Jelenleg

21
látogatónk van

2023. április 26. 11:47

A német géppuskák hatása a fronton: a tűztámogatás és a veszteségek okai (by HZS89)

(13 szavazat)
2 hozzászólás

A történelem legnagyobb összecsapása 1939-ben robbant ki. Ebben igen nagy szerepe volt a csapatok tűztámogatásának, ami a veszteségek túlnyomó többségét okozta. Alább a német csapatok technikai előnyeiről olvashatnak, ami a gyors tűztámogatás volt.

A veszteségek okai

Kevésbé ismert tény, hogy a második világháborús csatatereken a veszteségek túlnyomó többségét nem a kézifegyverek, hanem a támogató nehézfegyverek okozták. Rádadásul nem is kicsi volt a különbség, a veszteségek több mint 80 százalékát okozták a nehézfegyverek.

Ezek közé alapvetően a géppuskák, az aknavetők, a gyalogsági lövegek és a tüzérség tartozott.

A németek ezek közül leginkább a géppuskákat tekintve voltak előnybe: a német géppuskák tűzgyorsasága kétszerese volt a tipikus korabeli fegyverekének, ami több találatot jelentett.

A géppuskáknak az volt a jelentősége, hogy azok adták a leggyorsabb tűztámogatást: míg a tüzérség válaszidője akár fél óra is lehetett, addig a géppuskákat 1-2 perc alatt elő lehetett készíteni.

Ez jelentős szerepet játszott abban, hogy a német gyalogság le tudta rohanni az ellenfelet.

Német géppuska akcióban

1939-1940

A háború korai szakaszában egy német lövésszakasz 3 vagy 4 lövészrajjal rendelkezett, amiknek a fő fegyvere összesen 3 vagy 4 géppuska volt.

A legtöbb német lövészszázad ekkoriban 3 lövészszakasszal rendelkezett, de voltak olyanok is amik néggyel plusz 2 további géppuskával. Egy ilyen nagyobb század összesen akár 18 géppuskával is rendelkezhetett.

Ezzel szemben 1940-ben egy francia lövésszázad összesen 12 géppuskával rendelkezett.

Német előny 1941-ben: géppuskaszázadok

A Barbarossa-hadművelet kezdetekor egy előírás szerint felfegyverzett német lövészzászlóalj rendelkezett egy géppuskaszázaddal, ami a zászlóalj tűztámogatását biztosította. Ennek összesen 12 állványra szerelt géppuskája volt.

Német géppuska háromlábú állványon

Emellett a németek a géppuskáikat elég rugalmasan alkalmazták: a németek a géppuskákat gyakran leszerelték az állványról és golyószórókká alakították.

Egy szovjet lövésszakasznak 1941-ben 2-4 golyószórója volt. Egy német lövészszakasz 1941-ben 4 géppuskával rendelkezett, de amennyiben hozzá számoljuk a géppuskaszázad géppuskáit, úgy már 5-6 ilyen fegyverrel rendelkezhettek.

A német géppuskák

A háború kitörésekor a fő német géppuska típus az MG 34 volt. Ennek 900 lövés/perc volt a tűzgyorsasága és többféle módon is alkalmazható volt.

A típus lehetett golyószóróként is alkalmazni, amely esetben kettős-csigatárral látták el. Emellett állványra szerelve alkalmazhatták géppuskaként is.

A legtöbb második világháborús golyószóró kevesebb, mint 50 golyóval rendelkezett a tárában. Ezzel szemben az MG 34 kettős csigatára 75 lőszert tudott betölteni.

Német géppuska kettős-csigatárral

A szovjet DP-29 tárja 47 lőszeres volt, a brit Bren esetében 30 lőszer, az amerikai BAR esetében pedig 20 lőszer volt a tár kapacitása.

1942-től: az MG 42

A háború közepén jelent meg a fronton a német hadsereg új géppuska típusa, az MG 42. Ennek az volt az előnye, hogy egyszerűbben lehetett gyártani, ami miatt nagy mennyiségben gyárthatták.

A 42-es a gyártási darabszáma mellett a tűzerőben is felülmúlta az elődjét: míg a korábbi 34-es tűzgyorsasága 900 lövés/perc körül volt, a 42-es 1200 lövés/perc tűzgyorsasággal lőtt.

MG 42

Alkalmazás a háború későbbi szakaszában

Abban, hogy a német gyalogság hatásosan tudott védekezni, igen nagy szerepe volt a géppuskáknak.

Ennek alapvetően volt az oka, hogy egy német lövészraj tűzerejének a nagy részét a raj géppuskája adta. Mivel a géppuska (és a lőszer) mozgatásához és kezeléséhez elég volt 3 ember, ezért egy német lövészraj akkor is rendelkezett a tűezerjének a nagy részével, hogyha a 9 fős lövészrajból csak 3-an maradtak harcképesek. Vagyis a német lövészraj harmadlétszámon is tudott harcolni.

Egy német lövészraj fegyverzete a háború későbbi szakaszában


Források:

Képek:

Utoljára frissítve: 2023. április 26. 11:52

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    jzsef_csorba · 11 hónapja
    Korrektúrázom kicsit ami nem tetszik hogy úgy pár évtizeddel későbbre ugrottunk az időben.Mert az első világháborúban volt nagy sors csapás a géppuska amikor kettőt szélre raktak és a belerohanókat lemészárolták. Akkoriban még igazi divatja volt a tiszteknek csak úgy le rohanni az ellenséget és úgy nyerni területeket. Ezt hatalmas veszteségek árán megtanulták nem működik már és második világháborúban amit írtál már kiforrott páncélos hadosztályok voltak szóval nem releváns a cikk dátuma a második világháborúban.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    trogerdozer
    • Tankos
    · 11 hónapja
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.