Matildkának a tavaszi nagytakarítás közben kezébe akadt édesanyja naplója:
1928. április 9. -Egyre nehezebb jó cselédet találni, a soroksári bejárók már igen elszemtelenedtek, tíz pengőt és heti két szabadnapot is kérnek egy hónapban, így Pest környékről kell toborozni bentlakókat, akiknek elég a nyolc pengő, amiből persze lejár a koszt, és csak egy szabadnapot kérnek plusz egy délutánt, amit általában az Angolparkban töltenek el az udvarlóikkal. A mienk csömöri lány, szerencsére dolgos, becsületes, nem olyan mint a Cinkotaiak. Az egyik onnan való Mári egyik napról a másikra tűnt el a családi ezüsttel, a detektívek fogták meg a Teleki téren valami tót faesztergályossal, persze addigra az étkészlet felén már túladtak. Hozzánk egy hivatalsegéd jár udvarolni, aki a Magyar-Olasz bankban dolgozik, kulturált ifjú, beszél olaszul és németül, nem tudom mit eszik a cselédünkön. Egyszer elhívta az Operába Strauss Denevérjére, de a lány azt mondta, utálja azokat az állatokat, még belekapaszkodnának a hajába ott a zsöllyében. De hát ilyen a szerelem. A múltkor is arra ébredtem, hogy lent áll az utcán egy cigánybandával és szerenádozik. Kiszóltam, hogy kotródjon, vagy a zsandárokért küldetek, de kikacagott, erre a sparhelt hamuládáját borítottam a fejére. Másnap ott lobogtatta nekem a papírt, hogy a teveszőr felöltőjének a tisztítása három pengő húsz fillérjébe fájt a Minariknál. Mondtam neki, örüljön, hogy nem az éjjeli tartalmát öntöttem a nyakába, az rosszabb lett volna, mert az uramnak híg fosása van mostanában az új bortól, úgy, hogy ne kurjásszon nekem éjnek idején az ablak alatt. A Mári meg ezen a héten amúgy sincs itthon, odaát dolgozik a Tabánban, az Albeckernél, a Kereszt téren a húsvéti mulatságban.
"You've been thunderstruck."
TierX szinten ...