Persze, én is sajnálom valahol. De egyet ne felejtsetek el, segíteni csak annak lehet, aki azt el is akarja fogani, nem csak ímmel-ámmal úgy tesz. A wotinfo történetében szerintem nem volt még egy ilyen fórumozó, akinek ennyien próbáltak különféle úton-módon segíteni, de mondhatjuk mindenkinek beletört a bicskája. A segítő szándékúakkal volt itt a gond? Vagy magával az alannyal, aki látszólag szomjazott a tudásra, de sosem tudott felülkerekedni saját berögződésein? Mert én egy olyan játékost láttam, aki görcsösen ragaszkodik az elképzeléseihez (holott megerősíteni egyik elméletét sem tudta), így sosem tudott igazán a fejlődés útjára lépni, mert minden más elvonta a figyelmét. Persze tudom, egyszerűbb bűnbakokat gyártani, mint felismerni azt, hogy hol is van a hiba.
Senki sem úgy kezdte, hogy egyből mindent tudott és kapásból kék-lila értékeket prezentált. De itt a fórumozók nagy része, igyekezett úgy folytatni a "pályafutását", hogy ne egy bizonyos szinten stagnáljon 20-30e csatán keresztül. Leírtuk páran, többek közt én is, hogy honnan indultunk. Fejlődni csak türelemmel és alázattal lehet. Én a mai napig szívesen nézek streameket, nézek meg visszajátszásokat, amiket beküldtök az Örömködőbe és próbálok ezekből profitálni. Persze nem egyformák az igényeink, vannak a "just for fun" játékosok, akiket nem érdekli, hogy hogyan boldogulnak, mennyit tesznek hozzá a csatához. Ők azok, akik csak a miliő miatt játszanak, mert tankos játék, szeretnek lőni, szeretik a tankok hangját, illetve legázolni pár épületet és járművet. A WoT még ezeket a játékosokat is kiszolgálja. Aztán vannak az olyanok, akik megrekedtek egy szinten, nem képesek a fejlődésre, nem tudnak továbblépni, mert rossz helyen kutatnak segítség után, vagy nem is kérnek segítséget "majd én azt tudom" - típusú játékosok. Bagó talán megpróbált kilépni ebből a körből, az elején még úgy láttam valóban szomjazik is a tudásra, de egy-két pofon után alábbhagyott a lelkesedése és beakadt újra a régi lemez (a program "nem engedte"). Attól, hogy lecserélt pár általunk javasolt felszerelést és pakolt pár tankba eü csomagot és prémium lőszert - nem túl meglepő módon - nem lett varázsütésre jobb játékos.
Az előző dühöngő topicban fel is hívtam rá a figyelmet, hogy lényegében ő pályafutása során már többször is elérte az ezer csatás recent 1000 wn8-at, de valahogy aztán mindig visszabukdácsolt. Van egy tankosztály ami az ő komfortzónája, ezek a bunker TD-k. Van azért ebben a játékban 1-2 olyan még ezekből, ahol minimális erőfeszítés nélkül is működik - mondjuk úgy natívan - a páncél. Nem kell forgatni, szögelni, rejteni a hasát stb. Csak taposni kell a W-t és lőni. Ezekkel azért úgy ő is elboldogult, de kilépni a komfortzónájából komolyan sosem bátorkodott. Mert amíg ezekkel a tankokkal 10 csatából azért volt 2-3 "dicsőséges" - ahogy ő fogalmazott, addig más osztályú és szerepkörű tankokkal ez már nem volt meg, mert ott alkalmazni kellett volna azokat a dolgokat, amire a játék nem tanítja meg a játékost, magának kell kitapasztalnia vagy utánajárnia. Gondolok itt olyan dolgokra, mint a páncélkihasználás. Forgatás, szögelés, sidescrape, hulldown. Továbbá lövedéktípusok sajátosságai, normalizáció, lövedéksebességek, szükséges elécélzás, mire ne lőjek HEAT-tel stb. Hogy tudok sebezni egy alacsonyabb átütésű tankkal? Hol vannak gyengepontok az ellenséges tankokon? - Ezek mind olyan dolgok, amit nem nyújt eléd tálcán a játék, meg kell úgymond dolgozni érte, még ha ez annyit tesz csak, hogy elolvasok pár leírást, megnézek néhány videót. Nem 2-3 perc alatt elsajátítható "tuti tippek" hanem mélyebb utánajárást és gyakorlást igénylő területek. Hogy ezekhez Bagónak nem volt türelme, esetleg nem tudta értelmezni a leírtakat és látottakat vagy csak lusta volt? Nem tudom a választ. Ajánlom figyelmetekbe a Replay elemzős topicot, bár a verzióváltás után valószínűleg a Tiger II-es visszajátszásait már nem fogjátok tudni lejátszani, de nagyon tanulságosak. Tökéletesen rávilágítanak arra, hogy az előbb említett tanulható dolgokból szinte semmivel sincs tisztában. Egy-kétszer gondolom megpróbálta megvalósítani az általam/általunk leírtakat, de nem jött össze és feladta. Vissza a komfortzónába, a bunker TD-k világába. Vannak időszakok ebben a játékban, amikor az aktuális "mikrometa" kedvez nekik. Amikor érkezik egy olyan ág, vagy olyan ToT ami azt eredményezi, hogy a lassú, alacsony DPM-ű tankok túlsúlyba kerülnek a meccseken, vagy egyszerűen csak "kijön neki a lépés" na ilyenkor nem 10-ből 2-3 csatában működnek a bunker TD-i az ő skillcap-jével, hanem mondjuk 5-ben. És akkor innentől kezdve ez a mérce, ha változik a csaták tankösszetétele, túlsúlyba kerülnek a mobilisabb, nagyobb DPM-ű tankok, vagy olyan mapokat kap stb. akkor máris leáldozóban van a lassú, a csata képére alacsony hatásfokkal rendelkező tankoknak. A mérce 10-ből 5 csata volt, most már csak újra 10-ből 2-ben működik nála a Torta, T95 és JpE100 tehát máris lehet kombinálni, hogy hát pár hét alatt mitől lenne ő rosszabb játékos, amikor mindent ugyanúgy csinál, csakis egy rá megharagudott Lenin-fiú lehet az, aki a programkódba alantasan elrejtett ellenszéllel befolyásolja a csatáit. Na innen kéne őt valahogy visszarántani a valóságba, de úgy nehéz, ha ő elhiszi azt, hogy az csak az mi valóságunk, az övé teljesen más, mert más feltételek szab neki a program. Bagó saját maga gátja, de képtelen felismerni.
Mikroby-val, dabolinával, karneval-lal, fabyzol-lal és a többiekkel (bocs, ha valakit kihagytam), az előző Dühöngő topicban hosszú oldalakon keresztül próbáltunk hatással lenni rá és segíteni neki, de nemhogy 1-ről a 2-re nem jutottunk vele, még nagyon 1,5-re se. Itt új topicban Ütő, bobitusz és szecsibeni is próbáltak segíteni, de az Ütő által felajánlott szakaszolás lehetőségét sem fogadta el, ahogy bobitusz tényleg nulláról induló, nyugodt hangvételű kérdéseire sem tudott választ adni egy ízben sem. Így aztán tényleg nehéz. A végén szerintem már csak dacból sem volt hajlandó a józanészre hallgatni, csak mantrázta a berögződéseit, melyek ezáltal rá is égtek.
Gondolom azért vendégként olvassa még a topicot. Bagó, remélem így a kommentelgetés, replayfeltöltés és videós "bizonyítékok" készítése helyett most lesz időd tényleg a lényeggel foglalkozni és a fejlődésre koncentrálni. A Replay elemzős topicban általam leírtakat továbbra is tartom, lépj ki a komfortzónádból! Először szar lesz, elhasalsz majd nem egyszer, nem kétszer, de fejlődni csakis úgy fogsz, ha leszeged a fejed és csak azokra a dologokra fókuszálsz, amire hatással tudsz lenni. Olvass és tanulj, nézz streameket, videókat. A tartalmat nézd, ne az alatta kommentelő szélsőérték által beírt - saját sikertelenségét magyarázni akaró tömeg - ostobaságait.
Battlefield 2D style
"You've been thunderstruck."
TierX szinten ...