Jelenleg

13
látogatónk van

2015. december 18. 11:07

M6 - Elemzés

Írta:
(38 szavazat)
19 hozzászólás

Bevezetés

A T1E2 és T1E3 1942-ben hadrendbe állított változata, M6 és M6A1 néven. A tank előélete a T1 projekthez köthető. A közel 60 tonnás harckocsi mozgatásáért egy 825 lóerős Wright G-200 motor felelt, melyet egy nyomatékváltós váltóberendezéssel láttak el. Ez akkoriban igen komoly technikai újításnak minősült, így a komolyabb műszaki kihívás és a tank méretéből adódóan a szállítás nehézségei okán a gyártást leállították és inkább az olcsóbb és egyszerűbben előállítható M4 szériát helyezték előtérbe. A tank fő fegyverzete a 76,2 mm-es M7 ágyú volt, azonban egy T1E1-es prototípust egy 90 mm-es T7 ágyúval is felszereltek (melyet később az M26 Pershingen is alkalmaztak). Az utolsó próbálkozás a 190 mm-es frontpáncéllal, 105 mm-es ágyúval és megerősített toronnyal felszerelt 77 tonnás M6A2E1 volt, amely később jó alapnak bizonyult a T29 projekt beindításához.

Paraméterek

Ágyú

Sajnos azt kell hogy mondjam még mindig akadnak játékosok, akik gyorsan kifejlesztik a 76mm-es M1A2-t és már rohannak is a T29-re, ügyet sem vetve arra, hogy nem ez a tank fő fegyverzete, így a top 90 mm-es ágyút a T29-esen kezdik el grindelni és addig a 76-ossal bohóckodnak. Gyanítom, ha a T29-re a 105 millis howie derp-et is fel lehetne szerelni, ezek a játékosok azzal nyomulnának, na de kanyarodjunk vissza az M6-ra.

Ugye a fejlesztést a T1 Heavy M1A1-es ágyújával kezdjük, majd később felszereljük az M1A2-est. Ez a 76 millis egy klassz kis 2000 körüli DPM-et biztosít, elődjéhez képest javított, 0,38-as pontossággal. Eddig a pontig a tank kb. teljesen megegyezik a T1-gyel fegyverzetben és játékstílusban. Aztán 5380 xp-ért felszereljük a top tornyot, majd további 14000 xp-ért a 90 mm Gun M3-at és a dolgok megváltoznak.

A fix értékek melyekkel az ágyú operál: 160/243/45 mm-es átütésű normál AP, goldos APCR és HE lőszerekhez 240/240/320 alfa sebzés értékek tartoznak, a lövedékek sebessége pedig 853/1066/853 m/s.

Vázoljuk fel tehát az M6 rendeltetésszerű használatához legoptimálisabb leosztást. Legénységnek BiA és Kóla, felszerelésként pedig Ventilátor és Töltésgyorsító (esetleg egy célzásgyorsító is elfér). Így 9,97 percenkénti lövéssel, 6,02 mp-es újratöltési idővel 2394-es percenkénti sebzés (DPM) érhető el. Ez közel azonos érték a t8-as medekkel, szóval elképesztően jó a cucc. Az ágyú pontossága 100 méteren ebben az összeállításban 0,33-as (alapból 0,38), célzásideje pedig 2 mp (célzásgyorsítóval 1,8 mp). A lőszerkészlet 52 db-os, javasolt elosztás: 36/14/2. Az ágyúról elmondható tehát, hogy nem kiemelkedő, viszont minden tekintetben stabil, átlagos értékeket hoz, így a legtöbb szituációban megállja a helyét.

Az M6 ezzel az ágyúval még a KV-85 érkezése előtt - ugyan a KV-1S árnyékában, de - jó kezekben egy igazán hatásos és halálos fegyver volt. Szinte az egyetlen 6-os nehéz tank volt, amelyet a legendás KV-1S nem tudott kifektetni 2 lövésből és DPM-jének köszönhetően 1v1-ben könnyedén legyőzte az orosz riválist, de emlékszem olyan esetre is, hogy a még nem buffolt 1400 hp-s Tigrist ettem meg vele egy 1v1 szituáció során. Persze változnak az idők...

Itt van most velünk szemben egy KV-85, amelynek 100 mm-es csövével gyorsan hasonlítsuk is össze a mi ágyúnkat. Ami feltűnő lehet, hogy töltésidőnk tizedmásodpercre megegyezik vele. Hasonló egyezést mutat a HP-nk is, tehát egy 1v1 szituáció során úgy fest egyelő esélyekkel indulunk. Átütés terén ő 10 mm-rel többel rendelkezik, pontosságunk szintén megegyező, míg a célzásidő tekintetében ő 0,4 mp-cel lassabb. Úgy néz ki tehát, hogy szinte totálisan megegyezik a két tank ágyúja, na igen... csakhogy az ő alfája nem 240-es hanem 250-es. Ez ha full hp-ról elkezdjük egymást pofozni 4 lövést fog jelenteni mindkettőnknek ha senki sem pattan, így csupán az dönt, ki adta le az első lövést, viszont más a helyzet ha korábban már pofozkodunk valakivel és le vagyunk HP-zva. Ő ugyanis könnyebben kirollol minket akár 260-ról is, míg mi ezt már nem tudjuk ilyen biztonsággal bevállalni. A +10-es alfa amivel az orosz 100 millis lövegek gazdálkodnak az amcsi/francia/japán 90-esekkel és a német 8,8-asokkal szemben az arty vadászatban is jó szolgálatot tesz. Míg egy KV-85 nagyobb eséllyel esik neki egy 270 hp-s AMX 13 F3 AM-nek, addig mi számoljunk azzal, hogy 1 lövés nem lesz elég. Ezért azt mondom, hogy a KV-1S után így a KV-85 egy sokkal életképesebb és 1v1 szituációban az M6 ellen is veszélyesebb tank mint elődje volt. Persze még így is sokan használják a 120 mm-es ágyút, az ilyen csővel felszerelt KV-85-ök ellen az M6 jobb esélyekkel indul DPM-je okán.

Néhány mondat erejéig térjünk rá a „Weapon Handling”-ra is. Mozgás és toronyforgás közbeni ágyú stabilizáció tekintetében szintbéli társainkhoz képest igen jó értékekkel dolgozunk, de azért a brit nehéz tankos életérzés nincs meg, bár tény, hogy csak a Churchill VII jobb nálunk ezen a téren. Mozgás és forgás közben 21%-kal nő az ágyúszórásunk, míg toronyforgás közben 12%-kal. Ezek az értékek a legénység megfelelő skillezésével tovább javíthatók, de a gyors célzásidő is segít valamelyest a kapáslövések leadásához.

Torony

Páncélzata megegyezik a T1 tornyával, 102/83/83 mm, viszont forgásra 2°-kal lassabb, 28°/mp. A páncélzat így probléma lehet, hiszen t6-ban már senkit nem fog meghatni, csak a kisebb tier-ek ellen érdemes „lövetni”.

A lövegpajzsot - ahogy a T1 esetében is - egy 130-as pennel már magabiztosan be lehet ütni. Mivel szinte mindenkinél magasabbak vagyunk, ezért a lövegpajzs felső részére kisebb szögben látnak csak rá, így az már eléri az autobounce szöget és feljegyezhet néhány lepattanót, de alapvetően ezen a szinten már erre a páncélzatra építeni nem szabad. Valószínűleg a HD modell érkezésével majd ez a lövegpajzs és toronypáncélzat is részletesebb modellt fog kapni, én kíváncsian várom.  

Ahogy a T1-nél is, itt is könnyen dől a lövész, illetve törik az ágyú egy-egy torony közepére kapott lövéstől, így ezekkel mindenképp kalkuláljunk.

A toronyhoz tartozó látótáv 350 méter ami nem túl sok.

Az ágyú vertikális kitéríthetősége -10°/+30° viszont hátranézve a kitüremkedő motortér miatt a gundep -5°-ra csökken.

Felépítmény

A T1-hez képest előrelépés a frontpáncél, ami 102 mm vastag, viszont a tank oldalát és farát továbbra is csak 44 és 41 mm vastag páncélzat védi, a tető pedig 25 mm. A fronton a vezetőt és a homlokgéppuskást védő páncél is úgy 10mm-rel erősebb, utóbbi kinézőjének felső domborúbb része hozhat néhány lepattanót, így a kisebb átütésű ellenfelek, akik a T1 ellen már „begyakorolták” ezt a gyengepontot, meglephetőek vele.

Az alváz domború alsó lemezei is erősebbek lettek, a leginkább döntött részein 160-170 mm-es effektív értékekkel is számolhatunk, de lent, a hasi rész közepe gyengepont, 120 mm körüli átütéssel beüthető.

Oldalról a lánc és a sárvédő képes felfogni néhány lövést, de felette a test könnyedén átüthető.

Elmondható tehát, hogy az M6 páncélzata a T1-hez képest előrelépés, viszont ez nem elég ahhoz, hogy teljes magabiztossággal kiálljunk egy t6-os nehéz tank elé lövéseket blokkolni, viszont a kisebb átütésű és kisebb tierű ellenfelekkel szemben ez a páncél használhatóbb, mint az elődjéé, szögeljük tehát hasonlóan, ahogy a T1-et is, de az oldalpáncél ráláthatóságára mindig ügyeljünk.

A tanktest, ahogy a T1-nél úgy itt is hatalmas, így álcaértékkel nem nagyon kell számolnunk, viszont a 60 tonnában lévő potenciállal mindenképp. Életerőnk 870 hp ami régebben elég jó értéknek számított ezen a szinten, azonban a VK 36.01 (H) hp buffjával és az O-I megjelenésével ez az érték már átlag alatti.

Rádiót a T1-től örököltünk, mindössze 480 méteres vételi sugárral, tehát egy nagyobb pályán ez problémás lehet.

Felfüggesztés

25°/mp forgási sebesség ahogy a T1-en is, ez nem túl meglepő. A lánctalpak elég vastagok így viszonylag strapabíróak is. A talaj ellenállási együtthatónk 1,10 kemény, 1,40 közepes és 2,30 puha talajon, ami kategóriájában átlagon felülinek mondható. A

lánctalp egyetlen negatívuma, hogy a kanyarodás vele valamelyest problémásabb, hiszen a tank nem képes a ’pivot’-ra, így valamivel nagyobb körön fordulunk.

Motor

Copy-Paste Mr. T1 Heavy. Tehát egy régi ismerős köszön vissza a Wright G200 M781C9GC1 személyében, 960 lóerő nyers erő. 16,51 lóerő/tonna arány, közepes tankos feeling, azonban a végsebesség 35 km/h-ban van maximalizálva, a tolatás pedig ahogy már megszokhattuk, mindössze 10 km/h.

Gyúlékonysága 20%-os, de szerencsére a motor kapott 247 hp-t így elég strapabírónak mondható. Ezzel az erőforrással a tank jól gyorsul és könnyen mászik hegyet.

Ajánlott játékstílus

Szerencsére ezzel az ágyúval már nagyobb a merítési lehetőségünk játékstílus terén, hiszen jóval kedvezőbb az átütése és pontosabb mint a T1-é, tehát itt akár 300 méter feletti lövésekre is berendezkedhetünk, ha épp úgy alakul.

Saját tierben a DPM-ünknek köszönhetően igen komoly mészárosok lehetünk az 1v1 szituációk során, t7-ben is könnyen elboldogulunk ezzel a DPM-mel és az átütés sem vészes, viszont oda már kevés a hp-nk így erre vigyázzunk.

T8-ban már óvatosabban kell eljárnunk, próbáljunk oldalról és hátulról csipegetni és beleszólni a nagyok meccsébe amikor adja magát a szituáció, hogy lövést vigyünk be míg nem ránk figyelnek. A frontális támadásokhoz itt már szükség lehet az APCR-re, aminek átütése mindenre elég lesz. Ez a tank olyan mint az E 50M, tehát rammolni kötelező vele és ez sokszor jól is jön amikor közelharcba keveredünk egy 300 hp-s ellenféllel és tudjuk, hogy 1 lövésből nem tudjuk lerendezni.

Városi környezetben a páncél szögelésével saját tier-ben és a kisebbek ellen összeszedhetünk néhány lepattanót, azonban erre már t7-ben nem igazán építhetünk. A torony a tank egészéhez képest igen kis célpont és a 10°-os gundep is remek partner abban, hogy a hatalmas testünket elrejtve egy-egy gyors lövést adjunk le hulldown pozícióból majd visszabukjunk a fedezék mögé. Lövetni a tornyot nem érdemes, ezt próbáljuk meg elkerülni.

Sajnos mérete okán különösen érzékeny a tüzérekre, így ha arty-s meccset kapunk, próbáljunk a nagyobb méretű fedezékek felé orientálódni.

Véleményem szerint egy annyira jól használható és komplett harckocsi az M6, hogy kimondott szigorúan követendő játékstílust nem lehet ráhúzni és azt mondom sokszor jöhetünk ki jól abból, ha nem követjük a standard heavy-s stílust, hanem pl. Himmelsdorfon az erős motort kihasználva felmegyünk a hegyre kellemetlenkedni, nem kis meglepetést okozva ezzel a lightoknak és medeknek. Saját tierjében azért megvan a fear factora főleg ha nem számítanak a megjelenésére a pálya azon pontján.

Mivel az M6 súlya és motorereje igencsak kiemelkedő, így szinte válogatás nélkül gázolhatunk át bárkin, így például a fent említett KV-85 +10-es alfáját tudjuk kompenzálni. Érdemes ezt a stílust egy Irányított ütközés skillel és Repeszpáncéllal is megtámogatni, segítségként pedig összeszedtem, hogy mely tankokat NEM érdemes rammolni, ebből magától értetődő az is, hogy a listán nem szereplőket igen.

Tankok amelyeket NE rammoljunk: 

 • Nehéz tankok: KV-220-2, KV-3, KV-4, KV-5, T29, M6A2E1, T34, TOG II*, Caernarvon, Tiger (P), Löwe, Tiger II, illetve japán Heavy-k t5-től.
 • Páncélvadászok: SU-100Y, T28 Concept, T28, T28 Proto, AT 15A, AT 15, Ferdinand, Jagtiger 8,8.

Ezektől a tankoktól tehát össztömegük okán nagyobb sérülésre számíthatunk, így ha kevés hp-val ütközzük őket, mi húzzuk a rövidebbet, különösen a 100 tonna körüliek a veszélyesek, ezeket vastagon szedtem.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító
 • Ventilátor
 • Repeszpáncél, esetleg Célzásgyorsító

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Kézi tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

 • Parancsnok – BiA, Ezermester, Javítás
 • Lövész #1 – BiA, Pillanatkép, Javítás
 • Lövész #2 – BiA, Fegyverkovács, Javítás
 • Vezető – BiA, Irányított ütközés, Sima utazás
 • Rádiós – BiA, Jelerősítő, Helyzetfelismerés
 • Töltő – BiA, Biztonságos elhelyezés, Javítás

A T29-esbe a Lövész #1-es vigyük majd tovább, hiszen ott nem lesz szükség a fegyverkovács skillre, ha pedig csak egy állomás az M6 és hamar túl akarunk esni rajta, akkor Irányított ütközés helyett a Vezetőnek Kuplung égetőt adjunk, a Rádiósnak pedig a Jelerősítő helyett javítást. Ha van 500 aranyunk erre a célra a Lövész #2-est akár a T29-be második töltőnek is átképezhetjük.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Jó ágyú karakterisztika
 • Jó DPM
 • Erős motor, jó gyorsulás és agilitás
 • Megfelelő menet közbeni ágyústabilizáció
 • 60 tonna rammolási potenciál

Hátrányai

 • Magas tanktest, emiatt kedvelt arty célpont
 • Könnyen hulló legénység, főként a lövész és a vezető
 • Megbízhatatlan páncélzat
 • Problémás legénység összeállítás a továbbiakban
 • Az „újvonalas” nehéz tankokhoz képest kevesebb HP 

Kiknek ajánlott

Aki ráérzett a T1 stílusára és szerette azt a platformot, itt egy remek 90 millis ágyúval még jobban megkedvelheti. Sokan csak kötelező tanknak tartják az M6-ot ami csak egy állomás a T29 felé, azonban ez a tank ennél értékesebb. Érdemes tehát megtisztelnünk azzal, hogy kielitezzük, meg fogja hálálni. Bár érzésem szerint nem olyan domináns mint régebben volt, még mindig képes jelentősen befolyásolni a csatákat, úgy ahogy egy nehéz tanktól ezt el is várhatjuk. Kredithozama is kellemes, amíg nem volt prémium tankom a fő farmer szerepét ez a tank töltötte be nálam.

Videó


Az elemzést írta: Nortonor

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:40

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Benxonyou
  • Tankos
  · 4 éve
  Nem értem egyesek rajongását. Ez a legalja tank a hatosok közül. Még egy-két ötös is simán kenterbe veri. Ennél nagyobb förmedvénnyel nem igazán találkoztam ezelőtt. (Leszámítva a T1 heavyt.)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Carrad25
  • Tankos
  · 4 éve
  Nem azért de az a t29 elég op tier7 - ben, énis meg vettem de freexp-ből ezzel a tankkal nem is mentem de mondták hogy elég jó kis tank
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Necromancer
  • Tankos
  · 6 éve
  [quote name="PeT_1982"]Hamarosan kipróbálom a tankot, előtte még a T1 Heavyt élvezem, az nagyon bejön, lehet akkor a többi is be fog. Köszönöm az elemezést, egy dolog fura csak benne nekem, ami az ágyúról szól:
  "Ez közel azonos érték a t8-as medekkel, szóval elképesztően jó a cucc. "
  "Az ágyúról elmondható tehát, hogy nem kiemelkedő, viszont minden tekintetben stabil, átlagos értékeket hoz."

  Mindegy amúgy, ránézésre jónak tűnik, úgyhogy majd kiderül, hogy elképesztően vagy csak nem kiemelkedően. [/quote]
  A top ágyú meglepően jó.A T1 Heavy-t übereli igaz 1 szinttel magasabb tierben megy de akkor is.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  PeT_1982
  • Tankos
  · 6 éve
  Hamarosan kipróbálom a tankot, előtte még a T1 Heavyt élvezem, az nagyon bejön, lehet akkor a többi is be fog. Köszönöm az elemezést, egy dolog fura csak benne nekem, ami az ágyúról szól:
  "Ez közel azonos érték a t8-as medekkel, szóval elképesztően jó a cucc. "
  "Az ágyúról elmondható tehát, hogy nem kiemelkedő, viszont minden tekintetben stabil, átlagos értékeket hoz."

  Mindegy amúgy, ránézésre jónak tűnik, úgyhogy majd kiderül, hogy elképesztően vagy csak nem kiemelkedően.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  MegaJani
  • Tankos
  · 6 éve
  Valószínűleg a HD modell érkezésével majd ez a lövegpajzs és toronypáncélzat is részletesebb modellt fog kapni, én kíváncsian várom.

  Hát, én is... Már két éves a cikk, de még mindig ez az ocsmány izé fogad a garázsban... Szeretek vele játszani, de ez így már bűnronda :-x
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Tekagi
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="BlondSzi"][quote name="Tekagi"]Meglett nagy ágyú, ennek örömére 2csatábol 2x 8as tierbe tett De nagy meglepetésemre elég oda is az átütés, kiváncsian várom saját tierbe mit hozok ki belőle Mindenesetre ha igy átüt,sebez barátok leszünk)[/quote]
  Azért oda egy kicsit gyengusz a páncélja és az alap (160-as) átütése.[/quote]

  Kisebbik ágyú már tier6-ban kevés volt, tegnap este szereztem vidám perceket brit 6-nak h minden lövést pattintott. Igy meg sebzek azért 8as meccsen csipegettem nagyokat Különben 6 érzék nem kell első sorban tényleg? Csak mert ezt a csapatot vinném tovább. (T-29nél leállok)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Grande__Reagel
  • Tankos
  · 7 éve
  Imádtam ezt a tankot, és már el is döntöttem, hogy ez lesz az első T6-os heavy-m, amit visszaveszek és meg is fogok tartani, valószínűleg az első garázshely leárazásnál. Sajnos a legények a T29-ben vannak, szóval azt még nem tudom... Vagy kínlódok, 0 skilles, 83-as legényekkel, vagy azokat is legénységi leárazásnál veszek bele... 600 gold, hát még megálmodom...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  BlondSzi
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="Tekagi"]Meglett nagy ágyú, ennek örömére 2csatábol 2x 8as tierbe tett De nagy meglepetésemre elég oda is az átütés, kiváncsian várom saját tierbe mit hozok ki belőle Mindenesetre ha igy átüt,sebez barátok leszünk)[/quote]
  Azért oda egy kicsit gyengusz a páncélja és az alap (160-as) átütése.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Tekagi
  • Tankos
  · 7 éve
  Meglett nagy ágyú, ennek örömére 2csatábol 2x 8as tierbe tett De nagy meglepetésemre elég oda is az átütés, kiváncsian várom saját tierbe mit hozok ki belőle Mindenesetre ha igy átüt,sebez barátok leszünk)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  reischbank
  • Tankos
  · 8 éve
  Nagyon Szeretem mert, szórakoztató vele a játék és igen csak jó az ágyújának az adatai. Ez az első tankom amire megvan a mind a 3 Kiválóságjel. Csak ajánlani tudom.

  [img]http://www.kepfeltoltes.hu/view/151219/shot_704_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/img]
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.