Jelenleg

9
látogatónk van

2017. október 13. 07:13

FV304 - Elemzés

(42 szavazat)
14 hozzászólás

Bevezetés

Az FV 304 egy a Vickers által fejlesztett könnyű önjáró löveg. 1947-ben kezdték el fejleszteni, de az első prototípus csak 1950-ben készült el. A jármű addigra elavultnak bizonyult, így a fejlesztését leállították.
A WOT világában az FV 304 a tier VI-os brit önjáró löveg, avagy becenevén "Bert a bosszúálló".

 

Paraméterek

Ágyú

Top ágyúnk a Bishop-ról már jól ismert Q.F. 4,5-in mozsár, amit azonnal fel is kell rakni a járgányra (igen, van stock ágyú is, de az egy tierrel lejjebb is gyenge volt, így nem érdemes foglalkozni vele). A viszonylag kicsi, 114,3 mm-es kaliber miatt találat esetén sem kábít.

Lőszer választékunk továbbra is szegényes, csak egyféle repeszromboló (HE) lőszer van hozzá, 450-es alap sebzéssel, ami tiertársai körében a legalacsonyabb. 64 darabot cipelünk belőle, amit nekem még soha nem sikerült kifogyasztanom.

Ha az alapsebzést a 13,5 mp-s töltésidővel egyberakjuk (4,44 lövés/perc), akkor szép kerek 2000 percenkénti sebzést kapunk papíron, ami egy visszaesés elődünkhöz képest. Ezt az értéket Töltésgyorsító+Venti+BIA+Puding és tea alkalmazásával le tudjuk tornászni 10,52 mp-es töltésidőre (5,7 lövés/perc) és fel 2566 DPM-re, amivel géppuska érzését kelti más artykhoz képest. Töltésidőben még a következő leggyorsabbra is jó 6 mp-et ver rá saját tierjében. Ráadásként ágyúnk igen pontos, 0,7-es szórása van, így jó eséllyel találjuk el ellenfeleink gyenge pontjait, amiben az új arty célzó mód nagy segítségünkre lesz. Ez fontos tulajdonsága, ugyanis páncélátütésünk 28mm(!), ami horrorisztikusan alacsony. Emiatt sebzésünk igen szélsőségesen alakul, gyengén páncélozott vagy nyitott tetejű járművekbe simán beleüt 450-et, de átlagban 150 körülire számítsunk lövésenként, és az agyonpáncélozott tier VIII-asoknál a 0 sebzés is előfordulhat. Több jármű közé belőni ne is próbáljunk, mert a lőszernek semmi szórása nincs (na jó de: 2,22 méter, ami semmi) és nem fogjuk még a láncukat sem lekapni.

Legnagyobb erőssége azonban nem látható az adatai között, illetve csak egy nagyon kis nyom utal rá: az ágyúemelkedési szöge 45⁰. Emiatt ugyanis a lövedék röppályája nagyon magas lesz, így be tudunk lőni olyan helyekre, ahová más artyk nem. Más SPG-k ugyanis sokkal laposabb röppályán lőnek, viszont gyorsabb a lövedékük (lásd: lenti ábra).

Sárga röppálya: egyéb arty, piros röppálya: Bishop és FV304

Bónuszpont, hogy szinte mindig az ellenfelek gyengén páncélozott tetejét találjuk el (ami a már említett harmatgyenge páncélátütés miatt fontos). Ugyanakkor hátránya, hogy a lőtávja tereptől függően csak 480-500 méteres, így a legtöbb pályán nem tudunk majd a hátsó vonalból lövöldözni. Életünket tovább nehezíti a lassú (270m/s) lövedéksebesség, mivel így a mozgó célpontok eltalálása sok gyakorlást igényel. Szerencsére legalább az ágyúkitérítésünk nem rossz, 17⁰ jobbra és 14⁰ balra, ami jó nagy területet lefed a jármű mozgatása nélkül.

Összegezve tehát: ez az ágyú egy pontos géppuska, ami halálra fog minden ellenséget idegesíteni az őket bárhol megtaláló folytonos lövésekkel.

Felépítmény

Páncélozottságunk 14 mm minden oldalról, szóval a legkisebb szellő is sebezni fog minket. A kevés (nem létező) páncélzatunkhoz még sok életpontunk sincs, mindössze 280 HP-ból gazdálkodunk, tehát minden 85 mm-es HE lövedék egy lövéssel fog minket visszaküldeni a garázsba. Ellensúlyozásként az álcánk a VI-os artyk között a legjobb: 19,95/9,97/4,17% alapból, amit lehet és érdemes álca képességgel erősíteni.

Látótávolságunk 255 méter, szóval mindenki előbb fog minket észrevenni, mint mi őket.

Motor, felfüggesztés és rádió

Motorunk a legendás Rolls-Royce Meteor módosított M300-as verziója, ami 500 LE teljesítményével repít minket csatába. Mivel az FV304 csak kb. 20,6 tonna, így a motor 24,21 LE/t arányt biztosít, ami kiemelkedő. 72 km/h-s végsebességét (hátra 14) villámgyorsan eléri, és az emelkedőkön se nagyon megy 50 alá... Papírforma szerint a motortűz esélye 20%, de ha már égünk, az régen rossz.

Láncunk 22⁰-ot fordul másodpercenként, ami elég lassú, mindenképp igényli a kuplungégető képességet. Ellőni csak az egész tankkal együtt szokták, de a rodeózást is egész jól bírja. Az alap lánc elbírja az összes top modult, de csak felszerelések nélkül, ezért el kell döntenünk, hogy effektív ágyút szeretnénk gyenge járművel, vagy kibírjuk felszerelések nélkül a top lánc kihúzásáig.

Rádiónk egy WS NO. 22, 700m-es hatótávval, ami bármely pályára elég. 

Ajánlott játékstílus

Nyílt pályákon mindenképp a csata elején nyomjuk tövig a gázpedált, és keressünk egy olyan helyet, ahonnét támogathatjuk a csapatunkat. Próbáljunk olyan irányokba menni, ahonnét az ellenség egyáltalán nem várna tüzet. Gyakran fogunk kellemetlen meglepetést okozni ezzel. Sehová se menjünk egyedül, mindig a csapat irányát kövessük. Városi pályákon inkább hátrafelé rohanjunk és keressünk kisebb tereket, ahonnét még ki tudunk lőni felfelé. Amint megérkeztünk, célozzuk be az ellenség várható helyét. Mindig tartsuk ellenfeleinket folyamatos tűz alatt, mert a pontos ágyú miatt jó eséllyel találjuk el őket, és az állandó "esőkopogás" igencsak idegesíti a játékosokat, az ideges ember pedig hibázik :)

Mindig priorizáljuk a nyitott tetejű vagy gyengén páncélozott járműveket (pl. Rhm.B, Stürer Emil, Skorpion), mert azoknak komoly sebzést tudunk kiosztani. Ha ilyen nincs lőhető helyen, akkor kezdjünk gyenge pontokra vadászni (pl.: IS-3 toronyteteje), ami viszonylag könnyű az új célzási nézet és a pontos ágyú miatt. Ha ilyen sincs éppen és csak agyonpáncélozott járgányokra látunk rá (pl. japán heavy-k), akkor próbáljuk meg leláncolni és láncon tartani (permatrack), ami a jó tűzgyorsaságnak hála nem ritkán sikerülni is fog.

Lehetőség szerint tartsuk az ellenfeleinket 300-350 méterre tőlünk, mert ide még emberi idő alatt odaérnek a lövedékeink, viszont a becsapódásuk már közel függőleges, tehát ez az ideális lőtáv számunkra. Használjuk ki a domborzatot! Keressünk enyhe emelkedőket, melyek elrejtenek az ellenfél elől. Az FV304 gond nélkül átlő fölötte, sőt, még meredekebb szögekben, még inkább felülről kapják így az ellenfelek az áldást.

Ha a helyzet úgy kívánja, ne féljünk helyet változtatni, a jó sebességünknek hála akár előrevonulni, akár oldalt váltani vagy visszavonulni is egyszerű.

A végjátékban, ha már csak az arty maradt az ellenfélnél, akkor a bátrabbak megpróbálkozhatnak a shotgun üzemmóddal, de ez igen kockázatos lépés. Ha pedig mi maradtunk az utolsó csapattag, akkor próbálkozzunk az "üss és fuss" taktikával, amihez szintén megvan a sebességünk.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Töltésgyorsító
  • Célzásgyorsító
  • Szellőzés

A venti helyett esetleg meg lehet próbálni az álcahálót vagy a periszkópot, de tapasztalatom szerint a legénység általános feljavítása többet segít, és jellemzően pont akkor kell mozdítanunk a járművet, amikor az a két modul számítana (pl. mikor épp lerohan minket egy könnyű tank).

Ajánlott fogyóeszközök

  • Kis javítókészlet
  • Kis elsősegélycsomag
  • Kézi tűzoltókészülék vagy Tea és puding (mivel ha már égünk, akkor szinte mindegy)

Ajánlott legénységi képzettségek

  • Parancsnok: 6. érzék + BIA + Álcázás
  • Lövész: Álca + BIA + Off-road vezetés
  • Sofőr: Álcázás + BIA + Kuplungégető
  • Töltő 1: Álcázás + BIA + Biztonságos elhelyezés
  • Töltő 2: Álcázás + BIA + Adrenalin roham

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Jó tűzgyorsaság
  • Pontos és gyorsan céloz
  • Gyors
  • Jó az álcája
  • Városi pályákon is játszható

Hátrányai

  • Limitált lőtávval rendelkezik
  • Nincs területsebzése és kábító hatása
  • A nagyon keményen páncélozott járművekbe nem, vagy csak kicsit sebez
  • Papírvékony a páncélja

Kiknek ajánlott

Mint az elődjére, erre is azt mondom: mindenkinek! Nagyon szórakoztató módja az artyzásnak, még a 9.18-as patch általános arty nerfje után is. Kiváló stressz levezető, főleg ha előzőleg egy ilyen ellen kellett küzdenünk. Szintén kiváló arra, hogy vele játszva megtanuljuk hová ne álljunk, ha az arty elől akarunk fedezékbe vonulni. Ahol ez elől el tudunk bújni, oda jó eséllyel semmi más sem lő be...

És az elődjéhez hasonlóan ez is elég jó nem prém kredit farmer, a vbaddict szerint nettó 6730 kreditet hoz átlagban csatánként.

Visszajátszás

http://wotreplays.eu/site/3715976


Az elemzést írta: Rimido

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:51

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    sturmpioneer
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="pap32"]Azon tapasztalatok alapján simán a 7-est freexp-ztem volna, nem a 8-ast...csak hát azóta nagyot fordult a világ, beza... :-|[/quote]
    Azt kell hogy mondjam, mióta megvan a Crusader imádom. Klasszisokkal élvezetesebb vele a játék mint a jelenlegi FV304-el. Amikor a gyengébb ágyú van fent, egy az egyben ugyanaz a játékstílus kell mint a Berttel, de ha pozíciót kell váltani - menekülni kell - az SP jelenleg agilisebbnek, mobilabbnak tűnik a tolatós megoldásával. Mellesleg mióta az FV akkora mint egy 10 emeletes panelház, addig az SP az alacsony profiljával simán elrejtőzködik. A nagyobb ágyú felrakása után pedig áttérhetünk a jó öreg red line campinghez, és a távolból puffogtathatunk, de itt is nagyon jól jön a sebessége és jó camoja ha szorul a hurok és a csapattársak után kell loholnunk. Konklúzió, lehet hogy régebben bénább volt mint az FV304, de jelenleg nekem sokkal használhatóbbnak tűnik. Valamint míg az új nerfelt FV fun faktora elolvadt, és átadta a helyét a csüggedésnek, addig a Crusaderrel a játék baromira élvezetes és nem stresszes. Ja és ugye a Bert pontossága tragédia (valamit belenyúlt a WG hogy sose középre menjen a lövés hanem a célzókör széle felé) ezt az SP-vel nem tapasztalom (biztos itt nem volt annyi siránkozás h ninjanerfre vetemedjenek). Annyira tetszik a gép, hogy gyanús a brit SPG ágon le is állok itt.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    pap32
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="HUN_Sector"]Az egyetlen arty amivel mindig vártam Himmelsdorfot

    [quote name="pap32"][quote name="sturmpioneer"]Alig várom hogy átüljek az SP Crusaderbe :-*[/quote]

    Ugyan most nem tudom, hogy milyen lett (OP biztosan nem :troll2: ), DE az szerintem sokat elmond arról az "arty"-ról, hogy korábban is az FV lövegét érte meg rajta használni... :-*[/quote]
    A hetes még hagyján... én a nyolcasnál hagytam abba. Az túlzottan idegtépő volt. Lassú hombár egy rettentő pontatlan és kicsit sebző ágyúval. Ráadásul ritkán lőtt. Inkább visszapakoltam mindenkit Bert-be.[/quote]

    Igaz, én még "évekkel ezelőtt" húztam ki azt az ágat, de akkor legalább volt az FV 207-nek 250 körüli átütésű és 750 alfás AP lőszere...avval meg a nagy lövegkitéríthetőséggel együtt még az a "szódával elmegy" kategória volt...fun tudott lenni, mikor kereste az ipse, hogy honnan lőtte meg az ISU, közben felülről :troll2:
    Azon tapasztalatok alapján simán a 7-est freexp-ztem volna, nem a 8-ast...csak hát azóta nagyot fordult a világ, beza... :-|
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    HUN_Sector
    • Tankos
    · 6 éve
    Az egyetlen arty amivel mindig vártam Himmelsdorfot

    [quote name="pap32"][quote name="sturmpioneer"]Alig várom hogy átüljek az SP Crusaderbe :-*[/quote]

    Ugyan most nem tudom, hogy milyen lett (OP biztosan nem :troll2: ), DE az szerintem sokat elmond arról az "arty"-ról, hogy korábban is az FV lövegét érte meg rajta használni... :-*[/quote]
    A hetes még hagyján... én a nyolcasnál hagytam abba. Az túlzottan idegtépő volt. Lassú hombár egy rettentő pontatlan és kicsit sebző ágyúval. Ráadásul ritkán lőtt. Inkább visszapakoltam mindenkit Bert-be.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    pap32
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="sturmpioneer"]Alig várom hogy átüljek az SP Crusaderbe :-*[/quote]

    Ugyan most nem tudom, hogy milyen lett (OP biztosan nem :troll2: ), DE az szerintem sokat elmond arról az "arty"-ról, hogy korábban is az FV lövegét érte meg rajta használni... :-*
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    sturmpioneer
    • Tankos
    · 6 éve
    Mikor tavaly megkapta a HD verziót, duplájára növelték a méretét, és ezzel együtt az alábbi nerfet kapta:
    [i]armor reduced from 25 to 15 mm,
    traverse speed decreased slightly
    camo dramatically reduced due size change, almost 50% nerf:
    still camo 30.3/6.34 -> 22.2/4.63
    camo on move 15.2/3.17 -> 11.1/2.32[/i]
    Ezt überelve a 9.18 arty változás szintén csak negatívan érintette, a 28mm átütés nevetséges, és a látótáv nerffel ő lett a tierje vakegere (310m-ről 255m-re) érdekes módon pl. a francia tier 6 arty 310m-ről csak 270m-re csökkent...
    Bishoppal 2 gunmarkom van 62% winrate mellett, imádtam a kis trollt, de a lassúsága miatt nagyon vártam hogy átüljek a sokkal mobilabb FV304-be. 3 skilles legénység csücsült bele (6.érzék, BIA, álca), szóval még csak azt se lehet mondani hogy a béna crew miatt nem jött be a játék vele, egyszerűen a WG túltolta a dolgot, és SZÉT LETT NERFELVE...Alig várom hogy átüljek az SP Crusaderbe :-*
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    pap32
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="Zaphire23"][quote name="Ace of spades"]Ha lehet a cikkel kapcsolatban egy észrevételem: a célzásidő sem számszerűsítve, sem összehasonlításképp nincs megemlítve, én ezt egy arty elemzésnél hiányolom.
    Nem vagyok nagy hajigáló kedvelő, de kényszerűségből (küldetések) pár ezer csatát lejátszottam velük (bár az amcsi ággal, nem ezzel), és saját tapasztalatom alapján a BIA fontosabb skill a paralámpánál. Ellenfélként ugyan tapasztaltam, hogy ez nem átlagos arty, de ahogy a cikkíró is megjegyezte: nincs páncél, nincs látótáv, nincs HP: így gyakorlatilag minimális esély van arra, hogy megmentsen a lámpa. Mire felvillan, jó eséllyel az első lövés már be is jött (ráadásul az esetek többségében ez egyenlő a garázzsal), ráadásul nem is látjuk majd, hogy ki lőtt, utána nem sok esély van, hogy megússzuk a dolgot.

    Amúgy ezt a stun dolgot nem igazán értem: a JPE100 és a GW Tiger ugyanazt a repeszlőszert használja, a TD mégsem oszt kábítást...[/quote]

    Sziasztok, szerintem ennél az artynál kell a lámpa, nekem segített már, ezzel azért még lehet, sőt néha kell is menekülni, hisz a lőtáv miatt viszonylag frontközelben kell elhelyezkedni.[/quote]

    Pontosan..."értelmes" klikker fél szemmel mindig a kistérképet figyeli, azt' ha kell, időben odébbáll...egészen a nerfig nem értettem, hogy sokan miért szeretik jobban a Bishop-ot, mint ezt...manapság könnyen lehet, hogy az jobb is...
    Sajnos a Bertie balanszolása nehéz dió, mert előző állapotában OP volt (mondom ezt 2k+ csatával ), a mai állapotában meg erősen a "felejthető" kategória....egyedül a tűzgyorsasága miatti kill-gyűjtögetésre jó még, ha éppen valamelyik mission azt írja elő... :-| Igazándiból [i]szerintem[/i] nem is a 28 pen b@szott be neki...nálam valamiért irtó pontatlan lett...20-30 lövésből ilyen 5-10 talál átlagosan...egy papíron pontos artynál... :-?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Zaphire23
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="Ace of spades"]Ha lehet a cikkel kapcsolatban egy észrevételem: a célzásidő sem számszerűsítve, sem összehasonlításképp nincs megemlítve, én ezt egy arty elemzésnél hiányolom.
    Nem vagyok nagy hajigáló kedvelő, de kényszerűségből (küldetések) pár ezer csatát lejátszottam velük (bár az amcsi ággal, nem ezzel), és saját tapasztalatom alapján a BIA fontosabb skill a paralámpánál. Ellenfélként ugyan tapasztaltam, hogy ez nem átlagos arty, de ahogy a cikkíró is megjegyezte: nincs páncél, nincs látótáv, nincs HP: így gyakorlatilag minimális esély van arra, hogy megmentsen a lámpa. Mire felvillan, jó eséllyel az első lövés már be is jött (ráadásul az esetek többségében ez egyenlő a garázzsal), ráadásul nem is látjuk majd, hogy ki lőtt, utána nem sok esély van, hogy megússzuk a dolgot.

    Amúgy ezt a stun dolgot nem igazán értem: a JPE100 és a GW Tiger ugyanazt a repeszlőszert használja, a TD mégsem oszt kábítást...[/quote]

    Sziasztok, szerintem ennél az artynál kell a lámpa, nekem segített már, ezzel azért még lehet, sőt néha kell is menekülni, hisz a lőtáv miatt viszonylag frontközelben kell elhelyezkedni.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Ace of spades
    • Tankos
    · 6 éve
    Ha lehet a cikkel kapcsolatban egy észrevételem: a célzásidő sem számszerűsítve, sem összehasonlításképp nincs megemlítve, én ezt egy arty elemzésnél hiányolom.
    Nem vagyok nagy hajigáló kedvelő, de kényszerűségből (küldetések) pár ezer csatát lejátszottam velük (bár az amcsi ággal, nem ezzel), és saját tapasztalatom alapján a BIA fontosabb skill a paralámpánál. Ellenfélként ugyan tapasztaltam, hogy ez nem átlagos arty, de ahogy a cikkíró is megjegyezte: nincs páncél, nincs látótáv, nincs HP: így gyakorlatilag minimális esély van arra, hogy megmentsen a lámpa. Mire felvillan, jó eséllyel az első lövés már be is jött (ráadásul az esetek többségében ez egyenlő a garázzsal), ráadásul nem is látjuk majd, hogy ki lőtt, utána nem sok esély van, hogy megússzuk a dolgot.

    Amúgy ezt a stun dolgot nem igazán értem: a JPE100 és a GW Tiger ugyanazt a repeszlőszert használja, a TD mégsem oszt kábítást...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    simron78
    • Tankos
    · 6 éve
    Hát nem vagyok artys, de ezt én is szerettem, egyetlen egy arty ágat kezdtem el fejleszteni (kezdőként ez pont a németre esett) azt is csak azért, hogy ez a típus is legyen a garázsban, aztán a küldik miatt kellett. A kis britet pedig csak a híres fun factora miatt fejlesztettem ki, ami jó darabig működött is, de mostanában valahogy nem az igazi, talán a kábítás hiánya az oka, nem tudom, de tény, hogy nem igazán voltak jó köreim vele, és sajnos nagyon sokszor tapasztaltam a 0 vagy minimális 10-20 hp-s sebzéseket, ami még 10 mp-s töltésidőnél is idegesítő, de lehet, hogy előveszem és leporolom egy kicsit.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    YelloWarrior
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="StraubZ"]A küldiknél gondban leszel, mert ez nem kábít és soknak az a lényege. Pl.: csapattársak lőjék ki az általad kábított tankot, szedj össze 100 sec kábítást, kábíts egyszerre két tankot... stb.[/quote]

    Amit lehet megcsinálok majd a britekkel, ha nem megy akkor ott a 6-os francia, elkezdem azt....az is kifarmolható nem artyból, ugye az AMX-ből csak azért...
    Sose kezdtem el az arty ágat....nincs kedvem előről elkezdeni egyet, annyit nem játszok én ezekkel majd.
Tovább a kategóriában: « Bishop - Elemzés
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.