Jelenleg

58
látogatónk van

2020. máj. 22. 08:56

Napi évfordulók: Május 22.

(50 szavazat)
5 hozzászólás

Új röp-rovatot indítok, ami inkább csak általános történelmi érdekességeket tartalmaz, mint hogy szorosan kötődne kedvenceinkhez, a tankokhoz. Nézzük hát, milyen érdekesebb események köthetőek május 22-höz a történelemben:

  • 1942 - Mexikó belép a II. Világháborúba: Ugye-ugye? Mik nem maradnak ki az általános műveltség köréből? De sosem késő pótolni a hiányosságokat. "A második világégés hadműveletei nem érintették Észak- és Dél-Amerikát, így sokan gondolják azt, hogy a kontinens spanyol nyelvű államai részt sem vettek a háborúban." - Akinek jó üzlet volt a II. világháború: Mexikó
  • 896 - VI. István pápa megválasztása: Gondoltátok volna, hogy 896-ig már 113 pápa szolgált le? És hogy pápai címként a Servus Servorum Dei kifejezést is használták, ami annyit tesz hogy "Isten szolgáinak szolgája"? Megmosolyogtató, persze akkoriban mindenki csak belül mert mosolyogni ezen. VI. István alig egyéves pontifikátusa egyébiránt a középkor egyik leglázítóbb regnálása volt. Istvánt leggyakrabban a hullazsinattal azonosítják (kép a hajtás után), aminek már a neve is megérne egy sorozatévadot.
    964-ben amúgy ugyanezen napon került beiktatásra V. Benedek is 134. egyházfőként, neki azonban még kevesebb szolgálati időt szánt a Jóisten, pár hét után ugyanis kellemetlen helyzetbe került: rosszkor volt, rossz helyen. Nem ő volt az első na. Az akkori politikai közeg nagyon nem kedvezett neki; őt a római nép és főként a klérus választotta meg, Nagy Ottó német-római császárnak azonban kicsit más elképzelései voltak erről és hatalmas seregével (no meg saját jelöltjével, Leóval) meglátogatta őt Rómában. És mivel a pápák már akkoriban is igen okos emberek voltak, így Benedek inkább lemondott trónjáról. Azt hiszem bátran kijelenthetjük hogy akkoriban (is) ötször ilyen vastag lett volna a Blikk.
  • 1455 - Az Első Saint Albans-i csata, a rózsák háborújának (Anglia) első ütközete: Egy dinasztikus felhangú több mint 30 évig tartó összecsapás-sorozat? Újabb sorozatberendelés. Érdekes módon a harcok nem zavarták meg Anglia gazdaságát, nem okoztak hosszú válságot, a Shakespeare tragédiái által festett képpel szemben nem jártak hatalmas pusztítással és a csatákban elesettek száma nem volt jelentős. Könyveket lehetne megtölteni a történetekkel és a trónok harcányi szereplőgárdával (ahogyan azt tették jó páran is), de bemelegítésként elég lesz talán csak a magyar Wiki cikk is. A lényeg, hogy végül a Tudorok kerültek ki győztesként a buliból. A Tudor-ház neve amúgy ismerős lehet a Tudorok című sorozatból, ami VIII. Henrik unalmasnak nem mondható életérő szól, aki mint köztudott, a Tudor-ház sarja volt. A sorozatot amúgy már csak Natalie Dormer (Boleyn Anna) miatt is érdemes megnézni, többet láthattok majd belőle mint a Trónok harcában ;)

Mára ennyi, remélem jól szórakoztatok történelmünk eme aprócska kis szeletén.

Jean-Paul Laurens festménye a hullazsinatról (1870). István pápa vádolja a trónon ülő Formózusz pápa hulláját, akit teljes főpapi ornátusba öltöztettek, azt a látszatot keltve, mintha élne, így megkezdődhetett a „szabályos” tárgyalás, vádlókkal, védővel, perbeszéddel

Utoljára frissítve: 2020. máj. 22. 10:11

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    WGShit
    • Tankos
    · 3 éve
    Ráadásul Emil névnap,szóval akinek megvan az menjen egy jó csatát vele!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    VaFec
    • Tankos
    · 3 éve
    Az kimaradt, hogy 1989-ben ezen a napon született meg az unokaöcsém.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    petigeri12
    • Tankos
    · 3 éve
    Tetszik.Máskor is lesznek még ilyenek?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Ynnegaf
    • Tankos
    · 3 éve
    Úgy látom, kezdődik az uborka szezon.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Neme75
    • Tankos
    · 3 éve
    Hát ez nagyon jó volt
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.