Jelenleg

20
látogatónk van

2020. máj. 6. 05:42

Elmélkedés a magyar gyűjtői harckocsikról: Tier III-IV-V

Írta:
(38 szavazat)
52 hozzászólás

A következő elmélkedés szerzője Karika, akit - többek közt - a magyar tankok szakértőjeként is ismerhettek és aki rengeteg információval látta már el a Wargaming-et is hazánk harcjárműveivel kapcsolatban. Előző rész: Tier I-II, következő részek: Tier VII, Tier X és az esélytelenek

Bekerülhetnek-e magyar harckocsik - és ha igen, melyek - a WOT gyűjtői harckocsijai közé? Ezen cikk apropóját egy nemrég közzétett fejlesztői kérdezz-felelek adta (magyar átiratát itt olvashattátok), amelyben a Wargaming fejlesztői azt is megemlítették, hogy van rá esély, hogy magyar harckocsik kerüljenek be a World of Tanks játszható járművei közé. Emiatt gondoltam érdemes lehet összeszedni, hogy miként is lett ez lehetséges nemrég, illetve, hogy milyen magyar páncélosokról is van szó.

~ Tier III ~

38 M. Toldi IIA

Tier III LT

A Toldi könnyű harckocsi háború során szerzett tapasztalatokon alapuló továbbfejlesztése. 1943-44 során 80 darab korábban legyártott 38 M. Toldi II-est építettek át eszerint, amely során ellátták egy 40 mm-es löveggel, a nehezebb löveget kiegyensúlyozó torony toldással és megerősített front páncélzattal. Az átépített páncélosok neve 38 M. Toldi IIA (Toldi B40) lett.

Pár apróbb különbséget leszámítva (torony forma, motor) ugyanaz, mint a játékba már tier III-as német prémiumként bekerült 43 M. Toldi III. Karakterisztikára ugyanolyannak is kellene lennie, mint a Toldi III-nak, leszámítva a rosszabb ágyúsüllyedést, amit az átépített Toldi II-eseken nem tudtak olyan jól megoldani, mint az új toronnyal épülő Toldi III-asokon tudtak volna. Előfordulhat, hogy a Toldi I-nél említett, tervezett nehézgéppuskákat túl erősek lennének tier II-be, és a tier III-as Toldi IIA kapná csak meg azokat.

 • Fegyverzet (történelmi): 40 mm 37/42 M. L/45 harckocsilöveg, átütés 64 mm, függőleges cső kitéríthetőség: -5 +25°
 • Fegyverzet (opcionális, stock): 40 mm 37 M. harckocsilöveg, átütés kb. 60 mm. A Toldi IIA prototípusán használt löveg, a Straussler V-4-től kölcsönözve.
 • Fegyverzet (tervezett, lásd Toldi I): 20 mm Gebauer nehézgéppuska, 20 mm K. K. m. 40 nehézgéppuska
 • Páncélzat: 35/13/7
 • Torony páncélzat: 35/13/13
 • Motor: Büssing-NAG Typ L8V/36 TR, teljesítmény: 155 LE
 • Tömeg: 9,35 t
 • Teljesítmény/tömeg arány: 16,6 LE/t
 • Végsebesség: 47 km/h

38 M. Toldi IIA K

Tier III prémium LT

1943 júniusában felmerült, hogy a Toldikat a szovjet páncéltörő puskákkal szembeni jobb védelem érdekében a német páncélosokon már kipróbált és bevált módon, oldalt felfüggesztett rátét páncéllemezekkel, úgynevezett „köténylemezekkel” erősítik meg. Az 1943 őszén végzett próbák alapján azonban megállapították, hogy a csak minimálisan megnövelt védettség a lemezek plusz súlya miatt nincs arányban a jelentősen leromlott mozgékonysággal és terepjáró képességgel szemben, így a többi Toldi ilyen módon történő átalakítását elvetették.

A WOT-ban, mivel nem volt a standard Toldi IIA átépítés része, a kötényezett változat lehetne egy prémium, vagy jutalom jármű. Ugyanolyan lehetne, mint a játékbeli Toldi IIA, csak minimálisan rosszabb mozgékonysággal és a plusz lemezek által adott elhanyagolhatóan jobb védelemmel.

 • Fegyverzet: 40 mm 37/42 M. L/45 harckocsilöveg, átütés: 64 mm, függőleges cső kitéríthetőség: -5 +25°
 • Páncélzat: 35/13/7 + 5 mm köténypáncél
 • Torony páncélzat: 35/13/13 + 5 mm köténypáncél
 • Motor: Büssing-NAG Typ L8V/36 TR, teljesítmény: 155 LE
 • Tömeg: 9,85 t
 • Teljesítmény/tömeg arány: 15,6 LE/t
 • Végsebesség: kb. 43 km/h

Toldi páncélvadász

Tier III TD

Egy 38 M. Toldi I-esből 1943-ban átépített, a német Marder II által inspirált kísérleti páncélvadász. Sorozatgyártásba a gyártókapacitás hiánya miatt nem került.

A játékban olyan lenne, mint egy gyengébben páncélozott, kevesebb lőszert cipelő, de mozgékonyabb Marder II.

 • Fegyverzet: 75 mm Pak 40/2 L/46, átütés: 108 mm, függőleges cső kitéríthetőség: nem ismert, valószínűleg -8 +10°, vízszintes cső kitéríthetőség: nem ismert, valószínűleg összesen 57°, balra 32°, jobbra 25°
 • Páncélzat: 13/13/7
 • Motor: Büssing-NAG Typ L8V/36 TR, teljesítmény: 155 LE
 • Tömeg: nem ismert, valószínűleg 10,5 t
 • Teljesítmény/tömeg arány: nem ismert, kb. 14-15 LE/t
 • Végsebesség: nem ismert, kb. 40-45 km/h

Szebeny páncélvadász

Tier ? TD

Szebeny György mérnök által javasolt, 1941-42 között fejlesztett többfunkciós páncélos tervezete. A cél egy viszonylag könnyen és gyorsan gyártásba vehető, nagy kaliberű löveggel szerelt, egyszerre tankelhárító és légvédelmi feladatok ellátására alkalmas önjáró löveg létrehozása lett volna a Nimród alvázán. A projekt számos változtatáson esett át, és jó ideig élvezte a honvédelmi miniszter támogatását is, de végül 1942-ben leállították, mivel fejlesztés túl lassan haladt, a végtermék túl drága lett volna, és tömeggyártásba vétele is túl sok időbe került volna. A típust végül soha nem véglegesítették, és prototípus sem épült belőle.

A közhiedelemmel ellentétben ez a Bajtos Iván által készített illusztráció nem a Szebeny-féle páncélvadászt ábrázolja, hanem csak szemléltetés, hogy méretre mekkora volt 80 mm 29 M. Bofors légvédelmi löveg a Nimród (Landsverk L-62) méretéhez viszonyítva. A Szebeny páncélvadász ezt az alvázat, de nem ezt a löveget használta volna, és a leírások szerint a löveg a német StuG III-hoz hasonlóan a harckocsi testben, többé-kevésbé zárt felépítményben és ennél jóval alacsonyabban lett volna fogatolva. A fennmaradt leírásokhoz képi illusztráció nem maradt fenn, így csak találgatni lehet, hogy hogy is nézhetett volna ki ez a páncélos.

Nem túl sok információ ismert erről a páncélvadász tervezetről. Annyi biztos, hogy Szebeny a körbeforgatható torony elhagyásával a StuG III mintájára egy zárt felépítménybe, tervezte beépíteni az általa szerkesztett 8 cm-es löveget - egy első világháborús 8 cm (83,5 mm) 18 M. Böhler ágyút összeházasított egy 80mm 29/38 M. DIMÁVAG-Bofors légvédelmi ágyú félautomata zárszerkezetével - a Nimród alvázát felhasználva úgy, hogy annak a lehető legnagyobb függőleges ágyúkitéríthetősége legyen. Az ágyú módosítására azért volt szükség, mert a Bofors légvédelmi ágyú visszarúgását a Nimród alváza a számítások szerint nem tudta volna elviselni, viszont a kisebb torkolati energiájú, de legalább nagy kaliberű Böhler újratöltése, annak elavult mivolta miatt túl lassú lett volna. Ambiciózus terv volt, amire a magyar hadiipar nem biztos, hogy készen állt, illetve a kis kezdősebességű, nem körbeforgatható löveg az egy helyben megfordulni nem képes alvázon történő, légi célok elleni használhatósága is igencsak megkérdőjelezhető.

A módosított Böhler löveggel és az egyéb tulajdonságokkal ez a TD a WOT-ban tier III-ban vagy maximum tier IV-ben tudna működni. De tekintettel arra, hogy a projektet nem fejezték be, elképzelhető, hogy a WG is "mi lett volna ha" alapon szabadabban fogja értelmezni a rendelkezésre álló kevéske információt, ahogy tette azt már többször is korábban. Például olyan lövegeket (pl. a 8 cm-es Bofors légvédelmi löveget) is rápakolja a páncélvadászra, aminek hordozására a valóságban valószínűleg alkalmatlan lett volna. Ezekkel már elképzelhető, hogy tier V-be, vagy akár tier VI-ba is egyensúlyozható lenne Szebeny páncélvadásza. Biztosat nehéz mondani, hogy végül milyen módon kerülne be a játékba, ha bekerül egyáltalán.

 • Fegyverzet (történelmi): Módosított 8 cm 18 M. Böhler L/33 tábori löveg, átütés: nem ismert, valószínűleg kb. 70-90 mm között, függőleges cső kitéríthetőség: -10 +100° (igen, a függőleges után még 10° hátra), vízszintes cső kitéríthetőség: 30-60° között (attól függően, hogy épp hogy állt a fejlesztés)
 • Fegyverzet (tervezett, de végül elvetett): 80mm 29/38 M. DIMÁVAG-Bofors L/50 légvédelmi ágyú, átütés: 116-130 mm között (forrástól függően), függőleges cső kitéríthetőség: nincs adat, vízszintes cső kitéríthetőség: nincs adat
 • Páncélzat: 30/20/7
 • Motor: Büssing-NAG Typ L8V/36 TR, teljesítmény: 155 LE, Ganz VIII. VGT. 107, teljesítmény: 155 LE
 • Tömeg: kb 13-14 t
 • Teljesítmény/tömeg arány: kb. 11-12 LE/t
 • Végsebesség: nem ismert

~ Tier IV ~

40 M. Turán I

Tier 4 MT

A csehszlovák Škoda T 21 közepes harckocsi magyar licencben gyártott, erősen módosított változata. 40 mm-es löveggel szerelt változatát 40 M. Turán I közepes harckocsi néven rendszeresítette a Magyar Királyi Honvédség, azonban nem sokkal az első példányok frontra történő megérkezése után bebizonyosodott, hogy a 40 mm-es löveg kevés szovjet páncélosokkal szemben. A vezérkar előírta, hogy az időközben megrendelt Turán második széria harckocsijai egy 75 mm-es löveggel épüljenek már, azonban kikötötte, hogy a már gyártásban lévő járműveket kell oly módon átalakítani, hogy a motor, futómű és toronygyűrű ne változzék. Ennek a tervezők csak egy rövid csövű 75 mm-es löveggel tudtak eleget tenni, ami miatt a harckocsi ellenséges páncélosok elleni harcértéke csak relatíve kis mértékben nőtt. Az így kialakított, módosított tornyú, nagyobb kaliberű löveggel szerelt páncélos 41 M. Turán II nehézharckocsi néven állt szolgálatba. A típus megbízhatatlansága, viszonylag gyenge páncélzata és gyenge fegyverzete miatt a háború végéig technikai hátrányban volt a szovjet páncélosokhoz képest.

Turán I

Turán II

Egy Turán köténylemezekkel

Tier IV-ben egy járműben egyesülhetne a Turán I (stock konfiguráció) és a Turán II (top konfiguráció). Ezt szükség szerint ki lehet egészíteni a T 21-esből kölcsönzött plusz modulokkal is. Játékstílusra mindenbizonnyal nem fog messze állni a csehszlovák ST vz. 39-től, vagy a német VK 20.01 (D)-től. Választhatunk majd egy valószínűleg viszonylag gyorstüzelő 40 mm-es löveg és egy inkább repesz lőszer lövésére alkalmas rövid 75 mm-es löveg között, kiegészítve a tierben átlagosnak számító páncélzattal, és nem túl combos mobilitással.

 • Fegyverzet: 40 mm 41 M. L/51 harckocsiágyú, átütés: kb. 72 mm, függőleges cső kitéríthetőség: -10 +30°
 • Fegyverzet: 75 mm 41 M. L/25 harckocsiágyú, átütés: kb. 30-40 mm, függőleges cső kitéríthetőség: -10 +30°
 • Páncélzat: 50/25/25 + opcionálisan 8 mm vastag rátét páncéllemezek (side-skirts) a test oldalán Torony páncélzat: 50/25/25 + opcionálisan 5-8 mm vastag rátét páncéllemezek
 • Motor: Weiss Manfréd V-8H, teljesítmény: 260 LE
 • Tömeg (Turán II): 19,2 t
 • Teljesítmény/tömeg arány: nem ismert, kb. 13 LE/t
 • Végsebesség: 45 km/h

40/43 M. Zrínyi II

Tier 4 TD

Turán közepes harckocsi kiszélesített alvázán létrehozott rohamlöveg, minden bizonnyal a legsikeresebb magyar páncélos dizájn. 105 mm-es tarackkal szerelt változatából, a 40/43 M. Zrínyi II rohamtarackból körülbelül 71 darabot adtak át a csapatoknak 1943-44 között. Tervezett páncélvadász változatából, a hosszú 75 mm-es löveggel szerelt 44 M. Zrínyi I rohamágyúból az ágyúkat érintő gyártókapacitás hiány miatt mindössze egy prototípus épült.

Zrínyi II

Egy Zrínyi II köténylemezekkel

Zrínyi I

Várható karakterisztikája, játékstílusa a választható 105 mm-es (derp) és a 75 mm ágyúk miatt nagyjából ugyanaz lesz, mint a német a StuG III B-nek és a Hetzernek.

 • Fegyverzet: 105 mm 40/43 M. L/20 tarack, átütés (AP, a valóságban nem volt rendszeresítve): 30 mm, átütés (HEAT): kb. 90-100 mm, függőleges cső kitéríthetőség: nem ismert, valószínűleg -8 +25°, vízszintes cső kitéríthetőség: 22°
 • Fegyverzet: 75 mm 43 M. L/43 harckocsiágyú, átütés: 113 mm, függőleges cső kitéríthetőség: nem ismert, valószínűleg -8 +25°, vízszintes cső kitéríthetőség: 22°
 • Páncélzat: 75/25/25 + opcionálisan 8 mm vastag rátét páncéllemezek (side-skirts) a test oldalán
 • Motor: Weiss Manfréd V-8H, teljesítmény: 260 LE
 • Tömeg (Zrínyi II): 21,6 t (rátét páncélzattal 22,6 t)
 • Teljesítmény/tömeg arány: 11-12 LE/t
 • Végsebesség: 40-43 km/h

~ Tier V ~

43 M. Turán III

Tier 5 MT

1943 tavaszán a rövid csövű 75 mm-es löveggel szerelt 41 M. Turán II-esek sorozatgyártásának beindulásával egy időben a magyar mérnökök hozzá láttak a Turán továbbfejlesztésének, hogy az vastagabb páncélzattal és egy új toronyba szerelt erősebb, hosszú csövű 75 mm-es löveggel hatásosabban vehesse fel a harcot az ellenséges, szovjet közepes és nehéz harckocsikkal. Azonban a löveg sorozatgyártásának elhúzódó beindulása miatt a mintapéldányon kívül egy hosszú csövű Turán III-as sem épült a háború végéig.

A játékba már bekerült tier V német prémium közepes harckocsiként a Turán III prototípusa. Ehhez képest a “valódi” Turán III vastagabb front páncélzattal, kicsit más formájú toronnyal, és több lőszerrel rendelkezne, továbbá köténypáncéllal is lehet, hogy ellátják. Cserében nehezebb és valamivel lomhább lenne a játékban már bent lévő párjához képest.

 • Fegyverzet: 75 mm 43 M. L/43 harckocsiágyú, átütés: 113 mm, függőleges cső kitéríthetőség: -10 +30°
 • Páncélzat: 75/35/35 + opcionálisan 8 mm vastag rátét páncéllemezek (side-skirts) a test oldalán
 • Torony páncélzat: 75/35/55 + opcionálisan 5-8 mm vastag rátét páncéllemezek
 • Motor: Weiss Manfréd V-8H, teljesítmény: 260 LE
 • Tömeg: 21 t (köténypáncéllal 23,3 t)
 • Teljesítmény/tömeg arány: 12 LE/t (11 LE/t)
 • Végsebesség: 39 km/h (37 km/h)
Utoljára frissítve: 2021. december 3. 12:05

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  · 3 éve
  Nem tudom magyar tree-be fektet e energiát a wot.Elég egyelőre a Turán lll PT. Nekem megvan, mióta megjelent. Imádom, főleg hogy üresre ki tudom lőni egy meccs alatt ? Imádom a gyors újratöltést, lehetne több javadalmazása...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Tankvadasz77
   • Tankos
   · 3 éve
   Azért jött létre a cikk, mert felvetették magyar gyűjtői tankok behozatalát. Ha nem is teljes fa, de elég sok tankunk volt ami bekerülhetne.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  vaskereszt
  • Tankos
  · 3 éve
  ha már ezeket bepakolják, nyugodtan lehetne egy teljes fát összerakni, tudom, hogy fele már bent van, de legalább nem kell vele sokat dolgozni és nem lesz abból sem plusz költség
  tier 6: Tas (párduc, tigris, t34-85 opció vagy prémium)
  tier 7: IS-2 ( tigris 2 opció vagy prémium)
  Tier 8: t54 (olyan statokkal mint a type 59)
  tier 9: t54m
  tier 10: t55m ( olyan statokkal mint a 62a például)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Tankvadasz77
   • Tankos
   · 3 éve
   Van javaslatom, van összehasonlításom, a már játékban lévő harckocsikkal.....azt kell mondjam, kis csalással lehetne tier VIII-ig tisztán magyar fa.....a Tas 100 mm páncélja nagyon ott lett (volna).
   t6: Tas Prototípus
   t7: Tas
   t8: Tas köténypáncéllal (HE, HEAT lövedékek ellen plusz védelem) és egy teljesen kamu (nem tervezték harckocsiba szerelni) de amúgy rendszerben tartott löveg, a 31M 10,5 cm Bofors
   t9: T-54B
   t10: T55
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Holmes123
  • Tankos
  · 3 éve
  Amíg ilyen copy paste tankokat tudtok csak felmutatni, légyszíves engedjétek már el a magyar tank témát pls. Ha ennyire magyar tank hiányoztok van játszhatok a stuggal(Zrínyi) vagy Toldi mit Tom én hányással(Toldi, panzer na38 pz 3) vagy m43 turán(párduc) vagy tas(kv1) és kész meg van oldva anélkül, hogy a wg felesleges költségekbe bonyolódna.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Tankvadasz77
  • Tankos
  · 3 éve
  TIER IV
  40/41 M. TURÁN I/II : tier besorolás szerintem is rendben van.

  Az általam számított, javasolt értékek:

  Fegyverzet: (IV) 40 mm 41 M L/51 harckocsiágyú
  Átütés: 65 / 85 / 23 mm (a 43M magvas pc. gránátot 1943-ban rendszeresítették)
  Sebzés : 50 / 50 / 60 HP
  Lövedékek: AP 36M pc.gr. / AP 43M pc.gr. / HE 39M repesz gr.
  Tűzgyorsaság (dokumentált, hiteles adat): 12 lövés/perc !!! volt ( a játszhatóság érdekében ezt 24 lövés/perc értéken adtam meg = dpm 1200) és még így is kevés lenne.

  Fegyverzet: (IV) 75 mm 41 M. L/25 harckocsiágyú
  Átütés: 74 / 93 / 38 mm (karika szerint....átütés: kb. 30-40 mm????)
  Sebzés : 110 / 110 / 175 HP
  Lövedékek: AP 42/36M pc.gr. / HEAT 42M pc.robbantó gr. / HE 42/38M repesz gr.
  Tűzgyorsaság (dokumentált, hiteles adat): 12 lövés/perc !!! volt ( a játszhatóság érdekében ezt 13,64 lövés/perc értékben adtam meg = dpm 1500) és még így is kevés lenne.

  Páncélzat: 50/ 25+8/ 25
  Torony páncélzat: 50/ 25+8/ 25
  Végsebesség: 43 km/h , eleve köténnyel gondoltam a tankot, mint a Pz.IV.H (anélkül 45 km/h)

  Összefoglalás:
  A tank a gyengébb páncélátütésű, jobban páncélozott közepes harckocsik közé tartozna.
  Frontból mind a test mind a torony a legjobb tankok közé tartozna. Sebessége átlagos, a legtöbb tank 40-45 km/h-val halad.

  40/43 M. ZRÍNYI II :
  Ezt a páncélvadászt tier V-be javasoltam a magyar fában, 40/44M Zrínyi II/I néven. Valahol olvastam, hogy a magyarok a Párduc lövegét (7,5 cm Pak 42 L/70) szerették volna megszerezni licencben de a németek csak a rövidebb csövű 7,5 cm Pak 40 L/43 ágyú licencét voltak hajlandók eladni.
  A gyűjtői tankok miatt elegendő a történelmileg hiteles ágyúkat megkapnia, hogy játszható legyen.
  A Zrínyi II. rohamtarack és a Zrínyi I. rohamlöveg összegyúrására azért van szükség, mivel csak a lövegben tértek el egymástól, és így kaphatunk egy magyar Stug III Ausf. B páncélvadászt.

  Fegyverzet: (V) 105 mm 40/43 M. L/20 tarack
  Átütés: 106 / 53 mm (AP nem volt rendszeresítve)
  Sebzés : 350 / 410 HP
  Lövedékek: AP 42M pc.robbantó gr. / HE 38/33M repesz gr.
  Tűzgyorsaság (dokumentált, hiteles adat): 6 lövés/perc (dpm= 2100 / 2460)

  Fegyverzet: (V) 75 mm 43 M. L/43 harckocsiágyú
  Átütés: 113 / 160 / 38 mm
  Sebzés : 110 / 110 / 175 HP
  Lövedékek: AP 43M pc. gr. / 43M pc.robbantó gr. / HE 43M repesz gr.
  Tűzgyorsaság: 16-17 lövés/perc lehetne (dpm= 1760 +/ 1760+ / 2800+) A már játékban lévő Turán prototípus 15 lövés/perc értéket kapott.

  Páncélzat: 75 / 25+8 / 25 (én eleve köténypáncéllal gondoltam, védettebb lenne HE,HEAT lövedékekkel szemben)
  Sebesség: 40 km/h


  Tier V

  43M Turán III: ehhez nem sok hozzáfűzni való van, de azért akad. A kezdő torony lehetne a Turán III Prototípusé, a fejlesztett pedig a tényleges Turán III-é.
  A kezdő toronyhoz a (IV) 75 mm 41 M. L/25 harckocsiágyú
  Átütés: 74 / 93 / 38 mm
  Sebzés : 110 / 110 / 175 HP
  Lövedékek: AP 42/36M pc.gr. / HEAT 42M pc.robbantó gr. / HE 42/38M repesz gr.
  Tűzgyorsaság (dokumentált, hiteles adat): 12 lövés/perc !!! volt ( a játszhatóság érdekében ezt 15 lövés/perc értékben adtam meg = dpm 1650)

  Fegyverzet: (V) 75 mm 43 M. L/43 harckocsiágyú
  Átütés: 113 / 120 / 38 mm
  Sebzés : 110 / 110 / 175 HP
  Lövedékek: AP 43M pc. gr. / 43M pc.robbantó gr. / HE 43M repesz gr.
  Tűzgyorsaság (dokumentált): 12 lövés/perc , én 15 lövés/perc adatot adtam meg a játszhatóság miatt , valamint a játékban isennyit adtak a fejlesztők (dpm=1650)

  Páncélzat: 75/ 35+8* /35
  Torony páncélzat: 75 / 35 +8* / 55+8*

  Én eleve köténypáncéllal gondoltam, védettebb lenne HE,HEAT lövedékekkel szemben.

  Sebesség: 37 km/h

  Összegzés:
  A Turán III prototípus a játékban APCR lövedéket kapott, azonban a magyar ipar nem gyártott keményfémmagvas lőszert, helyette kumulatív azaz HEAT lövedéket lőttek. Annak az pc. átütő képessége kisebb volt, kb. 120 mm.

  A rövid csövű ágyú kb. azt tudná, mint a Renault G1 R 75mm SA32 ágyúja.
  A hosszú csövű ágyú AP lőszerének 113 mm pc. átütés nem annyira rossz, a prémium HEAT 120 mm azonban nem a legjobb, ezért itt a WG által kitalált 160 mm átütésű APCR maradhatna.

  Páncélvédettség tekintetében a jobban páncélozott harckocsik közé tartozna, a köténypáncél pedig plusz védelmet jelentene a HE és HEAT lövedékekkel szemben. Az egyik leglomhább tier V-ös közepes tank lenne a maga 43 km/h sebességével (azért a Matildára ráverne).
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Tankvadasz77
  • Tankos
  · 3 éve
  TIER IV
  40/41 M. TURÁN I/II : tier besorolás szerintem is rendben van.

  Az általam számított, javasolt értékek:

  Fegyverzet: (IV) 40 mm 41 M L/51 harckocsiágyú
  Átütés: 65 / 85 / 23 mm (a 43M magvas pc. gránátot 1943-ban rendszeresítették)
  Sebzés : 50 / 50 / 60 HP
  Lövedékek: AP 36M pc.gr. / AP 43M pc.gr. / HE 39M repesz gr.
  Tűzgyorsaság (dokumentált, hiteles adat): 12 lövés/perc !!! volt ( a játszhatóság érdekében ezt 24 lövés/perc értéken adtam meg = dpm 1200) és még így is kevés lenne.

  Fegyverzet: (IV) 75 mm 41 M. L/25 harckocsiágyú
  Átütés: 74 / 93 / 38 mm (karika szerint....átütés: kb. 30-40 mm????)
  Sebzés : 110 / 110 / 175 HP
  Lövedékek: AP 42/36M pc.gr. / HEAT 42M pc.robbantó gr. / HE 42/38M repesz gr.
  Tűzgyorsaság (dokumentált, hiteles adat): 12 lövés/perc !!! volt ( a játszhatóság érdekében ezt 13,64 lövés/perc értékben adtam meg = dpm 1500) és még így is kevés lenne.

  Páncélzat: 50/ 25+8/ 25
  Torony páncélzat: 50/ 25+8/ 25
  Végsebesség: 43 km/h , eleve köténnyel gondoltam a tankot, mint a Pz.IV.H (anélkül 45 km/h)

  Összefoglalás:
  A tank a gyengébb páncélátütésű, jobban páncélozott közepes harckocsik közé tartozna.
  Frontból mind a test mind a torony a legjobb tankok közé tartozna. Sebessége átlagos, a legtöbb tank 40-45 km/h-val halad.

  40/43 M. ZRÍNYI II :
  Ezt a páncélvadászt tier V-be javasoltam a magyar fában, 40/44M Zrínyi II/I néven. Valahol olvastam, hogy a magyarok a Párduc lövegét (7,5 cm Pak 42 L/70) szerették volna megszerezni licencben de a németek csak a rövidebb csövű 7,5 cm Pak 40 L/43 ágyú licencét voltak hajlandók eladni.
  A gyűjtői tankok miatt elegendő a történelmileg hiteles ágyúkat megkapnia, hogy játszható legyen.
  A Zrínyi II. rohamtarack és a Zrínyi I. rohamlöveg összegyúrására azért van szükség, mivel csak a lövegben tértek el egymástól, és így kaphatunk egy magyar Stug III Ausf. B páncélvadászt.

  Fegyverzet: (V) 105 mm 40/43 M. L/20 tarack
  Átütés: 106 / 53 mm (AP nem volt rendszeresítve)
  Sebzés : 350 / 410 HP
  Lövedékek: AP 42M pc.robbantó gr. / HE 38/33M repesz gr.
  Tűzgyorsaság (dokumentált, hiteles adat): 6 lövés/perc (dpm= 2100 / 2460)

  Fegyverzet: (V) 75 mm 43 M. L/43 harckocsiágyú
  Átütés: 113 / 160 / 38 mm
  Sebzés : 110 / 110 / 175 HP
  Lövedékek: AP 43M pc. gr. / 43M pc.robbantó gr. / HE 43M repesz gr.
  Tűzgyorsaság: 16-17 lövés/perc lehetne (dpm= 1760 +/ 1760+ / 2800+) A már játékban lévő Turán prototípus 15 lövés/perc értéket kapott.

  Páncélzat: 75 / 25+8 / 25 (én eleve köténypáncéllal gondoltam, védettebb lenne HE,HEAT lövedékekkel szemben)
  Sebesség: 40 km/h


  Tier V

  43M Turán III: ehhez nem sok hozzáfűzni való van, de azért akad. A kezdő torony lehetne a Turán III Prototípusé, a fejlesztett pedig a tényleges Turán III-é.
  A kezdő toronyhoz a (IV) 75 mm 41 M. L/25 harckocsiágyú
  Átütés: 74 / 93 / 38 mm
  Sebzés : 110 / 110 / 175 HP
  Lövedékek: AP 42/36M pc.gr. / HEAT 42M pc.robbantó gr. / HE 42/38M repesz gr.
  Tűzgyorsaság (dokumentált, hiteles adat): 12 lövés/perc !!! volt ( a játszhatóság érdekében ezt 15 lövés/perc értékben adtam meg = dpm 1650)

  Fegyverzet: (V) 75 mm 43 M. L/43 harckocsiágyú
  Átütés: 113 / 120 / 38 mm
  Sebzés : 110 / 110 / 175 HP
  Lövedékek: AP 43M pc. gr. / 43M pc.robbantó gr. / HE 43M repesz gr.
  Tűzgyorsaság (dokumentált): 12 lövés/perc , én 15 lövés/perc adatot adtam meg a játszhatóság miatt , valamint a játékban isennyit adtak a fejlesztők (dpm=1650)

  Páncélzat: 75/ 35+8* /35
  Torony páncélzat: 75 / 35 +8* / 55+8*

  Én eleve köténypáncéllal gondoltam, védettebb lenne HE,HEAT lövedékekkel szemben.

  Sebesség: 37 km/h

  Összegzés:
  A Turán III prototípus a játékban APCR lövedéket kapott, azonban a magyar ipar nem gyártott keményfémmagvas lőszert, helyette kumulatív azaz HEAT lövedéket lőttek. Annak az pc. átütő képessége kisebb volt, kb. 120 mm.

  A rövid csövű ágyú kb. azt tudná, mint a Renault G1 R 75mm SA32 ágyúja.
  A hosszú csövű ágyú AP lőszerének 113 mm pc. átütés nem annyira rossz, a prémium HEAT 120 mm azonban nem a legjobb, ezért itt a WG által kitalált 160 mm átütésű APCR maradhatna.

  Páncélvédettség tekintetében a jobban páncélozott harckocsik közé tartozna, a köténypáncél pedig plusz védelmet jelentene a HE és HEAT lövedékekkel szemben. Az egyik leglomhább tier V-ös közepes tank lenne a maga 43 km/h sebességével (azért a Matildára ráverne).
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Karika
   • VIP
   · 3 éve
   A Turánnal kapcsolatban:
   A történelmileg hiteles tűzgyorsaság nem érdekli a WG-t. Az IS-2 a valóságban jó, ha percenként kettőt tudott lőni, de azt is csak akkor, ha a csillagok épp úgy álltak. A játékban mégis 10-12 másodperc alatt újratölt. A tűzgyorsaság egyensúlyozásnak alárendelt érték már a játék alfa verziója óta. Ergo a Turán valós tűzgyorsasága is irreleváns.

   A Turán II rövid 75 mm-es lövegéhez én még nem találtam korabeli lőtáblát, ezért ki kellett matekoznom az átütést. Te honnan veszed a te értékeidet?

   A Zrínyiről:
   Hol olvastad, hogy a Panther löveget terveztek a Zrínyihez? Ez nekem új. Amúgy nem működött volna. A Zrínyinél "masszívabb" StuG III-ast is teljesen át kellett volna tervezni, hogy elbírja azt a löveget. Nem is jutott túl a Stug III L/70 a fa maketten, mert túl sokáig tartott volna átállítani a gyártósorokat a gyártásához, amit a németek nem engedhettek meg maguknak. A játékban lévő StuG III ezzel a löveggel sohasem létezett abban a formájában, ahogy a játékba bekerült. Szerintem a Zrínyi alváza nem bírta volna el ezt a löveget vagy a visszarúgását.

   A Turán III-ról:
   A játékban lévő Turán III prototípus APCR lőszere a német 7,5 cm-es Pzgr 40 magyar néven. A németek elenyésző mennyiségben adtak ilyet a magyaroknak, a Honvédség ezért rendszeresítette "40 (40W) M. különleges német páncélgránát" néven. Anno a WG-nek javasoltam ezt is meg a 43 M páncélrobbantó gránát HEAT lőszert is, ők az APCR mellett döntöttek.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Tankvadasz77
    • Tankos
    · 3 éve
    Igen, tudom, hogy a tűzgyorsaság köszönő viszonyban sincs a valósággal, de eddig az volt a kritérium, hogy minél inkább történelmileg hű legyen a tank. Ezért írtam be, hogy mennyi (volt) az annyi. Egyébként egy amúgy jó tankot is el tudnak szúrni, egyéb rossz értékekkel (szűkülés, toronyforgás stb.)

    A Turán II rövid 75 mm-es lövegéhez: A M.Kir.Honvéd Vezérkar Főnöke által 52.300/19 4.vfk. 1943 sorszámon kiadott segédlet 5.számú melléklete tartalmazza az 1943-ban rendszeresített páncéltörő fegyverek adatait, 60 fok becsapódási szög esetén, korszerű páncélon.
    40 mm hk.ágyú: 36M pc.gr. (812m/s csőtork.) 100 m-en 45 mm, 500 m-en 37 mm; 1000 m-en 30mm.
    Turán 75 mm lövege: 42/36M pc.gr. (535 m/s) (más források szerint 450 m/s) 100 m-en 56 mm, 500 m-en 51 mm; 1000 m-en 45 mm.
    42M pc.robbantó gr. 60-70 mm, távolságtól függetlenül !
    Én csak átszámítottam 90 fokban álló páncélra.
    Az értékek egyébként szépen illeszkednek a játékba, a német lövegekkel (pl. 7,5 cm KwK 37 L/24 ) összevetve (űrméret, csőhossz, lövedék sebessége) helyesek ezek a számok.

    A Zrínyiről:
    Nem azt írtam, hogy a Párduc lövegét tervezték a Zrínyibe, hanem azt, hogy szerették volna a Párduc vagy annak lövegének gyártási jogát megszerezni, de a németek csak a rövidebb csövű 7,5 cm Pak 40 L/43 ágyú licencét voltak hajlandók eladni. Ez lett a magyar 43M L/43 ágyú.
    Egyébként épp a WG hozzáállása miatt gondoltam a Zrínyinek az L/70-es ágyút, hogy használható legyen tier V-ben. Te írtad fentebb, hogy "A történelmileg hiteles tűzgyorsaság nem érdekli a WG-t" ..... ahogy más adat sem , így bátorkodtam megelőlegezni a Zrínyinek is a Párduc lövegét - hiszen én is úgy tudtam, hogy a Stug III soha nem épült L/70-es löveggel, a játékban mégis betették a fejlesztők. Mivel a magyar fél szerette volna a gyártási jogot, ergo rendelkezésre állt volna. Az más kérdés, hogy nem fért volna bele, vagy nem bírta volna el. Meg tudják oldani a játékban, hogy minden frankó legyen. Ha akarják.

    Turán III:
    "40 (40W) M. különleges német páncélgránát"-ról nem olvastam, ellenben a 43M pc.robbantó gránátról igen, azért adtam neki azt. Úgy tudom, hogy eredetileg is az lett volna a lőszere. Egyébként a magyar hadseregben nem volt jellemző az APCR lőszer, hiszen a hazai iparban nagyon kis mennyiségben volt jelen a volfrám,és drága is volt. E helyett a páncélrobbantó azaz kumulatív (HEAT) gránátokat használták, aminek a gyártása olcsóbb, de hatékony lőszertípus volt.

    A magyar tankoknak lehetne a jellegzetessége, hogy HEAT lövedéket lőnek és kötényezettek....hiszen a 80 mm-es Boforsokhoz is HEAT azaz kumulatív gránátokat fejlesztettek ki.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     Karika
     • VIP
     · 3 éve
     Szuper, köszönöm a hivatkozást, meg az átütési adatokat! Évek óta kerestem ezeket

     A WG-s történelmi hitelességgel kapcsolatban, mármint ami a járművek moduljait illeti, kb úgy lehetne összefoglalni a hozzáállásukat, hogy valóban létezett járműveknél ha bármilyen korabeli utalás, akár csak egy "jó lett volna ha..." memorandum is van rá, hogy beszerelésre került volna az adott ágyú, motor, rádió, stb. akkor bekerülhet.
     De légből kapott modulok vagy csak amúgy is csak papíron (vagy még úgy se) létezett járművekbe kerülhetnek be általában, vagy ha az egyensúlyozás szempontjából muszáj (pl a legtöbb kis szintű járműben a valóságban nem volt rádió, és ehhez hasonlók)
     Murazor óta a WG-nél a történelmi hitelességre törekedés kimerül abban, hogy külsőre nagyjából hasonlítson a jármű a valódira, illetve kb olyan moduljai legyenek, amelyekre a fenti logika érvényes legyen. Minden mást úgy variálnak már, ahogy tetszik. Ezek a törekvések vagy sikerülnek, vagy nem. A "nem sikerültre" példa a tier 5-ös brit Cavalier, amit szimplán csak elcsesztek.

     Pontosan ezért tartom feleslegesnek azzal bíbelődni, hogy a magyar harckocsik milyen átütéssel fognak majd esetleg rendelkezni, vagy hány HP-jük lesz, milyen lőszerük lesz, milyen pontosak lesznek, milyen gyorsan töltenek majd újra, és a többi. A WG fejlesztői állítják be ezeket a tulajdonságokat egy nagyobb, globális kép figyelembevételével, amit olyan adatok, statisztikák befolyásolnak, amihez a mezei játékosnak nincs hozzáférése.
     Ha valaki, pl én azzal fecsérelem az időmet, hogy a WG kutatói helyett elvégzem a munkát, szerintem bőven elég a valós adatok közlése, és utána a többit, a szétbarmolást rábízni a játék fejlesztőire.

     A Turán III prototípus APCR lőszere amúgy innen van: A 7,5 cm 40 M. páncéltörő, 7,5 cm 43 M. harckocsi-, 7,5 cm 43 M. roham-ágyú lőtáblázata. Bp. 1944 Június.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Fücsök
    • Tankos
    · 3 éve
    És szerinted a 80mm 29/38 M löveggel megoldható lenne a helyzet? Egyrészt hazai, más nemzetnél nem használt löveg lenne, kb. 130mm-es alap átütéssel, továbbá reálisabb is lett volna mint fejlesztési lehetőség.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     Tankvadasz77
     • Tankos
     · 3 éve
     Igazából egyik sem hiteles történelmileg, akkor már mindegy, hogy melyiket szuszakolják bele.....vagy marad a tier V-ös 75 mm 43 M L/43 ágyú, a Zrínyi pedig akkor tényleg tier IV-es kell, hogy legyen. A 29/38M 80 mm-es ágyú belőtt, valós átütés adatai, 60 fokban álló páncélnál: (750 m/s) 100 m-en 83 mm, 500 m-en 77 mm; 1000 m-en 70 mm
     Ezeket átszámítottam 90 fokra + a német 7,5 és 8,8 cm-es lövegek adatait + a svéd lövegek játékbeli értékeit is felhasználva jött ki a 110 mm, ami körülbelül nagyon közel állhat a valós értékhez. Persze a játékban szereplő ágyúk értékeit is figyelembe kell venni, a 80 mm-es ágyú tier VI-os ágyúnak felel meg a játékban, ezekhez lett igazítva....
     • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      Fücsök
      • Tankos
      · 3 éve
      Csak a 110mm-es átütés nem elég, ezért két implementálható eset van: 120mm-es átütéssel HEAT lövedék az alaplőszer, és kapna APCR prémium lövedéket, vagy a 36M páncélgránát átütését turbózzák fel 130mm-re, és a prémium HEAT lövedékét kb. 160mm-re turbóznák fel.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Tankvadasz77
  • Tankos
  · 3 éve
  Sziasztok!

  Örülök, hogy végre megint szóba kerültek a magyar tankok.
  Az első részhez már leírtam a véleményem, ha megengeditek itt is megteszem ezt.

  Megvizsgáltam a játékban lévő összes harckocsi adatait - löveg, páncélátütés, sebzés, páncélzat, sebesség - és ez alapján állítottam össze a javaslatomat. Olvassátok ennek tükrében ezt az írást.

  A karika által említett harckocsikról a véleményem:

  38M Toldi IIA:
  Én tier II-ben szerepeltetem a tankot, oda pont illene. Miért?
  Tier II-ben a nehézgéppuskák is tudnának érvényesülni, kb. olyan hatékonysággal mint az M2 Light (bár a történelmi hűséghez tartozik, hogy nem volt APCR lövedék rendszeresítve a Solothurn n.puskához, a két neh.géppuska pedig azt a töltényt tüzelte mint a Solothurn). Szóval ha maradunk a történelmi hűség talaján, akkor a kb. 34-39 mm átütés tier III-ban már nagyon karcsú lenne, játszhatatlan lenne a tank.

  A 40 mm-es ágyúk tier II-ben hatékonyabbak lennének mint tier III-ban, hiszen max. tier IV-es harckocsikkal találkozhatnának, így a tier IV-es nehéz harckocsikkal is szembe nézhetnének, míg tier V-ben már a közepes harckocsik is gondot okozhatnak. A nehéz harckocsikról ne is beszéljünk. Lenne értelme játszani velük! Nem megint "futottak még" kategóriás tankjaink lennének.
  Tier III-ban az alap 64 mm átütés még jónak mondható (22-95 mm közöttiek az értékek) azonban a prémium lövedék (80 mm) már koránt sem teljesít ilyen jól (36-130 mm közöttiek az értékek ebben a tierben).
  Ezzel szemben tier II-ben a 64 mm átütés top ágyút jelentene, ami ellensúlyozná a történelmileg hiteles tűzgyorsaságot ami 16 lövés volt percenként (720 HP/perc). Persze ezen is javíthatnának a játszhatóság kedvéért kb. 20 lövés/perc értékre (900 HP/perc) ami még így is elég karcsú. A 43M magvas pc.gránát pedig a maga 80mm átütésével végre nem középkategóriát jelentene, hanem egy jó értéket (36-121 mm között vannak ezen a szinten).

  38M Toldi II AK:
  Nem látom értelmét. Ha a WG fejével gondolkodunk (hiszen a magyar tankok esetében mindig felmerül, hogy túl kicsi piac vagyunk, hogy dollármilliókba kerül egy-egy tank lemodellezése, ezért nem térül meg) akkor ezt a tankot nem készítik el, hiszen az 5 mm plusz páncél semmit nem ér, a tank ettől nem lesz lényegesen más, mint a Toldi IIA, ezen a szinten ugyanis nincs HEAT lőszer ami ellen adhatna plusz védelmet a kötény, HE-t meg nem lő senki. Értelmetlennek tartom betenni, bár üde színfoltnak elmenne.

  Toldi páncélvadász: teljesen egyetértek, ebbe a tierbe sorolnám én is.

  Szebeny páncélvadász:
  Ezt tier IV-be soroltam, mivel a fában tier III-nak a 40M Nimródot jelöltem. Azonban valóban kérdéses, hogy hol lenne jobb helyen. A 80 mm 18M ágyú sebzés (kb.150 HP) miatt tier IV-es lehetne, mivel tier III-ban ez túl sok lenne, azonban a páncélátütés tekintetében az ágyú tier III-ban lenne jobb, hiszen kb. 82 mm páncél átütésére lenne képes (az adatot az ágyú löveghossza L/30, az űrmérete, a csőtorkolati sebesség és a már játékban lévő ágyúk értékeinek felhasználásával kalkuláltam ki) míg a prémium lövedék kb. 103 mm átütést tudna. Mivel nem tudni, pontosan milyen gránátot tüzelt, ezért lehetne HEAT, ami ellensúlyozná az alacsony átütés értéket. Tűzgyorsaságot én 12 lövés/perc értékben adtam meg (dpm: 1800) ez is a játékhoz van igazítva, igazából a 29/38M Bofors tűzgyorsasága 23-26 lövés volt percenként. Azonban ez irreálisan nagy dpm-et jelentene.
  A 29/38M Boforssal szerelt jármű esetén a páncélvadász már simán lehetne tier IV-es. SZÁMÍTOTT sebzés: 180/180/230 HP , Páncélátütés: 110/140/40 mm ; Tűzgyorsaság: 12 lövés/perc (dpm: 2160) de ez is a játékhoz van igazítva, mert különben a történelmileg hiteles 23 lövéssel 4140 lenne a dpm! A 80 mm-es ágyúk sebzés értékeit a svéd ágyúk adatai alapján számoltam+ csőtorkolati kezdősebesség+ csőhossz figyelembe vételével. A páncélátütés értékeket a különböző tanulmányokból és a már játékban lévő svéd ágyúk adatainak összevetéséből kalkuláltam. A 140 mm páncélátütés közepesen lenne jó, de mivel HEAT gránátot tüzelne, kompenzálná a kisebb átütés értéket.
  A két Szebeny általam elképzelt változatáról mellékelek képet. Szerintem a 43M Lehel áll a legközelebb a Szebeny páncélvadászhoz, az oldalamon ki is fejtettem bővebben, hogy miért gondolom így. Akit érdekel, olvassa el. Tudom, hogy történész szemmel nézve amire nincs írásos vagy képi bizonyíték az nem is létezik......de a rendelkezésre álló információk alapján azért össze lehet rakni pár dolgot....... (folyt köv., elfogyott a karakter)


  Képekre kattintva további információ morzsákat olvashatsz.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Karika
   • VIP
   · 3 éve
   A Szebeny TD-s illusztrációd nem rossz, a rendelkezésre álló infók alapján ez eddig a legjobb amit láttam. Csak annyit változtatnék, hogy felülről is zártnak kellene lennie.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Tankvadasz77
    • Tankos
    · 3 éve
    Szia Karika!
    Köszönöm, azért gondoltam, hogy nyitott lehetett vagy részben nyitott, hiszen Szebeny azt állította, hogy repülőgépek ellen is használható az ágyú. Zárt küzdőtérrel nehezen tudom elképzelni, hogyan látták volna a repülőket. A kitekintő prizmákon nem hiszem, hogy megoldható lett volna. Pedig Szebeny állította, hogy az ágyú légvédelemre is alkalmas. Hogyan lehetséges ez, amikor a Nimródnál is kellett plusz egy megfigyelő aki a légteret figyelte, hogy hatásos legyen a tűzvezetés? Véleményem szerint sehogy. Eleve az volt az egyik indok, hogy elmeszelték a tervet, hogy alacsony a felépítése, és így a harctéri megfigyelés nem elégséges. Másik indok az volt, hogy nem képes teljesíteni az elvárt 360 fokos oldalirány körzetet mivel nem rendelkezett toronnyal.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Karika
   • VIP
   · 3 éve
   Szia Gábor!

   A Toldi IIA-val kapcsolatban:
   Engem nem győztél meg, hogy ne legyen tier 3.

   A 20 mm 36 M. nehézpuska (Solothurn) átütése a 36 M. páncéltörő lőszerrel korabeli lőtábla szerint egész pontosan 35 mm volt 100 méteren. De attól még, hogy a Gebauer és a Király nehézgéppuskák ugyanezt a lőszert használták , még nem jelenti, hogy az átütésük is pont ugyanennyi lett volna, mivel az nem csak a lőszer típusán múlik, hanem a csőtorkolati sebességen, csőhosszon, és még millió más dolgon. Mivel a két nehézgéppuska ezen tulajdonságai nem ismertek (legalábbis Pap Péter a Haditechnika 2017-es számaiban megjelent cikkeiben nem említi őket), nem lehet tudni, hogy milyen lett volna az átütésük, csak találgatni lehet. Ez ad a WG-nek egy kis mozgásteret, plusz amúgy is magasról tojnak ők manapság már a valós értékekre, azt csinálnak amihez csak kedvük szottyan. Ergo a két nehézgéppuska átütése a játékban több is lehet, mint a 36 M. nehézpuska 35 mm-e.

   Másrészt, a tier 3-as Pz I Ausf C-nek 33 mm az átütése AP, és 43 mm APCR lőszerrel, és működik. Ha a Toldi megkapja a Gebauer és Király nehézgéppuskákat, hasonló tűzgyorsasággal, de nagyobb kaliberű, 7,92 mm-es helyett 20 mm-es lőszert köpködne, ami nagyobb sebzést is jelent (oké, a Pz I C 8-as sebzése helyett mondjuk 11-et).
   Összegezve, nem lenne játszhatatlan tier 3-ban, még akkor sem, ha CSAK a 20 mm-es kaliberű géppuskákat kapná meg.
   Ha ezt a két géppuskát "kevésbé jóra" csinálja meg a WG, mondjuk alacsonyabb tűzgyorsaságot, pocsék pontosságot, vagy hasonlót ad neki, akkor tier 2-ben jó. Ha jóra csinálja meg, akkor tier 3-ba. Mivel ez egyensúlyozás kérdése, nem lehet megjósolni előre.
   DE! Ide jön még a történelmi 40 mm-es löveg is, ami egész pontosan ugyanaz, mint a tier 3-as német prémium Toldi III-nak. Az egy jó löveg egy tier 3-as könnyű tankon, csak a WG rossz DPM-et adott neki, mivel biztosra akartak menni, hogy ne legyen OP (elvégre mindenki megkapta valamelyik karácsonykor). Ha a DPM-et nem vesszük számításba,, mivel a tűzgyorsaságnak a játékban semmi köze a valósághoz, az is "balansz mértékegység", összehasonlítva a Toldi III 40 mm-es lövege van olyan jó vagy rossz, mint a többi tier 3-as könnyű harckocsi fegyverei. Mivel a DPM és tűzgyorsaság balansz kérdés, úgy lehet variálni, ahogy akarják.
   Summázva, az általam vázolt Toldi IIA működne tier 3-ban. Amit te szeretnél, az egy mesterségesen lebutított változat egy tierrel lejjebb, hogy ott kiemelkedő legyen, ahelyett, hogy "természetes" környezetében, hozzá hasonló járművekkel szemben (Pz 38t-k ellen, BT-7-esek ellen, stb) versenyhelyzetbe kerüljön.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Tankvadasz77
    • Tankos
    · 3 éve
    A Toldi IIA eredetileg tier III-ban szerepelt nálam is (tier II-ben a Toldi I/II szerepelt) hiszen majdnem mindenben ugnyan azt "tudja" mint a Toldi III. Tier II-ben a Toldi I/II szerepelt eredetileg a neh.géppuskákkal és a Straussler V-4, 40 mm-es ágyújával, hiszen felszerelték rá.
    Mivel a Straussler V-4-et tier I-be tettem, így lett egy lyuk tier II-ben, ezért toltam le t2-be a Toldi IIA-t. Másrészt azért, mert próbáltam a "történelmi hűség a legfontosabb" szabály szerint eljárni, márpedig a két nehézgéppuska a fent említett cikk szerint is a Solothurn lőszerét tüzelte. Ahhoz pedig nem volt APCR lőszer rendszeresítve, csupán páncéltörő és repesz. Szóval ha jóval nagyobb alap átütést is adtam volna neki, akkor is elmaradna a tier II-es átütésektől. Ezért gondoltam, hogy akkor legyen olyan opció mint az amerikai M2 Light, hogy meggymag köpködővel és rendes átütésű ágyúval is lehessen használni. Mert az lenne a cél,hogy más nemzetek fiai/lányai is játszanak az elkészült magyar tankokkal...ha már pénzt és időt ölnek bele....
    Amennyiben adnak egy nem létező APCR lőszert is neki, úgy már használható lehet, de tapasztalatból mondom (mert én alacsony tierben szeretek játszani), hogy a 20 mm-es fegyverek az erősen páncélozott (pl. francia) tankok ellen még prémium APCR lőszerrel sem érnek semmit, lehet bárki bármilyen jó játékos.

    A nehézgéppuskákhoz némi adat: (ezekből kalkuláltam a magyar fegyverek értékeit)

    Solothurn nehézpuska:
    súly: 45 kg; hossz: 1760 mm, cső hossza: 925 mm (L/46); csőtorkolati sebesség: 735 m/s,

    Király-féle nehézgéppuska (K.K.m40):
    Súly: 48 kg, hossz: 1453 mm, cső hossza: 788 mm (L/40), lángrejtő: 100 mm , csőtorkolati sebesség: nincs adat ; tűzgyorsaság: nincs adat

    Gebauer-féle nehézgéppuska:
    Súly: 43,65 kg, hossz: 1680 mm, cső hossza: 975 mm (L/48), csőszájfék: 150 mm, csőtorkolati sebesség: nincs adat ; tűzgyorsaság: 400 lövés/perc

    Mindkét gefyver hevederes volt! A Solothurn nehézpuska pedig táras (5-10 db/tár) de a Toldi harckocsikba helyhiány miatt 4 darabos tárakat használtak.

    1941 január 25-én megállapították, hogy a Danuvia által gyártott Gebauer és Király-féle 20 mm-es nehézgéppuskák a hasonló külföldi gyártmányoknál nagyobb teljesítményűek (pc. átütésről szó sincs - DG) , felválthatják az ideiglenes megoldásként beszerelt 1936 M 20 mm-es Solothurn nehézpuskát. Úgy gondolom, hogy a táras megoldás miatt a tűzgyorsaságuk volt nagyobb a konkurenciánál, ezt takarja a "nagyobb teljesítmény".

    Összehasonlításként a dán Madsen :
    Súly: 55 kg, hossz: 2500 mm, cső hossza: 1200 mm (L/60), csőtorkolati sebesség: 900 m/s ; tűzgyorsaság/elméleti: 400 lövés/perc, gyakorlati: 250 lövés/perc

    olasz Breda:
    hossz: 3340 mm, cső hossza: 1870 mm (L/93), csőtorkolati sebesség: 840 m/s ; tűzgyorsaság: 240 lövés/perc

    olasz/svájci Oerlikon:
    Súly: 68 kg, hossz: 2210 mm, cső hossza: 1400 mm (L/70), csőtorkolati sebesség: 820 m/s ; tűzgyorsaság/elméleti: 450 lövés/perc, gyakorlati: 250-320 lövés/perc

    Az általad említett német 7,92 mm Mauser E.W. 141 (Pz.I.C) valós adatai:
    Súly: 30 kg, hossz: 1670 mm, cső hossza: 1085 mm (L/137), csőtorkolati sebesség: 1170 m/s ; tűzgyorsaság: 100 lövés/perc, páncélátütés (100 méter, 30 fok): 25 mm

    Összefoglalás:
    A Toldi IIA azért szerepelhetne tier II-ben, összevonva a Toldi I-el, mert így nagyobb lenne a tank játszhatósága, a választható fegyverek miatt (kinek ez fekszik jobban, kinek az) több lenne a fejleszthető modul, hiszen az alap torony után ott lenne a toldalékkal ellátott Toldi IIA torony.
    A Toldi III ugyan tier III, de prémium, azaz legénység húzásra jobban használható, tier II-ben azonban használhatóbb lenne a tank, nem mellesleg nem kerülne össze tier V. közepes és nehéz harckocsikkal. Ergo többen játszanának vele.

    A Pz.I.C-hez való hasonlítás nem rossz, egy dolog azonban nagyon lényeges, mégpedig a játékstílus. A Pz.I.C egy felderítő, piszok gyors tank, 79 km/h a sebessége. A Pz.I.C jön, lecsap és elfut. A Toldi erre nem lenne képes a maga 47 km/h sebességével. A 20 mm fegyver pedig nagyobb távolságból használhatatlan, alig üti be a jobban páncélozott tankokat, még tier II-ben is. 40 mm-es ágyúval meg már ott van a Toldi III ebben a tierben, ergo a Toldi IIA tier III-ban ugyan azt tudná mint a Toldi III. csak máshogyan nézne ki, és lehetne hozzá fejleszteni fegyvert meg tornyot.....
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Tankvadasz77
   • Tankos
   · 3 éve
   Még mindig tier III !

   T-21 Prototípus: közepes tank

   Története: A könnyű harckocsik mellett a magyar hadvezetés szeretett volna közepes harckocsikat is beszerezni, amelyeknek jobb a páncélvédettségük és hatékonyan tudják támogatni a gyalogság előretörését. (Valójában könnyű harckocsi lenne).
   A honvédség vezetői ugyan jól látták, hogy a mozgó háborúé a jövő de a gazdaság teljesítőképessége nem tette lehetővé, hogy páncélos magasabb egységeket tudjunk kiállítani, ezért a páncélosok támogató szerepre ítéltettek, maximum súlypont képzésre, az áttörés kierőszakolására tervezték alkalmazni őket.
   Ennek a feladatnak a kis és könnyű harckocsik nem feleltek meg,ezért sürgősen kellett találni egy licencben is gyártható harckocsit. A németek engedélyezték a Škoda-gyárnak, hogy a T-21 páncélost Magyarországra értékesítsék. Ez a harckocsi prototípus állapotban volt, az egyetlen példányt vásároltuk meg, ez adta az alapot a Turán család fejlesztéseihez.

   Fegyverzet: (II) 40 mm 37 M. harckocsilöveg (Straussler V-4 ágyúja) képek bizonyítják, hogy jobb híján először ezt szerelték bele.
   Átütés: 60 / 20 mm
   Sebzés : 45 / 60 HP
   Lövedékek: AP 36M pc.gr. / HE 39M repesz gr.
   Tűzgyorsaság (dokumentált, hiteles adat): 16 lövés/perc ( a játszhatóság érdekében ezt 23 lövés/perc értékre kellene legalább feltornászni.)

   Fegyverzet: (IV) 40 mm 41 M L/51 harckocsilöveg
   Átütés: 65 / (85) / 23 mm (a 43M magvas pc. gránátot 1943-ban rendszeresítették)
   Sebzés : 50 / (50) / 60 HP
   Lövedékek: AP 36M pc.gr. / AP 43M pc.gr. / HE 39M repesz gr.
   Tűzgyorsaság (dokumentált, hiteles adat): 12 lövés/perc !!! volt ( a játszhatóság érdekében ezt 20-23 lövés/perc értékre kellene legalább feltornászni.)

   Fegyverzet (opcionális): (IV) 47 mm Škoda A17 harckocsilöveg
   Átütés: 62 / 115 / 24 mm
   Sebzés : 60 / 60 / 75 HP
   Lövedékek: AP prurazny vz.36 / APCR prurazny vz.36 / HE nárazovy vz.36
   Tűzgyorsaság: 20 lövés/perc

   Páncélzat: 30 / 25 / 25 mm
   Torony páncélzat : 30 / 25 / 25 mm
   Sebesség: 50 km/h
   Rádió: R/5a

   Összefoglalás:
   Az ágyúk alap lőszereinek az átütése a tier III közepes tankok között a mezőny középső-felső harmadában lennének (25-81 mm közöttiek az értékek). Sajnos a 40 mm-es lövegekhez ha a történelmi hűséget nézzük, nem lenne prémium lövedék, mivel azt 1943-ban rendszeresítették (de ezen a szinten ez nem megengedhető, ezért a WG biztosan betenne prémium lövedéket.) A Škoda A17 löveg páncéltörő APCR lövedéke a 3. legjobb értékkel bírna ezen a szinten (46-122 mm közöttiek az értékek)

   A páncélvastagság tekintetében egy viszonylag jól páncélozott harckocsit kapnánk (14-47 mm közöttiek a tankok frontpáncéljai) oldalról és hátulról a test átlagos páncélvastagságú. A torony közepesen páncélozott ( 14-56 mm közöttiek vannak) . Sebesség tekintetében a leggyorsabb közepes harckocsiról beszélhetnénk (23-50 km/h közöttiek az értékek).
   A rádió is fel volt szerelve a prototípusra.

   A WG esetleg könnyű harckocsiként szerepeltetné, ebben az esetben az ágyúk alap lőszereinek pc. átütései mind a felső harmadba esnének (23-95 mm között szóródik). Az A17 ágyú minden adata a Pz.38(t) 4,7 cm KwK L/43-as ágyújával egyező, kivéve a tűzgyorsaságot, én 20 lövés/perc értékben adtam meg (dpm 1200) , ezen lehetne még húzni.

   A páncélvastagságok tekintetében elmondható, hogy a játékban lévő könnyű harckocsiknál átlagos szintet tudna , vannak jobban és rosszabbul páncélozott vasak.
   Sebessége is teljesen átlagos lenne ( 25-79 km/h-val hasítanak a könnyű tankok).

   A tier I-III harckocsikról a véleményem, hogy játszhatóak lennének még ezen a szinten is a tankjaink.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Karika
    • VIP
    · 3 éve
    Az általad leírt Skoda T 21 működhet. Kérdés, hogy a csehek mit szólnának hozzá, hogy nem hozzájuk, hanem hozzánk kerülne be, de működhet.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     Tankvadasz77
     • Tankos
     · 3 éve
     Ugye én fában gondolkodtam és ki kellett tölteni a fában a lyukakat. A T-21 a Turánok alapjául szolgált és egyetlen prototípus épült, azt is megvettük.....Nem mi építettük, de már itthon átépítették némiképp....kapott 40 mm-es löveget, R/5a rádiót, az új 40 mm 41 M L/51 harckocsilöveget is felszerelték rá....
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Tankvadasz77
   • Tankos
   · 3 éve
   Azt tegyük hozzá, hogy a 40 mm-es ágyú a maga idejében a 30-as évek közepe-vége jónak számított,hiszen ekkor még a legtöbb kis, könnyű és közepes harckocsi 20 mm-es nehézgéppuskával vagy 37-47 mm-es ágyúval volt felszerelve, a páncélvastagság pedig 5-40 mm között volt többnyire. A szovjetek kezdtek el "nagyban" gondolkodni az 1930-as évek közepétől, de a T-34 és KV-1 gyártása csak 1940-től indult be.

   40M Nimród: páncélvadász

   Fegyverzet: (IV) 40 mm 36M L/60 Bofors
   Átütés: 67 / 101* / 23 mm
   Sebzés : 50 / 50 / 60 HP
   Lövedékek: AP 36M pc.gr. / AP 43M magvas pc.gr. / HE 39M repesz gr.
   Tűzgyorsaság (dokumentált, hiteles adat): 120 lövés/perc ( a játszhatóság érdekében 36 lövés/perc értékre kellene csökkenteni, hiszen a 40 mm-es ágyúk 45-50 HP-t sebeznek , így irreális 5400-6000 sebzés jönne ki.

   A fegyver 36M pc. gránáttal 50 mm páncélt ütött át 30 fokos becsapódásnál ami kb. 67 mm 90 fokos páncél átütést jelent. A gond ott van, hogy a 43M magvas páncélgránát (APBC) sem tudott számottevően jobb eredményt produkálni. Kb. 80 mm merőleges páncélt tudott átütni, ami azért nem túl acélos. Mivel ez egy Bofors ágyú az angol Covenanter Bofors ágyújának adatait lehetne átvenni amelynek a WG 101 mm átütést adott a prémium lőszernek. A Nimród tier 3 páncélvadászként így is alul fog teljesíteni (98-189 mm ebben a tierben a prémium lőszer átütése).
   Volt azonban egy magyar fejlesztésű űrméret feletti,kumulatív szárnyas lövedék, amit kívülről kellett a csőbe tölteni. A gránát a 42M pc. robbantó gránát néven volt rendszeresítve, de gondot okozott tüzeléskor, ezért egy fejlesztett változatát alkalmazták a 42/a M pc. robbantó gránátot. Ez a lövedék 100 méter távolságból 90 fokos becsapódásnál 180 mm páncélt tudott átütni! Igaz a csőtorkolati sebessége csak 110m/s volt.
   Számvéber Norbert hasonló adatot ad meg a Hadtörténeti Közlemények 126.évf. 4.számában a 2.magyar Hadsereg páncélelhárító fegyvereinél 2013-ban. Az ő közlése szerint a pc. robbantó gránát 60 fok becsapódás esetén tudja ezt az értéket. Amennyiben a WG hajlandó elfogadni ezt a lövedéket, akkor egy nagyon komoly tűzerejű járművet kapunk.

   Fegyverzet: (IV) 40/160 mm 36M L/60 Bofors
   Átütés: 180 mm
   Sebzés : 400 HP
   Lövedékek: HEAT 42/a M pc. Robbantó gr.
   Tűzgyorsaság: 5 lövés/perc (2000 dmg)

   Páncélzat: 10 / 10 / 7 mm
   Torony páncélzat : 10 / 10 / 10 mm
   Sebesség: 50 km/h (karika 65 km/h ír, nem tudom honnan vette az adatot)
   Rádió: R/5a

   Összefoglalás:
   Magas sziluettű, hihetetlen ágyú emelkedésű páncélvadászt kapnánk, igazi második vonalbeli támogatót. A HEAT lövedéke mindent vinne. Magyar KV-2 érkezne a játékba.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Karika
    • VIP
    · 3 éve
    Az űrméret feletti lőszer implementálása külön mechanizmus kidolgozását igényelné a játék motorjában, ami drága. Elvégre a járművön kívülről kellett újratölteni, ami emberek nélkül kb úgy nézne ki, hogy a gépágyú végén a semmiből megjelenne a gránát. A WG szerintem nem csinálná meg ezt csak ezért az alacsony szintű harckocsiért. Ha bekerül más űrméret feletti lőszer, és kitalálnak valamit erre a paradoxonra, akkor esetleg bekerülhet ez is, de kétlem, hogy vennék a fáradságot, mivel nagyon kevés ilyen típusú lőszert lövő harckocsi volt.

    Az űrméret feletti gránát lőtávolsága ha jól emlékszem kb csak 200 méter lehetett amúgy, szóval még a játékban se repülne messzire. A játék nyelvére lefordítva, a maximális létező látótávolság feléig se tudnál vele ellőni. Nem túl praktikus.

    A Nimród sebességét benéztem, valóban 50 km/h körüli értékeket írnak mindenhol. Bocsi, nyomdahiba
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     Tankvadasz77
     • Tankos
     · 3 éve
     Az űrméret feletti lőszer opció csupán.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  bazsi41
  • Tankos
  · 3 éve
  Simán meg csinálhatná a wg, ahogy az olasz heavykat is. Orosz tank már annyi van, mint a szar, persze azokból sosem elég. Nem hiszem el, hogy nem érné meg nekik a magyar ág. Mi magyarok is játszunk mindenféle nemzetiségű tankokkal.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Sztyopa
  • Tankos
  · 3 éve
  Srácok, lányok, én már régóta emlegetem, hogy a wotba bármilyen tankot be lehet kamuzni, csak csinálja meg valaki. "Titkos tankfejlesztő bázis a Duna alatt, bakker múlt héten találtuk!", utána meg valaki csinál pár skiccet papírra, ad nekik valami fantázianevet, oszt kész a magyar fejlesztési fa.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   HUN_Sector
   • Tankos
   · 3 éve
   Az a baj, mi még akkor is első világháborús fegyverzet tankra felszerelésével vesződtünk, amikor már nem t28-akat, hanem IS-eket kellett volna átlőni.
   S mindeközben rendületlenül hittek eleink a 40mm-es páncélvédettség OP-ságában.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Sztyopa
    • Tankos
    · 3 éve
    Áá dehogy.

    Ne higgy a történelemnek. A magyar páncélos fejlesztés 2x fejlettebb volt, mint a német, csak a 2. vh. után eltusolták a németek nehogy égjenek, mint a Reistag.

    Hidd el ott van az a kutatóbázis, a duna alatt, ahol fejlesztették a Huba 300d nevű harckocsit maus alvázzal, is7 toronnyal, dupla 400mm es ágyúval. :-D
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Bitangocska
  • Tankos
  · 3 éve
  Fantaztikus lett ez a rész is!

  Én tulajdonképpen már azért is elkezdeném húzni mert jé, magyar ág.
  Aztán ki tudja, hátha kitalálnak hozzá valami egyedi implementációt. Pl. a legutóbbi cikkben ott volt a kerék és hernyócska közt váltó tank, itt meg ezeknél a köténylemezeseknél csata előtt el lehetne dönteni, hogy felkerül-e rá a lemez, vagy akár csata közben 1-2 másodperc időveszteség árán föl/leszerelni.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Tankos1
  • Tankos
  · 3 éve
  Szerintem nem sok értelme lenne.
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.