videó

T-34-85 Rudy (prémium)

Polák barátaink - és persze a bevételforrás erőteljes növekedése - miatt a T-34-85 egy "új" variánsa is megjelent a játékban.

A két tank között két nagy különbség van: a Rudy néhány értékét buffolták, míg a csőlehajlását csökkentették (bár én ezt nem érzem). Ez összességében egy kicsit jobb mobilitást és pontosságot jelent, de ez szinte alig érezhető.

A másik fontos különbség, hogy kirúgták a  tankból Jurijt a töltőt, helyette beültettek egy kutyát, mármint tényleg, nem elírás. A kutya a tank permanens része, ezért ebben a tankban Loadert képezni nem igazán lehet és ezzel sikeresen el is érkeztünk ahhoz a problémához, hogy milyen célból is vesszük a tankot. Mivel én kizárólag harcérték szempontjából hasonlítom össze a tankokat, ezért kerül a Rudy előbbre, mint a T-34-85, de ha valaki legénységet is szeretne képezni, akkor a megvétele meggondolandó választás.

Azért gondolatban azt is tegyük hozzá, hogy ha mondjuk 1000 meccset játszanánk valamelyik tankkal a legények kiképzése végett, akkor a Rudy esetében (ami 20-30k-val hoz többet a simánál) ennél a meccsszámnál 20-30 millió kredit különbséget jelentene. Na ugye hogy megéri :D

Cromwell

A Cromwell a majdnem tökéletes könnyű tankba oltott közepes tank.

Elképesztő mobilitás és fordulékonyság, jó talajellenállás, brutális tűzgyorsaság, jó rejtőzködés, nagy átütés, nagy prémium átütés. A mobilitásért tulajdonképpen a páncéljával fizet, de ezen a szinten ez nem nagy ár, mert a többi közepes tanknak sem igazán van (tisztelet, a kivételnek).

Amikor ezt a rengeteg jó tulajdonságot a fejlesztők összeírták, kicsit megijedhettek, hogy hogyan fogják ezt a tankot kiegyensúlyozni, úgy hogy gyorsan ráraktak egy borzalmas karakterisztikával megáldott ágyút, így ez a tank sem tökéletes. Az ágyú kis túlzással oda lő, ahová kedve tartja (itt még nincs VSTAB meg 4 skilles legénység), de jellemzően nem oda ahová mi szeretnénk, ezért a mesterlövész szerepet el is felejthetjük vele. Na de ki akar egy tankkal hátulról puffogtatni, mikor flankelni is lehet vele. Az ágyú pedig közelharcban használva több mint kielégítő, így a Cromwell a T6-os közepes tankok királya.

A WG azonban volt annyira "kreatív", hogy kiadja a Berlin változatot, ami tulajdonképpen megegyezik vele, csak egy picit mindenben jobb. Hiába, a busás haszonért sok mindenre képesek a WG-s fiúk.

Elemzés #1 | Elemzés #2 | Videó

Cromwell Berlin (prémium)

Erre a tankra minden igaz, ami a Cromwellre, kivéve hogy gyorsabban fordul, jobb a talajellenállása, emiatt még mobilisabb, cserébe kicsit jobban szór toronyforgás után, na nem mint ha a sima eltalálna bármit.

A fejlesztők még fontosnak érezték megnövelni a rádió hatótávolságát is, ezzel is ráerősítve az "opságra".

A Cromwell Berlin egyébként elképesztően szépen van lemodellezve, kifejezetten tetszetős a szemnek és nem különben a pénztárcának is, hiszen prémium tankként megemelt kredit és XP szorzóval rendelkezik. Kívánhatnánk ennél többet? Igen, egy vertikális stabilizázort és kicsit jobb szórási értékeket, de ennek hiányában is ő a number one.


Írta: Jackal_hun

Utoljára frissítve: 2016. július 9. 09:58

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Ewun
    • Tankos
    · 1 éve
    Sziasztok! Javítanám a helyzetett az adott tankkal: PZ KPFW. V/IV ALPHA
    OP tank mai metában!
    https://skill4ltu.eu/54033/pz-kpfw-v-iv-alpha/
    https://www.youtube.com/watch?v=61uAfaSMbs0&ab_channel=skill4ltu
    Szóval akinek meg van még az jól járt!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Peter1918
    • Tankos
    · 5 éve
    Nekem a Skoda T25 személyes kedvencem 3 lövés, gyors újratöltés. Jobban szeretem mint egy 10-es bc-t. Csak ajánlani tudom aki szereti a táras tankot!

    Igaz a cikkben nem kapott helyet.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    wrch
    • Tankos
    · 6 éve
    A VK 30.02 M a kedvencem. Nagyon jó, pontos ágyú, jó átütés. Elvileg ugyanaz, mint a 30.01D-nél, de csak elvileg. A rejtett statok sokkal jobbak, mintha más ágyú lenne. Ezen kívül saját szintjén sok HP, nagyszerű rammer, és a tömegéhez képest elég gyors is. Nekem nagyon bejött a stílusa, messze több az átlagsebzésem vele, mint a T-34-85-el, vagy a Cromival.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      petitank
      • Tankos
      · 5 éve
      nekem ellenkezöleg elsö hatosom volt de eladtam nem tetszett de majd valamikor megveszem t34 85 jobban bejön nekem
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
        wrch
        • Tankos
        · 5 éve
        Rá kell érezni a stílusára. Hátulról támogat a pontos ágyújával.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Geri1987
    • Tankos
    · 8 éve
    A-43
    "Mobilis, viszonylagosan gyors tank, amely több figyelmet érdemelne, mint amennyit kap."

    Trevbe van hogy kipróbálom, mivel a T-34-en és a kínai változatán a gyors, "végtelen táras" 57 milis nagyon bejött és még pontosnak is mondanám...ha ilyen az A-43-on is, akkor tetszeni fog.

    A M4A3E8 Sherman helyezésén meglepődtem, nálam még nem működik ez a tank úgy ahogy sokan istenítik...pedig az átütése sem nagy, nagy is...amit nem szoktak szeretni és mégis a cromwell-hez mérik....fura.

    A VK 30.02 M és D nekem is kedvencem lett, pedig nem vagyok profi. és amúgy valóban középszerűek, valahogy mégis működik.
    Ha az átütésért cserébe kapnánk némi plusz sebzést, akkor nálam a szürke mezőny elején lenne mindkettő szorosan a T-34-85 (és a Type 58) seggében...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Tekagi
    • Tankos
    · 8 éve
    Kösz szépen srácok.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Sics
    • Tankos
    · 8 éve
    Egy mondatban: randomba inkább T-34-85, SH-ra inkább Crommy.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    HUNatesy
    • Tankos
    · 8 éve
    skoda hova fér be? egyedi mert táras..én imádom
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    rosszpenz
    • VIP
    · 8 éve
    Én meg egyértelműen a T-34-85-re szavazok, dehát ízlések és pofonok, én nem szeretem a meggymagköpködőket.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Tekagi
    • Tankos
    · 8 éve
    Én most T34-85 és Cromwell közt tétovázok. T34-85 ami tervbe volt véve,de szinte mindenki Cromwell-t javasolja.Tudom legtisztább az lenne ha mindketőtt megvenném Nah majd kialakul
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    CrawlingChaos
    • Tankos
    · 8 éve
    A 30.01 D-t én is védelmembe venném, teljesen egyetértek az előttem szólóval. No nem sorolnám előrébb a többi nemzet előkelőbb helyen végzett tankjainál, de a német tankok között véleményes, és teljesen játékfüggő, hogy ki melyiket fogja jobbnak érezni.
    Arra én mérget veszek, hogy akinek bejönnek a könnyű tankok, azok a 30.01D fogják preferálni a hatos német tankok közül.
    Ami szerintem nagyon hiányzik a jellemzésből, hogy ez a tank nagyon is jól érezhetően mobilisabb a német bátyjaihoz képest, ezért akár meg lehet vele célozni azokat a passzív spot poziciókat is, amiket a felderítők kihagytak. Az az info is totál kimaradt, hogy ennek a tanknak brutálisan jó a camo-ja, állóhelyzetben 14%-ot kap, amivel elmegy akár a könnyű tankok között is, és még mozgás közben is 10% feletti értéket kap. Mivel a német ágyuk célzás idejével általában nincs komoly gond, ezért én a venti és töltésgyorsító mellett éppen ezért távcsővel használtam, ami nagyon sok helyzetben lehetővé tette, hogy magamnak (és persze a hátrébb campelő csapatnak is) spottoljak.
    A 30.02M esetében azért a "kis" páncélért nagy árat kell fizetni. A páncél nagyon random függő, néhány meccsen összehozhat akár egy acélfalat is, máskor meg hiába forgatjuk, igazgatjuk, minden szél át fogja fújni.
    A 30.01P nálam ugyanezen okból vérzik el. Nagy és lomha, a páncélzata pedig sokkal kevésbé effektív, még gyakrabban fog fittyet hányni minden olyan próbálkozásnak, amivel működésre bírhatjuk. Bírkózáshoz nincs meg a páncél, másodvonalas supporthoz meg nincs meg a mozgékonyságuk.
    Nálam az M és a P modell is a görcsös erőlködésről, és (gyakran hasztalan) koncentrációról szólt, csak a D-vel futottam könnyed köröket.

    Egyébként ugyanilyen alapon venném védelmembe az A-43-at is. Szerintem akik a mobilisabb, alkalmazkodóbb játékstílust kedvelik, azok az A-43-at is előrébb fogják sorolni a középmezőny lomha német monstrumaihoz képest.
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.