Egy szerdai napon történt, aznap is korán keltem, és míg elmentem a Swarz pékhez a friss péksüteményekért, addig Rácz néni megfőzte a tojásokat, előkészítette a vajat, hideg sülteket, felvágottakat a reggelihez, és Károly úr a nagy rézserpenyőben megpörkölte az arabicát. Finom illatok terjengtek a konyhában, nem úgy a csarnokban, ahol áporodott sör és dohányszag ült a füsttől megfeketedett boltívek alatt, amit egy fél óráig kellett szellőztetni minden reggel. Letakarítottam az asztalokat, felsöpörtem a kőpadlót, majd kannából nagy vizes nyolcasokat locsoltam rá, hogy a port megfogja. Hét körül kezdtek szállingózni az első korai vendégek, vásárosok, éjszakázó zsurnaliszták, jurátusok, bohémek. Tízig a szokásos rendben ment minden, akkor érkeztek meg a hangoskodók, kard csörtetve, kipirult arccal, páran abból a harmincfős asztaltársaságból, akik minden nap itt lopták az időt. Most még izgatottabbak voltak, mint egyébként, mikor billiárd csatákat vívtak. Vitatkoztak a nagy asztal körül, majd ív papírosért szalajtottak, kalmárist, lúdtollat kértek, és hozz Matija hat meszellyel a szokásos vörösből is, mondták. Amúgy nem értettem a felindulásuk tárgyát, mert magyarul beszéltek, én meg csak a szerbet és a németet értem. Irkáltak, zsinatoltak darab ideig, majd egyszer csak az egyikük felugrott az asztalra, és szavalni kezdett valamit, legalább is a szavak ritmusából úgy vettem ki, de engem jobban érdekelt a politúros lap, amit a sáros csizmájával összevissza karistolt. Néztem Károly urat, küldene e már a csendbiztosért, vagy pofozná le az úrfit az asztalról de az csak csendesen állt a kávéfőző pult megett és mosolygott. Ekkor a hangoskodók kardot rántottak és vivátozva szabdalni kezdték maguk felett a levegőt. Megriadtam, mert, ha valamelyik marhája levágja a fölötte lógó olajmécset, ide tűzoltó is kell majd, nem csak röndér, de szerencsére szék tologatva, dobogva elviharzottak valahova, a cechet is felejtve, de ez legyen Károly úr baja, ez nekem nyolc. Negyvennyolc.
Battlefield 2D style
"You've been thunderstruck."
TierX szinten ...