Jelenleg

30
látogatónk van

2021. december 3. 05:55

Elmélkedés a magyar gyűjtői harckocsikról: Tier I-II

Írta:
(63 szavazat)
62 hozzászólás

A következő elmélkedés szerzője Karika, akit - többek közt - a magyar tankok szakértőjeként is ismerhettek és aki rengeteg információval látta már el a Wargaming-et is hazánk harcjárműveivel kapcsolatban.

Következő részek: Tier III-IV-V, Tier VII, Tier X és az esélytelenek

Bekerülhetnek-e magyar harckocsik - és ha igen, melyek - a WOT gyűjtői harckocsijai közé? Ezen cikk apropóját egy nemrég közzétett fejlesztői kérdezz-felelek adta (magyar átiratát itt olvashattátok), amelyben a Wargaming fejlesztői azt is megemlítették, hogy van rá esély, hogy magyar harckocsik kerüljenek be a World of Tanks játszható járművei közé. Emiatt gondoltam érdemes lehet összeszedni, hogy miként is lett ez lehetséges nemrég, illetve, hogy milyen magyar páncélosokról is van szó.

A WG 2016 végén, a svéd fejlesztési fával ellőtte az utolsó olyan nemzetet, amelynek az 1920-as és ‘70-es évek között használt vagy fejlesztett harckocsijaiból könnyedén lehetett a WoT-ba integrálható fejlesztési fát létrehozni. Az ezt megelőző csehszlovák harckocsikhoz hasonlóan a svéd páncélosok mindegyikéhez részletes leírások, kidolgozott tervrajzok, méretarányos vagy életnagyságú makettek, ezekről készült korabeli felvételek, vagy valóban meg is épült harckocsik biztosítottak alapot arra, hogy belőlük többé-kevésbé valósághű tankokat gyártsanak a WG modellezői.

Viszont, szigorúan nézve ezzel ki is merült az önálló fejlesztési fát létrehozni képes nemzetek száma, és az ez után behozott két új nemzettel, Olaszországgal és Lengyelországgal már igencsak meggyűlt a WG kutatóinak és fejlesztőinek a baja. Rengeteg “csúsztatásra”, mindössze nagyvonalakban felvázolt leírások, elnagyolt vázlatrajzok vagy más történelmi dokumentumok és adatok nagyon laza értelmezésére, vagy adatok szándékos figyelmen kívül hagyására (lásd lengyel top tier nehéz harckocsik, vagy Pantera), igazából más nemzetek harckocsijainak “kölcsön vételére” (Standard B), sőt, hasraütés szerű fantáziálásra, hiányzó modulok vagy egész harckocsik kitalálására (P.43 ter, Progetto 46 és Progetto 65) volt szükség ahhoz, hogy úgy-ahogy, de össze tudjanak kalapálni egy komplett fához szükséges, tier 1 és 10 közötti összes szintre legalább egy-egy harckocsit.

A játékba bekerült, tier 7 feletti olasz és lengyel páncélosok történelmi hitelessége, valósághoz való köze finoman fogalmazva is megkérdőjelezhető, de mivel a World of Tanks a reklámszövegekben hangoztatottak ellenére soha nem törekedett a történelmi hitelességre, az utóbbi években pedig még inkább egyre kevésbé, lépjünk most túl ezen.

Így mostanára egyértelművé vált, hogy ha a WG a fő bevételi forrását, a WoT PC változatát továbbra is hosszú távon a jövedelmezően akarja tartani, szükség lesz valami új, radikális változtatásra a fejlesztési fák struktúrájában, mivel “elfogytak” az új tech tree-ket prezentálni képes nemzetek. Persze ott van még a lehetőség már meglévő nemzetek fejlesztési fáiba új ágak betoldására (pl.: japán páncélvadászok, olasz nehezek, egy második amerikai közepes harckocsi ág, szovjet tornyos páncélvadászok, stb.) de ezek száma is véges, illetve sok esetben ezek is csak pár alacsonyabb-, vagy magasabb tier-be tartozó járművet jelentenének.

Új, ingyenes, vagyis kreditért megvásárolható páncélosok nélkül pedig a WoT-nak nincs jövője, mivel ezek kifejlesztése a játék üzleti modelljének alapja. A járművek és moduljaik “kihúzását” megkönnyíteni, felgyorsítani vásárolják ugye a játékosok a pénzért kínált tartalmakat, pl.: aranyat, prémium időt, miegymást. A potenciálisan fizető játékosokat pedig az érzelmi kötődés, a játékélmény mellett az új és még újabb játszható tartalom köti a játékhoz, és ha WG nem nyújt a részükre időről időre új járműveket, a játék igen gyorsan még inkább leszálló ágba fog kerülni. Az n+1-edik új, szovjet prémium tankkal pedig ugye önmagában nem életképes hosszútávon egy F2P-nek reklámozott játék...

Bár számos, kisebb “harckocsizó” nemzet van még a világon a játékban lévőkön kívül, például Magyarország is, ezek közül egyik sem fejlesztett ki vagy gyártott, használt annyi harcjárművet amiből önálló, tier 1-től 10-ig terjedő, folyamatos fejlesztési ágat, komplett fejlesztési fát lehetne létrehozni, még a WG “laza” történelem szemléletével sem. Legfeljebb az önálló svájci fejlesztési fa elképzelhető még, de ahhoz is legalább hasonló mértékű ferdítésekre lenne szükség, mint a lengyel és olasz fa esetében.

Akit érdekel, hogy pontosan miért nem volt lehetséges eddig egy önálló magyar fejlesztési fa létrehozása, azt korábban ebben a cikksorozatban bővebben kifejtettem már.

Erre a problémára a megoldás nemrég került be a játékba, még ha ezt a fejlesztők nem is verték nagy dobra. Az 1.9-es frissítéssel a WG ugyanis több, mint 90 páncélost vett ki a fejlesztési fából, és rakott át az új, kreditért megvásárolható “gyűjtői tankok” kategóriába. Ezzel egyrészt leegyszerűsítette, új játékosok számára könnyebben értelmezhetőbbé tették a különböző nemzetek fejlesztési fáinak struktúráját. Nem mintha előtte ANNYIRA bonyolult lett volna, de a PR szövegben ezen volt a hangsúly.

Másrészt viszont új lehetőségeket teremtettek maguknak, hogy olyan harckocsik, páncélvadászok és kerekes harcjárművek is bekerülhessenek a játékba a jövőben, amelyek amúgy vagy nagyon kilógtak volna az adott nemzet fájából, vagy potenciálisan nem lehetett volna egyik meglévő nemzet fejlesztési fájába sem belerakni őket.

A játékba bekerült új menü

Így már nem nehéz elképzelni egy vagy több fület a játékon belüli Fejlesztés menüben, amelybe bekerülhetnének például a svájci, izraeli, jugoszláv, román, belga, finn, bolgár, indiai, egyiptomi, dél-afrikai, spanyol, dél-amerikai, és nem utolsósorban magyar harckocsik és egyéb páncélozott harcjárművek is. A legutóbbi információk szerint még zajlanak az egyeztetések arról, hogy hogyan és miként is legyen ez majd kivitelezve (hogyan nézzen ki a menü a játékban, milyen feltételhez kössék ezeknek a járműveknek a kifejlesztését, milyen legénységet használjanak, stb.) de a jövő ebből a szempontból legalábbis bíztató.

Hogy mikorra várhatjuk a magyar harckocsikat - ha bekerülnek egyáltalán - nehéz megsaccolni, csak találgatni lehet. Azzal számolva, hogy a WG évente két-három új, kreditért megvásárolható harckocsikat is tartalmazó patch-et ad ki a játékhoz, és idén már megkaptuk a duplacsövű szovjet nehéz tankokat, a következőnek pedig a japán TD-ket, vagy esetleg az olasz nehéz tankokat rebesgetik, biztosnak látszik, hogy idén már nem. Hogy utána mikor, attól függ, hogy milyen prioritást szentelnek nekik a fejlesztők.

A sok választható lehetőség közül a magyar páncélosok mellett szól, hogy javarészük valóban megépült, és harcolt is a második világháború során, így a történelmi járműveket kedvelő játékosok bizonyára értékelni fogják őket. Továbbá nem elhanyagolható a magyar játékosállomány száma sem, akik nemzeti büszkeségből bizonyára értékelnék a gesztust a WG-től.

Ellenük szól viszont, hogy javarészük az alacsonyabb szintekbe, tier 1-5 közé fog valószínűleg tartozni, amelynek fejlesztését a WG már évek óta elhanyagolja. Továbbá a játék élvezhetőségének szempontjából többségük unalmas, újat nem fognak nyújtani, és szinte mindegyik magyar harckocsinak van már egy hasonló karakterisztikájú, hasonló játékstílust igénylő párja a játékban, amelyekkel ha játszottál már, ugyanazt várhatod a magyar harckocsitól is. Például a Toldi I általánosságban ugyanolyan élményt fog valószínűleg nyújtani, mint a svéd Strv m/38, a Turán I olyasmi lesz valószínűleg, mint a csehszlovák ST vz. 39, a Zrínyi olyan lesz, mint a StuG III B, és így tovább.

Tekintettel arra, hogy egyrészt a Magyar Királyság által a két világháború között, és a második világháború alatt létrehozott harckocsik relatíve kevésbé közismertek, illetve sok fals információ kering róluk az interneten, de még a szakirodalomban is, vegyük sorra röviden, hogy milyen magyar páncélosok is kerülhetnének be potenciálisan a játékba.

Igyekeztem a lehető legpontosabb adatokat összeszedni az általam gyűjtött levéltári anyagokra és mások által írt publikációkban közzé tett adatokra támaszkodva, de a tévedés jogát fenntartom. A lövegek páncélátütési adatait (100 m-ről átütött függőleges páncél vastagsága mm-ben) ahol lehetett, korabeli lőtáblázatokra alapoztam. Ahol ilyen nem állt rendelkezésre, ott “kb.”-vel jelölt becslést végeztem az adott löveg és lőszerének ismert adatait felhasználva. Játékon belüli egyensúlyozásra használt tulajdonságokkal (életerő, sebzés, pontosság, látótáv, stb.) nem bíbelődtem.
Az eddig tapasztaltak szerint a WG semmilyen tulajdonságot (páncélzat vastagsága, lőszerek típusa, átütése, ágyú függőleges kitéríthetősége, modulok neve és tulajdonságai, stb.) sem rest módosítani miközben modelleznek vagy egyensúlyoznak egy adott páncélost, szóval nincs garancia rá, hogy ha bekerülnek a magyar harckocsik a játékba, a legkisebb mértékben is hasonlítanak majd a lent felsorolt, amennyire lehet a valósághoz legközelebb álló tulajdonságokra.

~ Tier I ~

Straussler V-3

Tier 1 LT vagy MT

A magyar származású brit mérnök, Nicholas Straussler (Straussler Miklós) által eredetileg brit exportra szánt, 1933-ban tervezett harckocsi torony és fegyverzet nélküli prototípusa, amelyből egy példány a csepeli Weiss Manfréd Művekben a magyar Honvédségi Minisztérium részére is épült. Kerekeken és lánctalpon is képes volt közlekedni, illetve pontonok segítségével úszóképes is volt (egyik sem lesz lemodellezve a játékban, az biztos). A tesztek során később toronnyal és löveg imitációval is felszerelték.

A V-3 a Weiss Manfréd szerelőműhelyében

Fantáziarajz a toronnyal is ellátott V-3-ról

Játékon belüli karakterisztika szempontjából talán a lengyel 4TP fog hozzá a legközelebb állni, bár pontosat nem lehet mondani. A tierben nagy átütésűnek, nagy kaliberűnek számító lövege, jó mozgékonysága, és talán pattintásra képes páncélzata lesz, de cserébe feltételezhetően a soft statok (fordulási sebesség, torony forgás, pontosság, stb.) pocsékak lesznek.

 • Fegyverzet: 40 mm 37 M. harckocsilöveg, átütés: kb. 60 mm függőleges cső kitéríthetőség: nem ismert.
 • Páncélzat: a valóságban páncél borítással nem rendelkezett. A játékban valószínűleg hasonló lesz, mint a V-4 páncélzata.
 • Torony páncélzat: nincs adat
 • Motor:  Weiss Manfréd gyártmányú, nem ismert típus, teljesítmény: 100 LE
 • Tömeg: nem ismert, kb 6 t
 • Teljesítmény/tömeg arány: 17 LE/t
 • Végsebesség: láncon kb. 40 km/h

~ Tier II ~

Straussler V-4

Tier 2 MT

A V-3 továbbfejlesztett változata. A legyártott egyetlen próbadarab 1936-1938 között több próbán és módosításon is átesett, kilátásba került egy 110 darabra vonatkozó megrendelés is a Honvédség részéről, de az összehasonlító teszteken végül alulmaradt a svéd Landsverk L-60-ashoz képest, így rendszeresítésre vagy tömeggyártásba nem került. Kerekeken és lánctalpon egyaránt menetképes volt, illetve pontonok segítségével úszóképessé is lehetett alakítani.

Várható WoT-béli karakterisztikája, játékstílusa valószínűleg az olasz M14/41-hez fog a leginkább hasonlítani. Jó átütés, de csak átlagos páncélzat és mozgékonyság. A kerékmenet és úszóképesség biztos, hogy nem lesz a játékban lemodellezve.

 • Fegyverzet (történelmi): 40 mm 37 M. harckocsilöveg, átütés: kb. 60 mm függőleges cső kitéríthetőség: nem ismert
 • Fegyverzet (opcionális): Egy levéltári forrásban említett, tervezett, de végül elvetett, pontosabban nem definiált 47 mm-es löveg. Átütés: nem ismert, függőleges cső kitéríthetőség: nem ismert.
 • Páncélzat: 26/13/9 mm
 • Torony páncélzat: nincs adat
 • Motor: Weiss Manfréd gyártmányú, nem ismert típus, teljesítmény: 180 LE
 • Tömeg (végső változat): 12 t
 • Teljesítmény/tömeg arány: 15 LE/t
 • Végsebesség: láncon 32 km/h

38 M. Toldi I

Tier 2 LT

A svéd Landsverk L-60 magyar licencben gyártott változata. Első két, egymástól nem sokban különböző szériájából, 38 M. Toldi I (Toldi A20)-ból és a 38 M. Toldi II (Toldi B20)-ból összesen 190 darab épült 1939-41 között.

A magyar Toldi I a játékban körülbelül úgy fog minden bizonnyal viselkedni, mint a svéd tier 2-es Strv m/38 az alap lövegével, vagy, mint a svéd tier 2-es prémium L-60, amin a valóságban is alapult amúgy. A tervezett nehézgéppuskák nagy tűzgyorsaságot és “burst damage”, rövid idő alatt leadható nagy sebzés potenciált adhatnak a Toldi I-esnek, de lehet, hogy ezekkel túl erős lenne már tier 2-be, és a magyar nehézgéppuskák inkább csak a tier 3-as Toldi IIA alternatív fegyverei lehetnének.

 • Fegyverzet (történelmi): 20 mm 36 M. nehézpuska, átütés: kb. 33-40 mm, függőleges cső kitéríthetőség: -10 + 30°. A játékon belül úgy viselkedne, mint egy autoloader, 4 lövés/tár, kb 22-26 lövés/perc.
 • Fegyverzet (tervezett):
  • 20 mm Madsen nehézgéppuska. A magyar próbákon használt L-60 eredeti fegyverzete. Ugyanaz, mint a játékban lévő svéd L-60-as fegyvere.
  • 20 mm Gebauer nehézgéppuska. 1938-1942 között a Danuvia fegyvergyár által a Toldikhoz és Csabákhoz fejlesztett egy hevederes, gázdugattyús, automata nehézgéppuskát. A típus véglegesítése elhúzódott, így mire gyártásba kerülhetett volna, harckocsikhoz kis kalibere miatt már elavultnak minősítették és nem rendszeresítették. Helyette a Toldikat egy 40 mm-es harckocsilöveggel látták el. Páncélosokhoz tervezett változatának elméleti tűzgyorsasága (vagyis az újratöltés idejét nem belekalkulálva) 400 lövés/perc volt.
  • 20 mm K. K. m. 40 nehézgéppuska. A Danuvia egy másik, Király Pál által fejlesztett, más elven működő (mozgócsövű, hosszú csőhátrasiklású) projektje, ami végül ugyanarra a sorsra jutott, mint a Gebauer Ferenc által tervezett fegyver.
 • Páncélzat: 13/13/7
 • Torony páncélzat: 13/13/13
 • Motor:  Büssing-NAG Typ L8V/36 TR, teljesítmény: 155 LE
 • Tömeg: 8,5 t
 • Teljesítmény/tömeg arány: 18 LE/t
 • Végsebesség: 50 km/h

39 M. Csaba

Tier 2 LT

A Nicholas Straussler által eredetileg brit exportra szánt AC-2 páncélgépkocsi módosított magyar változata. A második világháború során felderítésre és összekötő feladatok ellátására használta a Magyar Királyi Honvédség. Csatár, rádiós parancsnoki és rendőrségi változataiból a háború végéig levéltári források alapján 119 darabot fejeztek be és adtak át a csapatoknak bizonyíthatóan.

A játékon belül jelenleg az egyetlen alacsony szintű kerekes harcjármű a francia AM 39 Gendron-Somua, amit 2019 karácsonyán lehetett prémium dobozokból megszerezni. A Csaba ehhez nagyon hasonló lehetne, bár a magyar páncélgépkocsi papíron csak végsebességben lenne jobb a franciánál, illetve ha megkapja a nagy tűzgyorsaságú tervezett nehézgéppuskákat, nagy “burst damage” potenciájú fegyverzetében.

 • Fegyverzet (történelmi): 20 mm 36 M. nehézpuska, átütés: kb. 33-40 mm. A játékon belül úgy viselkedne, mint egy autoloader, 5 lövés/tár
 • Fegyverzet (tervezett, lásd Toldi I):
  • 20 mm Gebauer nehézgéppuska.
  • 20 mm K. K. m. 40 nehézgéppuska
 • Páncélzat: 13/9/9
 • Torony páncélzat: 13/13/13
 • Motor: Ford V8, teljesítmény: 90 LE
 • Tömeg: 6 t
 • Teljesítmény/tömeg arány: 15 LE/t
 • Végsebesség: 65 km/h

Ansaldo 40mm

Tier 2 TD

1940-ben felmerült, hogy az elavult, mindössze egy 8 mm-es Gebauer ikergéppuskával felfegyverzett 35 M. Ansaldo kisharckocsikat a kudarcba fulladt V-4 harckocsihoz már legyártott 40 mm-es lövegekkel fegyverezhetnék át. A felvetést a Haditechnikai Intézet elvetette, mivel véleményük szerint az Ansaldo-k futóműve olyan mértékben elhasználódott már, hogy az átalakítás nem érné meg a fáradságot. A tervből végül nem lett semmi.

Az olasz Semovente L3 da 47/32 kísérleti önjáró löveg. Mivel a magyar 35 M. Ansaldo-k átalakítása nem valósult meg, képi illusztráció se készült eddig róla. A képen látható olasz páncélos áll talán a legközelebb ahhoz, ahogy a magyar átalakítás kinézhetett volna.

A francia tier 3-as Renault UE 57 páncélvadász magyar megfelelője gyengébb fegyverzettel. Aprócska jármű.

 • Fegyverzet: 40 mm 37 M. harckocsilöveg, átütés: kb. 60 mm, függőleges cső kitéríthetőség: nem ismert.
 • Páncélzat: 13,5/6/6
 • Motor: FIAT CV3-005, teljesítmény: 43 LE
 • Tömeg: kb. 4 t
 • Teljesítmény/tömeg arány: 11 LE/t
 • Végsebesség: kb 40 km/h

36/40 M. Nimród

Tier 2 vagy 3 TD

A svéd Landsverk L-62 önjáró páncélvadász és légvédelmi gépágyú magyar licencben gyártott, módosított változata. A világháború kezdeti szakaszában légvédelemre és páncélelhárításra egyaránt alkalmazták, de a Donnál vívott harcok bebizonyították, hogy 40 mm-es gépágyúja ekkorra már kevésnek bizonyult az egyre nagyobb számban megjelenő T-34-esekkel szemben, és vékony páncélzata amúgy sem tette kifejezetten alkalmassá közvetlen harcok megvívására. Emiatt 1943-tól a háború végéig jobbára már csak légvédelmi feladatok ellátására használták.

Azon kevés magyar páncélosok egyike, amilyenhez hasonló a WoT-ban még nincs. Függőlegesig emelhető, gyorstüzelő, a valóságban meglehetősen pontos gépágyú oké átütéssel, körbeforgatható toronyban, de cserébe magas sziluett és papír páncélzat. Egyensúlyozástól függően tier 2-ben és 3-ban is működhet, és jó kis fun gép lehetne belőle.

 • Fegyverzet: 40 mm 36 M. Bofors gépágyú. A játékon belül úgy viselkedne, mint egy autoloader, 4 lövés/tár, 120 lövés/perc, átütés: kb. 72 mm, függőleges cső kitéríthetőség: -5 +90°
 • Páncélzat: 13/10/7
 • Torony páncélzat: 13/10/10
 • Motor:
  • Büssing-NAG Typ L8V/36 TR, teljesítmény: 155 LE
  • Ganz VIII. VGT. 107, teljesítmény: 155 LE
 • Tömeg: 11 t
 • Teljesítmény/tömeg arány: 14 LE/t
 • Végsebesség: 65 km/h

Következő rész: Tier III-IV-V

Utoljára frissítve: 2021. december 3. 14:16

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  xxclark83xx@gmail.com
  • Tankos
  · 2 éve
  Minek is a gyűjtői harckocsikkal foglalkozni????Az accaunt nem a tulajdonom akkor veszik el amikor csak akarják,persze a harckocsikat is,ráadásul úgy nerfelgetik őket ahogy csak akarják!!!Ne röhögtessetek már!!!!!!!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Tankvadasz77
  • Tankos
  · 3 éve
  3/3

  A karika által említett harckocsiról csak címszavakban:

  Straussler V-3:
  Szerintem felesleges lenne, a V-4 jobban néz ki, döntött a páncélja, ráadásul a V-3 tornya csak papíron létezett, nem építették meg hozzá.

  Straussler V-4:
  Én kezdő tier I. harckocsinak képzeltem.
  Miért mindig a mi tankjaink legyenek a leggyengébbek?

  38M Toldi I:
  Alap fegyverrel nagyon gyenge lenne. A Madsen nehézgéppuska csak a próba járműben volt, nálunk nem tervezték a használatát, azért maradhatna. A másik kettő 20 mm-es nehézgéppuskával is csak a futottak még kategória lenne a magyar tank. A Toldi IIA-val való házasítás eredményeképp azonban nagyobb páncélvédettség és ami fontos, hogy nagyobb fegyver választék lenne a tankhoz. A 40 mm-es ágyúk nagy páncél átütésűek.

  39M Csaba:
  A kerekes járművekkel nem foglalkoztam, bár ha megkapná a két nehézgéppuskát, akkor lenne értelme behozni, mint fun jármű lehetne tier II-ben vagy tier III-ban.

  Ansaldo 40 mm:
  Erről a tervről nem olvastam, tier II-ben a 40 mm-es ágyúval a 60 mm átütés jó értéknek számítana, de a WG-nek kellene kitalálnia „prémium” páncéltörő lőszert, mert ugye fő a hitelesség és abban az időben még nem állt rendelkezésre a 43M magvas pc.gr. Ha így nézzük már más a kép, hiszen a prémium APCR lövedékek 57-130 mm közötti értékekkel bírnak ebbe a tierben. Ha kap is ilyen lövedéket az kb. 70-75 mm átütéssel rendelkezne, ami az AT-1 belépő fegyverének értéke.

  36/40M Nimród:
  Szerintem tier II-ben erős lenne, tier III-ban a HEAT lövedékkel érdekes lenne vele játszani.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Karika
   • VIP
   · 3 éve
   A Toldi I-gyessel kapcsolatban nem értem miért gondolod, hogy nem működne tier 2-ben. Majdnem ugyanaz, mint a svéd tier 2-es prémium Landsverk L-60, vagy az Strv m/38. Mindkettő vígan elvan hasonló fegyverzet-mozgékonyság-tűzerő kombinációval ezen a szinten.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Tankvadasz77
    • Tankos
    · 3 éve
    Tier III-IV-V írás alatt érveltem a Toldi I/IIA mellett, ott részletesen leírtam, miért lenne kevés csak 20 mm n.géppuskákkal a tank, és miért kellene tier II-ben a 40 mm-es ágyú. Persze ha a WG ad egy jó átütést a kamu APCR-nek akkor akár működhet is, de a Toldi IIA akkor is gyenge tier III-ba, ahogy a Toldi III-mal sem lehet igazán jót játszani szerintem. Persze vannak jó körök, de általában nem.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Tankvadasz77
  • Tankos
  · 3 éve
  3/2

  * Tier II. *

  38M Toldi I/IIA: könnyű tank

  Fegyverzet (történelmi): (I) 20 mm 36 M. Solothurn nehézpuska
  Átütés: 32 / 10 mm
  Sebzés: 12 / 16 HP
  Lövedékek: AP 36M pc.gr. / HE 36M repesz gr.
  A játékon belül úgy viselkedne, mint egy autoloader, 4 lövés/tár,
  Tűzgyorsaság: kb 22-26 lövés/perc ami SZÓRA SEM ÉRDEMES, JÁTSZHATALAN percenkénti sebzése kb. 312 HP/perc lenne!

  Fegyverzet (tervezett): (II) 20 mm K. K. m. 40 nehézgéppuska
  Átütés: (nincs adat, játékban szereplő fegyverekhez viszonyítva) : 34 / 10 mm ( ugyan azt a lőszert tüzelte mind a Solothurn! )
  Sebzés: 12 / 16 HP
  Lövedékek: AP 36M pc.gr. / HE 36M repesz gr.
  Tűzgyorsaság: (a játékban szereplő fegyverekhez lett igazítva!): 100 lövés/perc
  A fegyver paraméterei: Súly: 48 kg, hossz: 1453 mm, cső hossza: 788 mm (L/40), lángrejtő: 100 mm , töltény: 1936 M 20 mm, tűzgyorsaság: nincs adat
  A fegyver hevederes volt!

  Fegyverzet (tervezett): (II) 20 mm Gebauer nehézgéppuska.
  Átütés: (nincs adat, játékban szereplő fegyverekhez viszonyítva) : 34 / 10 mm ( ugyan azt a lőszert tüzelte mind a Solothurn! )
  Sebzés: 12 / 16 HP
  Lövedékek: AP 36M pc.gr. / HE 36M repesz gr.
  Tűzgyorsaság: (a játékban szereplő fegyverekhez lett igazítva!): 100 lövés/perc
  A fegyver paraméterei: Súly: 43,65 kg, hossz: 1680 mm, cső hossza: 975 mm (L/48), csőszájfék: 150 mm , töltény: 1936 M 20 mm, tűzgyorsaság: 400 lövés/perc
  A fegyver hevederes volt!

  Fegyverzet: (II) 40 mm 37 M. harckocsilöveg (Straussler V-4 ágyúja)
  Átütés: 60 / 20 mm
  Sebzés : 45 / 60 HP
  Lövedékek: AP 36M pc.gr. / HE 39M repesz gr.
  Tűzgyorsaság (dokumentált, hiteles adat): 16 lövés/perc ( a játszhatóság érdekében ezt 20 lövés/perc értékre kellene módosítani.)

  Fegyverzet: (III) 40 mm 37/42 M. harckocsilöveg
  Átütés: 64 / 80 / 20 mm
  Sebzés : 45 / 45 / 60 HP
  Lövedékek: AP 36M pc.gr. / AP 43M magvas pc.gr. / HE 39M repesz gr.
  Tűzgyorsaság (dokumentált, hiteles adat): 16 lövés/perc ( a játszhatóság érdekében ezt 20 lövés/perc értékre kellene módosítani.)

  Páncélzat: 35 / 13 / 7 mm
  Torony páncélzat 38M Toldi I: 13 / 13 / 13 mm
  Torony páncélzat 38M Toldi IIA: 35 / 13 / 20 mm
  Sebesség: 47 km/h
  Rádió: R/5a

  Összefoglalás:
  20 mm 36 M. Solothurn nehézpuska: az alap lőszer alcsony átütéssel rendelkezne, kb. mint az M2 Light, azonban nem volt APCR lőszer tervezve mint a többi hasonló fegyverrel rendelkező tanknak. Esetleg a WG kitalál egy APCR lövedéket, kb. 50 mm-es pc.átütéssel. A prémium lövedékek egyébként 36-121 mm közötti értékeken mozognak, fegyvertől függően, itt még jobban kijön a gyenge páncél átütés.

  20 mm K. K. m. 40 nehézgéppuska / 20 mm Gebauer nehézgéppuska: az alap lőszer kicsit nagyobb átütéssel rendelkezne a nagyobb csőtorkolati sebesség miatt. Mivel nem terveztek APCR lőszert, ezért kicsit megnyomtam az alap lőszer átütés értékét. A percenkénti 1200 HP sebzés kifejezetten jó érték ezen a szinten. Esetleg a WG kitalálhat egy APCR lövedéket, kb. 50 mm-es pc.átütéssel.

  40 mm 37 M. harckocsilöveg: az alap lőszer tier II-ben is nagyon jól megállná a helyét, top érték közeli átütéssel rendelkezne, azonban nincsen prémium AP mint a Toldi III-nak, mivel azt csak 1943-ban rendszeresítették. Esetleg a WG adhatna egy prémium lőszert, kb. 73 mm pc. átütéssel. A prémium lövedékek átütés értékei egyébként ebben a tierben 36-121 mm közötti értékeken mozognak, fegyvertől függően.

  40 mm 37/42 M. harckocsilöveg: az alap lőszer páncélátütése top 1 értékkel rendelkezne a Tetrarch és a két brit Cruiser mellett. A prémium lőszer pedig top 10 helyen lenne. A tűzgyorsaságot 20 lövés/perc értékre kellene emelni a 40 mm-es ágyúknál.

  A páncélos a fejlesztett Toldi IIA. páncélvastagságát kapná. Frontból elfogadható lenne (10-40 mm között szóródik) oldalról és hátulról átlagos vastagságúak.
  A torony front páncéljánál csak a francia tankok rendelkeznének vastagabb páncéllal valamint az M2 Light és a Pz.38H.
  Sebessége még a vastagabb páncél ellenére is jó lenne ebben a tierben (23-72 km/h között szóródik).
  Egy mozgékony, viszonylag jól páncélozott, a 20mm-es géppuskákkal M2 Light-hoz hasonló tankot kapnánk, a 40mm-es ágyúkkal pedig jó páncélátütő képességgel rendelkezne. Nem mellékesen max. tier IV tankokkal találkozna. Mindenképpen játszható tank lenne.


  A tier I-II harckocsikról a véleményem, hogy játszhatóak lennének még ezen a szinten is a tankjaink.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Karika
   • VIP
   · 3 éve
   A Toldi IIA tier 3, ahogy a következő rész kommentjeiben kifejtettem bővebben
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Tankvadasz77
  • Tankos
  · 3 éve
  3/1

  Sziasztok!

  Örülök, hogy végre megint szóba kerültek a magyar tankok. Mivel nekem sajnos nincsen kontaktom a WG fejlesztők felé, így valószínűleg nem fog eljutni hozzájuk az általam javasolt magyar fejlesztési fa. Mivel annak az esélye, hogy saját fát kapunk a gyűjtői tankok bevezetésével szinte a nullával egyenlő, de az adatokat felhasználhatnák a gyűjtői tankoknál.
  Karika írásaival, javaslataival szemben az általam javasolt tankok a játszhatóságon alapulnak a történelmi hűség mellett. Rendben, elismerem van a fában torzítás, mert máshogy nem lehetett megcsinálni, de a gyűjtői tankok behozatalával, a történelmileg nem hiteles tankokat ki lehet venni,így a játékhoz igazított, többnyire valós, hiteles adatokkal rendelkező tankokat kapnánk.
  Karika is említ azonban olyan dolgokat, amik soha nem valósultak meg, esetleg csak papíron tervezték (pl. Straussler V-3 tornyos, a V-4-be szerelt 47mm-es ágyú....stb.)
  Rendben van, hogy legyünk történelmileg minél hitelesebbek de azért a játszhatóság sem mellékes szempont.
  Ha megengeditek, építő szándékkal szólnék hozzá, az új helyzetre való tekintettel bemutatnám, hogy én mire jutottam és azt, hogy milyen adatokból dolgoztam a magyar fa összeállításakor.

  * Tier I. *

  Korábban a Fejes P.1-et szántam ide (1929), de karika is rámutatott, hogy az a Haris testvérek kitalált harckocsija. Alapul a Vickers-Carden-Loyd Mk.VI. kisharckocsi szolgált, a rajzon 39M Csaba toronny és Solothurn nehézpuska látható a tank testen. Mindenesetre ha valaki rákeres ( https://m.youtube.com/watch?v=bcC3ikaOOvs ) egy pofás kis tank lenne, a fegyverzetet azonban ki kellene találni, mert 1929-ben csak a 8 mm-es 1907/12M Schwarzlose géppuskát használta a Magyar Királyi Honvédség, amelynek a tömege 19,6 kg volt, a tűzgyorsasága 400 lövés/perc, csőtorkolati sebessége 580 m/s. A rajzon szereplő Solothurn nehézpuskát 1930-tól gyártották, 1936-ban lett rendszeresítve. Volt terv beadva harckocsira,de nem maradt fenn tervrajz. Tehát ez egy FAKE tank lenne.
  Ezért ezt a harckocsit felváltotta a Straussler V-4 mint kezdő harckocsi.
  Miért gondoltam ezt tier I-be? Karika ezt tier II-be sorolta. Rendben, lehetne tier II-es is, de miért ne kapjunk olyan tankokat amikkel lehetne is játszani?
  (Zárójelben a fegyver tier besorolása.)

  Straussler V-4: könnyű tank

  Fegyverzet (történelmi): (II) 40 mm 37 M. harckocsilöveg
  Átütés: 60 / 20 mm
  Sebzés : 45 / 60 HP
  Lövedékek: AP 36M pc.gr. / HE 39M repesz gr.
  Tűzgyorsaság (dokumentált, hiteles adat): 16 lövés/perc ( a játszhatóság érdekében ezt 20 lövés/perc értékre kellene legalább feltornászni.)
  Fegyverzet (opcionális) - ERRŐL ÉN SEHOL NEM OLVASTAM, de 47 mm-es lövege jelenleg a Kolohousenkának és a 4TP-nek van, 50-55 HP sebzéssel és 45 mm alap átütéssel)

  Test és torony páncélzat: 26 / 13 / 9 mm.

  Sebesség: 32 km/h közepesen mozgékony lenne (21-41 km/h).
  Rádió: nem terveztek bele, én az R3 rádiót tenném bele, mert használatban volt a magyar csapatoknál, 1932-35-ig fejlesztették majd 1935/36-ban rendszeresítették.

  Összefoglalás:
  Az alap lőszer top 1 átütéssel rendelkezne (23-60 mm közöttiek az értékek) azonban nincsen prémium AP mint a Toldi III-nak, mivel azt csak 1943-ban rendszeresítették. Esetleg a WG adhatna egy prémium lőszert, kb. 73 mm pc. átütéssel. A prémium lövedékek átütés értékei egyébként 36-88 mm közötti értékeken mozognak, fegyvertől függően.
  A frontpáncél tier I-ben a 2. legvastagabb lenne (9-30 mm között szóródik), oldalról és hátulról már csak közepesen vastagnak számítana. A torony frontból top 1 lenne (9-26 mm között vannak), oldalról és hátulról átlagos vastagságú.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Karika
   • VIP
   · 3 éve
   A minden bizonnyal hamisítvány "Fejes harckocsiról" lesz szó bővebben a cikksorozat egyik következő részében. Hamisítványokat nem javasolnék a játékba semmilyen formában, hülyeség lenne. Ergo tier 1-be marad a 12,7mm-es géppuskával szerelt 35 M. Ansaldo vagy a V-3. A kísérleti Ansaldo viszont nagyon gyenge lenne a játékban, se torony, se páncél, se mozgékonyság és a létező egyik leggyengébb fegyverzet, amit csak el lehet képzelni. Pocsék lenne szerintem.

   Amúgy a V-3 tornya megépült, nem csak papíron létezett. Csak löveget nem szereltek bele igazából, hanem csak egy fa imitációt.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  RockyRuciano
  • Tankos
  · 3 éve
  Utánagondoltam és én a Nimród-ot simán el tudom képzelni TierIV-ben is: a gépágyú - még autoloader nélkül is - unikális lenne és a teljesítményen sokat dobna.
  Ráadásul eleve elég jó a 72 mm átütés az alaplőszerrel, ami olyan 110-120 mm lenne a goldot nézve - és azzal még TierVI járművek ellen is lehetne boldogulni. Esetleg a "fejlesztett" lövege kaphatna még pici további átütést - mondjuk 85 ill. 140 mm-re, de lehet, hogy az már túlzás lenne. A 120 lövés/percet komolyan "nerfelni" kellene, mondjuk 30-40 lövés/perc közé - és ha 1-1 lövés 40 v. 50 HP-t sebezne, még így is OP-ság fenyeget 4 lövés/tár alaplöveggel, ("fejlesztett" löveggel 5 lövés/tár).
  Mozgékonyság: a Luchs-nak felderítőként 60 km/h a sebessége, így a Nimród 65 km/h-ját is lehetne/kellene vágni és még mindig fun-gép lenne.
  Egyszóval, szerintem a Nimród nem lefelé lógna ki a TierIV-ből.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Karika
   • VIP
   · 3 éve
   Ha összehasonlítod, a 70 körüli mm a tier 2-es TD-k átlag átütése. Ez önmagában tier 3-ba, ahol a TD-k átlag átütése már 100-110 mm körül mozog, már kevés. A Nimród is csak azért működhet esetleg tier 3-ban, ha úgy egyensúlyozzák, mert "autoloader".
   Tegyük fel, hogy a 40 mm-es Bofors gépágyúnak 40-50 lesz a sebzése, mint más 40 mm-es lövegnek a játékban. Ez 160-200 sebzéspotenciált jelent egy tárban, ami elég magas lenne a többi tier 2-es TD-hez képest, amelyek jó, ha 75-öt tudnak sebezni. Ehhez még hozzá jönne, hogy körbeforgatható tornya is van. Ergo ha tier 2-es lenne, akkor mondjuk baromi pontatlannak kellene lennie, vagy nagyon lassan forogna a tornya, vagy hasonló, ami egy amúgy légvédelmi járműnél hülyén nézne ki. De ez is egy megoldás.
   Ebből következik, hogy tier 3 is lehetne, ahol az autoloader sebzése már elfogadhatóbb lenne. Az átütés gyenge, de kompenzál a torony megléte, és más potenciális egyensúlyozó beállítások életerő, pontosság, miegymás.

   Ennél feljebb viszont nem működne, csak ha a WG meghamisítja a valós adatokat. Ez meg már engem nem érdekel igazán, "feltalálni" én nem fogok semmit, se sose volt jobb ágyút, se nem létező jobb motort vagy hasonlót.

   Amúgy ne tévesszen meg a végsebesség, a Luchs LE/t aránya kb kétszerese a Nimródénak. A Nimród mozgékonysága inkább egy lomhább közepes tankéhoz, vagy egy fürgébb nehéz tankéhoz áll majd közelebb.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    RockyRuciano
    • Tankos
    · 3 éve
    Engedd meg, hogy a Nimród TierIV-beli volta melletti érveimet bővebben kifejtsem. (érvelésemben olyan részletekre is kitérek, amelyek harmadik fél/szimpla olvasó felé hasznosnak érzek, de feléd úgy gondolom okoskodásnak számítanak, amelyért elnézést)
    A TierIV TD-vé lett SU-76M az 57 mm-s ZiS-8S ágyúval indít, alapátütése 75 mm, golddal 112, HP-sebzése 75 – ZiS-2 csúcságyújával ugyanezek az értékek 112 mm/189 mm/85 HP. Ezzel a Nimród az általam korábban írt/gondolt paraméterekkel kb. pariban lenne, különösen, ha számításba vesszük, hogy az alacsonyabb űrméret alacsonyabb sebzést indokol, és a gépágyú sok mindenért/mindenért kárpótolna e téren.
    A szintén Tier IV TD Alecto-nak 4-fajta lövege van, ebből 3 számít csúcságyúnak, picit v. nagyon eltérő játékstílust jelezve:
    3.75 inch (95 mm) tarack: 47/110 mm átütés; 370/280 HP sebzés
    25 fontos (87.6 mm) tarack-ágyú: 71/92 mm átütés; 180 HP sebzés
    6-fontos (57 mm) ágyú: 110/180 mm átütés; 75 HP sebzés
    Az Alecto-t azért hozom fel példának, mert a 2 taracknak az átütése kifejezetten alacsony, sokan mégis azt választják a játékhoz a sebzés nagysága miatt---- a Nimródnak nagyobb lenne az átütése, a sebzést pedig a gépágyú biztosítaná.
    A 110 mm átütés TierV járművek ellen már elégséges, 140 mm körüli átütés pedig a TierVI járművek ellen is használhatóvá tenné a járművet Nimród-ot. Ráadásul TierIV jármű jelenleg elég ritkán kerül szembe TierVI járművel – és ha mégis szembekerül, helyesebb ha megküzd a sikeréért, minthogy lazán győzzön egy 2 Tierrel nagyobb jármű ellen. (az előbbiek okán a 140 mm átütés lehet, hogy sok, de ez a tesztek során eldőlne és kiegyensúlyozható lenne)
    A 40 mm-s 36 M. Bofors gépágyúnak talán legközelebbi WoT-beli párja a brit 2-fontos ágyú. Ezt eleve páncéltörő ágyúnak tervezték, és vontatott lövegként való alkalmazás mellett sok tankon is alkalmazták a valóságban is, és a WoT-ban is. A brit 2-fontos ágyú szintén 40 mm-s (ez adja ugye a párhuzamot), de L/52 kaliberhosszú a 36 M. Bofors L/60 kaliberhosszával szemben – így a Nimród lövegének nagyobb teljesítménye átütésben indokolt lenne. A 2-fontos ágyút a WoT-ban is számos tankon- számos variációban (a valós teljesítményt így-úgy torzítva), implementálták, én a Tier IV Matildán implementáltat írom ide:
    2-pounder (40 mm): 121/145 átütés; 55 HP sebzés
    Másik ágyúviszonyításnak a Luchs csúcs-ágyúit hoznám – közeli kaliber ill. a gépágyú mivoltuk miatt:
    KwK 39 L/60 50 mm ágyú: 67/130 mm átütés; 70 HP sebzés
    Mk. 103 30 mm gépágyú: 95/110 átütés; 30 HP sebzés
    A 40 mm-s 36 M. Bofors-t Magyarországon eredetileg 3-féle lőszerrel szerelték fel: közelségi és csapódó-gyújtós lőszerrel légvédelmi célokra és egy egyszerű AP-lőszerrel páncéltörőként, majd 1942-43 tájékán az elégtelenné váló páncélátütés miatt kifejlesztettek egy jobb páncéltörő lőszert is – ez lehetne ugyebár a Nimród gold-lőszere a WoT-ban. (érdekességként: úgy olvastam, hogy egy csőtoldatra helyezett űrméret feletti gránáttal is kísérleteztek, de pontatlansága okán sikertelen volt és nem rendszeresítették)
    A Bofors löveget a mai napig használják, sőt gyártják és az L/60 Boforsnak van egy fejlesztett L/70 variánsa – ez lehetne a Nimród „fejlesztett” gépágyúja. Ellenérvként tudom, hogy az L/70-t csak a ’40-s évek végén fejlesztették ki (1951-ben rendszeresítette a svéd hadsereg) és így történelmietlen lenne. Erre azt tudom viszontérvként, hogy ennyi eltérést a Nimród kibírna a játékban, különösem, hogy más téren meg nerfelni kellene a történelmihez képest - ha a WG vagy a „közfelháborodás” nagyon ellenzi, akkor beáldozhatóak. (mellékágon nem állom meg a megjegyzést, hogy pl. a Luchs csúcsmotorja soha nem volt azon a tankon, a Mk. 103 30 mm gépágyú sem, és a KwK 39 L/60 50 mm ágyú Luchs-on való megjelenése is erősen kérdéses, mert ezen agyúval csak sérült járművek nyitott toronyba történő átépítéséről szól fáma - szóval nagyobb történelmietlenség is megesett a WoT-ban)
    Mozgékonyság: ha a Nimród a WoT-ban csak 45-50 km/h-val mozogna, még mindig a mozgékonyabb Td-k közé tartozna, és az sem baj, ha mackósabb lenne a gyorsulása.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     RockyRuciano
     • Tankos
     · 3 éve
     Túl hosszúra sikeredett , így a végét külön kell hozzáfűznöm

     A fentebbi, hosszan kifejtett gondolatmenet okán én nagyon úgy érzem, hogy a Nimród megállná helyét TierIV TD-ként és indokolatlan lenne letolni TierIIl-ba netán TierII-be, pláne nem az általad is ellenzett „nerfelő történelmietlenségek/pontatlanságok” árán.
     A Nimród ezért 3 okból is érdekes/jó, sőt egyedi és népszerű jármű lenne a WoT-ban TierIV szinten is:
     1. tornyos TD: bár van, de erős kisebbségben – bármely td-ző játékos csak megerősíteni tudja, hogy a torony egy TD-n mekkora értéknövelő. Ráadásul tornyos TD csak Tier IV szinten jelenik meg, alatta torony nélküli TD-k vannak.
     2. gépágyús TD: teljesen unikális, hasonló a WoT-ban nincs. Az autoloader alkalmazása szerintem nemcsak „tier-okilag” indokolatlan (autoloader csak TierVIII-ban jelenik meg), de egyenesen OP-vá tenné a járművet.
     3. a Nimród közel történelmi paraméterekkel állna helyt – ez nemcsak TierIV-ben lenne ritkaság. Egyedül a fejlesztett L/70 gépágyú a történelmileg pontatlan erősítés – ámde ha a sebességet és a lövés/percet gyengíteni/"nerfelni" kellene, akkor ennyi erősítés /„buff” szerintem belefér.
     Ehhez szimplán játéki szempontból hozzátenném, hogy TierI-II-III-ban csak kezdők és fókavadász statpadderek játszanak, TierIV viszont ebből a szempontból is jobb.
     Tudom, hogy nem én döntöm el, hogy a Nimród bekerül-e és miként (gondolom Te se), de ha bármilyen formában érvelni lehet, akkor én a Nimród TierIV mivolta mellett teszem le a voksom.
     • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      Karika
      • VIP
      · 3 éve
      Hmm, igazad lehet, működhet akár tier 4-ben is. De az L/70 lövegnek nem sok értelme lenne, semmi magyar kapcsolata sincs. Ezt leszámítva jó érvelés, az Alecto-val való összehasonlításra pl nem is gondoltam eddig
      Mondjuk azt is vegyük figyelembe, hogy tier 4-be legalább két másik magyar potenciális TD jelölt is van (Zrínyi és talán a Szebeny, bár ez utóbbi bonyolult), amelyekről majd a cikksorozat valamelyik következő részében szó lesz még. Szóval kell-e egy második/harmadik jelölt is oda a Nimród képében, vagy elég ha tier 3 lesz a Toldi páncélvadásszal együtt?
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
       RockyRuciano
       • Tankos
       · 3 éve
       Amikor a magyar harckocsik WoT-ba illesztésén elmélkedtem magamban, a Nimródot a tech-tree melletti TierIV prémium-TD-nek gondoltam leginkább. A tech-tree-ben felépíthető egy olyan TD-vonal a magyar tankokból, amelyik a WG által is preferált tierenként egymásra építő, „egységes” játékstílust megvalósítaná és ebből a Nimród a forgótornyos-gépágyús mivoltával nagyon kilógna, ráadásul TierIII-ba túl jó, tech-tree TierIV-be meg van másik. Ennek az önálló magyar tech-tree-t helyettesítő "gyűjtő jármű"-kategória megjelenésével nem feltétlen kell változnia. A Nimród egyediségével igazából minden tech-treeből kilóg és ezen különleges egyediségével hasonlítana az IS-3A-ra ill. a LeFH18B-ra abban, hogy ezeknek sincsen hasonló tulajdonságú párja egyik tech-treeben sem (az IS-3A autoloaderes nehéztank, a LeFH18B pedig olyan arty, amely némely szituációban TD-ként is játszható). Visszatérve, a Nimród egy igazi gyöngyszem lehet, ami szerintem leginkább TierIV prémiumnak illeszthető be, helyét és különállását jól érzékeltetve. A historikus helytállóságot illetően egyedül a páncélátütésnél van kételyem - a Bofors ágyút általában légvédelmi lövegként alkalmazták, a Nimródon kívül az első jármű, ahol páncéltörő szerepkör is felmerül, az a 1993-ban szolgálatba lépett CV90, ámde ott már L/70 löveggel. Márpedig sikere a WoT-on belül nagyban azon múlna, hogy legyen jól eltalálva a páncélátütése.
       A Szebeny-féle TD-ről én annyit tudok, hogy az egy 8 cm-s ágyúval átépített Nimród lett volna, de a tervezet szinten nem jutott túl. A tervezet részleteiről én nagyon keveset tudok, túl sok a pletyka, mendemonda, feltételezés stb. - papíron meg interneten kb. egytucat-féle állítást/elképzelést láttam erről, és én már nem tudom eldönteni, melyik korrekt és melyik kamu. Gondolom, erre utaltál, amikor a bonyolultnak nevezted. Az általam legkorrektebbnek tartott összefoglalást érdekes módon egy internetes blog alapvetően más témájú részén találtam (de hát blog az blog):
       https://karosszektabornok.blog.hu/2015/08/18/169_a_29_m_8_cm-es_legvedelmi_agyu
       Ha tudtok korrekt, megbízható forrást a Szebeny-féle TD-ről, kérlek adjátok meg.
       • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
        Karika
        • VIP
        · 3 éve
        Az általad említett blog egy egész korrekt összefoglalója a Szebeny-féle TD-nek, sokkal több infó az ott leírtakon kívül nem ismert amúgy sem. De pont megjelent a cikk sorozat következő része, ott leírtam, hogy szerintem hogy nézne ki a játékban.

        A Hadtörténeti Könyvtárban van egy korabeli "ideiglenes utasítás", a terv egy részletesebb leírását és a fejlesztés addigi menetét bemutató, de még így is szűkszavú és hiányos dokumentum, ha ilyen mélységekig érdekel a dolog esetleg. "8 cm-es kísérleti harckocsi ágyú állótornyú könnyű harckocsiba építve" vagy valami ehhez hasonló a jelzete.
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
       Fücsök
       • Tankos
       · 3 éve
       Szerintem a Toldi PV inkább lehetne jutalom jármű, mivel nem tervezték fejleszteni, továbbá szó szerint egy kevés lőszeres Marder klón. Esetleg a Nimród megkaphatná a modulokat a Szebeny által készített prototípusból, és a WM 180 lóerős motorját. Ez hitelesebb lenne, továbbá így lenne fejleszthető ágyú, torony, motor és futómű.
       • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
        Karika
        • VIP
        · 3 éve
        A motorral kapcsolatban: random modulokat én nem raknék be csak azért, mert léteztek, ha nincs rá bizonyíték, hogy valóban tervezték is, hogy belerakják az adott járműbe. A történelemhamisítást, szétbarmolást meghagyom a WG-nek, az én szavahihetőségemet nem fogom rombolni ilyesmikkel.
        És a Szebeny páncélvadásznak nem volt tornya, így nemigen lehet összemosni a Nimróddal, főleg nem a fegyverzetüket.
        • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
         Fücsök
         • Tankos
         · 3 éve
         Azért gyanítom felvethették az ötletet, mivel a Szebeny-féle páncélvadászhoz kevés lett volna az eredeti motor. (Továbbá sok irat elveszett, másrészt nem igen tudtak volna más motort berakni ami erősebb lett volna.) A WG szemszögéből jobb a tuningolt Nimród Tier IV-be, mint egy Marder II vagy STUG B klón. Mint tudjuk eredetileg forgatható toronnyal szerették volna a Szebeny-féle Nimródot is, ezért indokolható a csalás. (Természetesen nem tudna 90 fokban felfelé tüzelni, de a soft paraméterek belövése a WG dolga amúgy is.)
         Egyébként nekem sincs bajom a történelmileg hű változattal, de már Tier III TD nem lesz egy új fejleszthető ágban sem, maximum még a magyar SU-76M klón kerülhetne be mint hiteles jármű, de azt inkább prémiumként kellene berakni a fába.
         • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
          Karika
          • VIP
          · 3 éve
          Én úgy tudom, hogy Szebeny nem tervezte forgatható tornyúnak a páncélvadászát. Az általam ismert egyetlen korabeli dokumentumnak is az van a fejlécén ha jól emlékszem, hogy "8 cm-es kísérleti harckocsi ágyú állótornyú könnyű harckocsiba építve", vagy valami ilyesmi. Mire alapozod, hogy forgatható tornyú lett volna? Hátha benéztem valamit.

          Szovjet, vagy német klónok meg szerintem csak akkor jöhetnének szóba, ha lenne valami nemzetközileg is ismert történelmi relevanciájuk, lásd pl.: Pudel, Tiger 131 és társai. Nekem ilyen szovjet páncélos nem jut eszembe egy se, ami logikusan bekerülhetne. És ebben az esetben is maximum prémium vagy jutalom tankként, tech tree (esetünkben gyűjtői) tankként semmiképp.
          • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
           Fücsök
           • Tankos
           · 3 éve
           Pontosítok: a Honvédelmi Minisztérium eredetileg forgatható toronnyal szerette volna a járművet, Szebeny György meg reálisabban látta a dolgot, így hagyományos kialakítással zárt páncélvadászt készített. (Egyébként tudsz valamit a 30mm-es Szebeny gépágyúról?) http://real-j.mtak.hu/11405/2/Haditechnika%202012_2_teljes_red.pdf (13. oldal)
           • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
            Karika
            • VIP
            · 3 éve
            Ja tényleg, nekem is rémlik, hogy eredetileg ezt kérte a HM, csak nem volt kivitelezhető. Újra át kéne olvasnom azt az anyagot a Hadtörténeti Könyvtárba, anno nem túl részletesen jegyzeteltem sajnos ki

            A Szebeny gépágyúról én is csak annyit tudok, hogy volt ilyen, de hogy milyen volt, tervezték-e valamilyen járműhöz, vagy bármi egyéb infót nem tudok róla. Szebeny mérnök munkássága is megérne egy komolyabb kutatást. Meg az egész HTI munkássága is megérne egy komolyabb könyvet a Hajdú-Sárhidai-féle könyvnél, ami, bár hiánypótló azért hagy némi kívánni valót maga után. http://mek.oszk.hu/12900/12993/pdf/12993_1.pdf

            Majd talán nyugdíjas éveimre lesz ilyesmire időm
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Crown_2015
  • Tankos
  · 3 éve
  .
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Karika
   • VIP
   · 3 éve
   Ez egy tök jó kis hozzászólás! Van benne minden: irigység, látens xenofóbia, nárcizmus, mások munkájának vagy véleményének lenézése, történelemre és a játékra vonatkozó tények téves ismerete, és mellesleg jó pár nyelvtani hiba. Ha belevettél volna még egy kis aktuálpolitikát, konteót és WN8 alapú e-pénisz méregetést, összejött volna a bingó

   Edit: kár, hogy törölted, majd átírtad
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Crown_2015
    • Tankos
    · 3 éve
    .
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     Karika
     • VIP
     · 3 éve
     A véleményednek semmi értelme.
     Ha jól értem, te nem játszol alacsony tierben, tiszta sor. De rajtad kívül játszanak ott sokan. Mivel TE nem játszol ott, mások se kaphassák meg, mert TE amúgy se játszanál velük? Egocentrikus, undorító álláspont, ha engem kérdezel.
     Amúgy semmi magyar ellenesség nincs ebben, max amit te bele akarsz erőltetni. Mint ahogy argentin ellenesség, bolgár ellenesség, belga ellenesség se semmi hasonló nincs a hátterében annak, hogy ezeknek a harckocsijai sincsenek még benn. Egyszerűen egyrészt ezek se nagy harckocsizó nemzetek, mint ahogy a magyar se igazán, másrészt a potenciális játékosállomány akikért érdemes berakni a páncélosokat is jóval kisebb. Az EU szerveren a legtöbb játékos német, majd őket követik a lengyelek, majd a csehek/szlovákok és csak utánuk jövünk valahol lejjebb a sorban mi. Csak azért jött a cseh tech tree hamarabb, mint a lengyel, mert egyszerűbb volt összerakni, kevesebb kutatás kellett hozzá. Ha már itt tartunk, a kínai tech tree is csak azért létezik, mert a RU szerver után a kínai a legnagyobb, hatványozottan több kínai játszik a játékkal, mint európai. Ergo még az amúgy elhanyagolható számú, igazán kínai harckocsik is ezerszer nagyobb prioritást fognak kapni, mint valami himi-humi európai vagy dél-amerikai nemzet. Ez üzlet, semmi érzelem nincs mögötte.

     Amúgy azt azért tudtad ugye, hogy Csehszlovákia 1918-1939 között is létezett, és a világ egyik legnagyobb harckocsi exportőrei közé tartozott ebben az időszakban? Illetve a háború után is több tucat harckocsit tervezett? Itt olvasgass egy kicsit a Czechoslovakia címszó alatt http://ftr.wot-news.com/history/

     Légszíves sorold, vitázz, mert nincs igazad, és hátha te is rájössz erre, ha veszed a fáradságot, hogy utána nézz a dolgoknak, mintha vígan éldegélnél a kis gyűlölet buborékodban.
     • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      Crown_2015
      • Tankos
      · 3 éve
      Amúgy azt azért tudtad ugye, hogy Csehszlovákia 1918-1939 között is létezett, és a világ egyik legnagyobb harckocsi exportőrei közé tartozott ebben az időszakban? Illetve a háború után is több tucat harckocsit tervezett? Itt olvasgass egy kicsit a Csehszlovákia címszó alatt http://ftr.wot-news.com/history/

      .Hát nem mondtam hogy a Csehszlovák nem vonultatható fel Csupán Csehként!!!
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
       Karika
       • VIP
       · 3 éve
       A játékban Csehszlovákia van, nem Csehország... https://wiki.wargaming.net/en/Tanks_of_Czechoslovakia

       Amúgy fura, nem arról volt szó, hogy nem érdekel már a dolog, és emiatt törölted az összes hozzászólásod?
       • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
        Crown_2015
        • Tankos
        · 3 éve
        De de igazad van.Úgysem játszom alacsony szintű tankokkal.Olyan emberekért pedig nem érdemes sehol ki állni akiknek elég az asztalról lehulló morzsa.
     • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      Kriminalis
      • Tankos
      · 3 éve
      "Ha jól értem, te nem játszol alacsony tierben, tiszta sor. De rajtad kívül játszanak ott sokan."
      Nem. Low tier kb kihal.
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
       Crown_2015
       • Tankos
       · 3 éve
       .
       • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
        Kriminalis
        • Tankos
        · 3 éve
        Megint nyugtatóra ittál?? Mondtam már múltkor is, hogy nem kéne
        • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
         Crown_2015
         • Tankos
         · 3 éve
         Füvezek
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Crown_2015
    • Tankos
    · 3 éve
    .
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Colonel_Fox1984
  • Tankos
  · 3 éve
  Naugye h megmondtam (amikor a gyűjtői tankokról jött az első release note) h jöhetnek magyar tankok
  ..és hogy mióta pörgött rajta jópár ember a "Magyar Harckocsik" topicban (jómagam is beleértve). Azt viszont nem tudom eldönteni, hogy örüljek, vagy ne. Nekünk nyilván szuper lenne. Elképzelem, ahogy "megtartósba" bespájzolnánk az összeset és mindegyikbe húzatnánk vmi tűrhető legénységet, de valóban mi lenne a tech tree üzleti relevanciája? Milyen különlegességei lennének a magyar tech tree-nek a többivel szemben? Mi sarkallna egy francia játékost, hogy megvegye és kimaxolja bármelyik tankot?
  Mint régi Karika-olvasó, nem lep meg e cikk tartalma és a benne olvasható dilemmák sem, de az igen, amit itt lentebb látok egy hozzászólásban h van elképzelésed tier 7 fölött?? Az király lenne! Persze kicsit gáz egy magyar T-34/100 és magyar T-54, dehát nézzük meg hány változatban van bent a T-34, vagy a Sherman..Ez utóbbi ráadásul most már T4-től T8-ig megtalálható...


  Hé...és mi lenne a prémium kaja? Jöhetnek az ötletek! Én javasolnám a Csabai kolbászt, gulyás levest, kolozsvári szalonnát xD
  Ne felejtsétek, PEGI7 a korosztályos besorolás, szóval a szatmári szilva és a törköly bukó, de még a Kőbányai is
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   miszterq
   • Tankos
   · 3 éve
   A kolozsvári szalonnát ne, mert abból román sírás lesz revizionista sugallatok miatt. Esetleg cluj-napocai szalonna néven már polkorrekt lenne. a brassói ugyanez a kategória.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Colonel_Fox1984
    • Tankos
    · 3 éve
    Benne van a kockázat. Az olaszok és a japánok kajája elég sztereotíp alapon lett eldöntve. Ja a franciáknál is a croisant, amcsiknál a kóla. Persze technikailag mindegy h mi adja a +10%-ot mindenből, de a fentiek alapján mégis a gulyás lesz a befutó..
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Crown_2015
   • Tankos
   · 3 éve
   .
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Colonel_Fox1984
    • Tankos
    · 3 éve
    ,,I,,
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     Crown_2015
     • Tankos
     · 3 éve
     .
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Aranyhorda
  • Tankos
  · 3 éve
  Támogatnám a játékba helyezését! Bármelyik Olasz 2-3-al felveszi a harcot.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Crown_2015
   • Tankos
   · 3 éve
   .
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Csory
  • Tankos
  · 3 éve
  Egy tegnapi beszélgetésen végre megemlítették a magyar ágat is Anton Pankov által:
  https://thearmoredpatrol.com/2020/04/30/world-of-tanks-qa-with-anton-pankov-30th-april-2020/
  "The game has a lot of vehicles. But are tanks of new nations planned in 2020? What nations were left without attention? ...
  – .... There are many other nations – Swedish (?), Hungarian, Spanish."
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Skjenngard
  • Tankos
  · 3 éve
  Hosszú távon ez szerintem nem lesz fenntartható. Előbb utóbb el fognak fogyni a sosem létezett tankok meg a raktárak mélyén megtalált zsírpapír tervrajzok, amiket Iván és Szergej rajzolt két vodkázás között poénból.
  A haditechnika és ezzel a páncélosok igazi fejlődése a háború után indult, a legizgalmasabb időszak ezen a téren a hidegháború alatt volt, ahol a világ vezető hatalmai kb. korlátlan büdzsét biztosítottak a katonai fejlesztésekre, amiből elég sok érdekes projekt került ki.
  Persze ezzel a játékmechanikát alapjaiban kéne megváltoztatniuk, ATGM-ek, ERA páncélzat, tankosztályok átgondolása (az 50-es évek végétől már nincsenek heavy tankok rendszerben sehol, csak ami megmaradt), átvették a szerepüket az MBT-k, a gépesített gyalogság, APC / AFV / IFV-k. Ezzel be lehetne hozni pl. az izraeli ágat, vagy bővíteni a mostaniakat, amire sokkal több lehetőség adódna, még 'mesetankok' terén is.
  Kíváncsi vagyok meglépik-e ezt valaha, vagy elég a játékosbázisnak a mostani ágak toldozása, tier 2-3-as magyar tankok betétele... Én ugyan már évek óta nem játszom, de amikor még igen, akkor nem mentem soha tier 6-7 alá, kb. free XP-ből kihúztam az új dolgokat tier 5-6-ig... Akkor sem és most sem láttam értelmét ezeknek kis szintű, sokszor ajándék tankoknak, hiszen a "skin" kivételével ezek tök egyformák.
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.