Sziasztok! Sajnálom, hogy nem nagyon él ez az oldal - pedig sok jó dolgot olvastam rajta. Anno én is a WOT-tal kezdtem, de "szemétségei" miatt átpártoltam az akkor induló AW-hez. Majd az EU szerverről átmentem az oroszra. Később ki is hagytam bő 2 évet, de tavaly januárban folytattam a meglévő avatarommal. 2021-ben egészen decemberig egész jól játszható volt a játék. Tapasztalataim lényegileg azonosak voltak a topik korábbi részeiben leírtakkal. Legtöbbet a ruszkik miatt mérgelődtem. Vagy nagyon jók, vagy nagyon gyengék, esetenként trollkodnak is. A játék MM rendszere nem annyira szemét, mint WOT-é - de azért hagy kívánnivalót maga után bőségesen. Nem is szeretem benne a PvP-t, inkább PvE-t játszok, néha Global-t. Sajnos év végén változott a játék játszhatósága. Egyrészt
Sunsetjoy leállt a játék magyarításával (
users.atw.hu/su...e.html). Másrészt a fejlesztők sajnos nekiálltak egy komolyabb balansznak, amivel szerintem folyamatosan rontják a játékot. Elsőként a gépágyús (Gatling és hagyományos) tankokat vágták haza. Mondjuk az addig kifejezetten OP "M48 GAU-8" , vagy az alsó szinteken OP "Shilka" így is erős maradt - de most már akár a lövések fele lepattan. Hoztak amúgy egy rakás új sivatagi pályát is, amelyek szintén nem nyerték el tetszésemet (bár játszhatók). Részemről soha nem szerettem a játékban a "gyalogsági egységeket". Mire megszoktam, ezeket is hazavágták. Most már jószerivel csak az AS21 ötfős szakaszával lehet valamit csinálni, ha pl. a "Szerződéses küldetések" gyalogsági feladatot dob ki. A további patch és "Tehnicseszkije rabotü" során további barmolások jöttek be. Az idei téli "Hadiösvény" még hagyján, olyan, mint a korábbiak - bár sokallom a 60 szintet meg a hozzá tartozó 4 hónap időt. De van vele gond, mert pl. valahogy a TD-is egyre rosszabbak: kicsit bedugultam az utolsó, "Kék csillagos" (legtöbb TP) küldetéssel - amit korábban egy-két nap alatt teljesítettem volna. Most egyszerűen alig lehetsz első, még a GAU-8-al sem... Más tankoknál is egyre több a lepattanó lövés, főleg HEAT, de most már AP lövedékkel is. A kijelző zöld, mégis lepattan. Az összesorsolás is romlott. Sokszor egyeltalán nincs MBT a csapatban, máskor meg csak MBT-ből áll a csapat. Sokan abbahagyták a játékot, de sok a stock kezdő is, akinek fogalma nincs arról, hogy az adott pályán az adott tankkal kb. mit kellene csinálni. Sokszor mire észbe kapok, ketten-hárman maradunk a csapatból. Ilyenkor ha nem MBT-vel vagyok, szinte borítékolható a vesztés. Meg MBT-vel sem menthető mindig a helyzet. Az utóbbi hetekben többször voltam vesztes csapatban, mint az egész elmúlt évben. Persze mindezek lehetnek részben azért, mert a "Hadiösvény" miatt gyengébb tankokkal is kell menni. Parancsnokoknál is a gyengébbeket próbálom felfejleszteni (a tankok gyakorlatilag mind fullosak, néhánynál a legénység még nem teljesen). Persze e téren is ért több meglepetés. Fenti negatívumok észlelése ellenére túlzónak tartottam és nem értettem néhány tankom teljesítmény visszaesését. Hát a kedves fejlesztők valamelyik patch során voltak kedvesek alapállapotra, vagy ahhoz közelire visszaállítani adott kedvenc masinámat. Nem is egy esetről vagyon szó.
Egy utolsó "újabbannemtetszik": a "Special Operation (Extrem)" a 9.-10. szinten túl nehéz lett. Még nem sikerült random csapattal teljesíteni - igaz nem is erőltetem. Talán szakaszban és TeamSpeak-kel menne, de még az sem biztos. Ehhez bezzeg nem nyúlnak, pedig tuti látják a fejlesztők.
Ja, míg el nem felejtem: érdekes, de az orosz tankokat kevésbé érinti ez a "kiegyensúlyozás". (Oké, a Shilka is ruszki, azon eléggé érződik a nerf.)
Ezzel együtt a játék még mindig élvezhető. A technfával fullos vagyok, még néhány parancsnokot szeretnék felfejleszteni, meg a mostani "Hadiösvényt" befejezni. Utóbbi kezd kicsit sok lenni - nem igazán szeretnék ennyit foglalkozni a játékkal. De be fogom fejezni, meg a Globalban is fel szeretném majd egy kicsit javítani a statisztikámat.
Szóval, ha valaki érdeklődő ide tévedne részemről csak biztatni tudom az AW-re. Minden online tankos játékot kipróbáltam. Nekem messze az AW jött be minden nyűge ellenére.
"You've been thunderstruck."
TierX szinten ...