Jelenleg

11
látogatónk van

2016. február 29. 08:44

M4A3E8 Sherman - Elemzés

(40 szavazat)
14 hozzászólás

Bevezetés

Ez a tank az M4A3E2 Sherman Jumbo gyorsabb, illetve kevésbé páncélozottabb kistestvére.

Paraméterek

Ágyú

Az M4-ről örökölt 105 mm-es trollgunnal kezdünk. Ezt mindenképp érdemes mihamarabb leváltani, mert bár élvezet volt vele játszani régen, de ezen a szinten már kevésbé használható alacsony átütése és hosszú töltési ideje miatt.

Aki játszott már valaha a T67 nevezetű kis szörnyeteggel, annak ismerős lehet a 76 mm Gun M1A2 névre hallgató top ágyú, ugyanis a két tank ágyúja között mindössze két paraméterben van különbség, ami csak pár apróbb változást jelent az ágyú karakterisztikájában: míg a T67 célzási sebessége 1,7 mp, szórása pedig 0,41 m/100m, addig az E8-nak ez 2,3 mp és 0,4. Sajnos emiatt az eltérés miatt az ágyút csak az M6-ról és a T21-ről örökölhetjük.

Az átütés változatlanul 128/177/38 mm (AP/APCR/HE), akárcsak a sebzés (115/115/185). Kompenzálásképp kapunk egy magas 2090-es DPM-et szárazon, 3,3 mp-es újratöltési idővel, amit töltésgyorsító+szellőzés párossal és BIA-val 2,71 mp-re, kólával pedig 2,61 mp-re tornázhatunk le.

Pontossága igen hektikus és amolyan T67 érzést kelt: néha mindent eltalál, néha meg semmit, csak itt kevésbé kell félnünk a szűkös lőszerkapacitás miatt, ugyanis 71 darab lőszert vihetünk magunkkal (én 49/20/2 felállást használtam).

Kis távolságban menet közben a tank meglepően pontos, amit vertikális stabilizátorral tovább is növelhetünk. Az ágyú legnagyobb hátránya az alacsony átütés és alfa mellett a nagy szórás, ami miatt a távoli lövések gyakran mellémennek. A pontos találatért próbáljunk 3-400 méteren belül maradni és mindig várjuk meg, amíg teljesen beszűkülünk. 

Torony

Ne számítsunk sokra, a száraz értékek 76/51/51 mm elöl, oldalt és hátul. Bár a torony viszonylag lekerekített és van egy nagy lövegpajzs is az elején, ami ugyan képes pattintani tier 6-ig sok mindent, ám nem érdemes a toronyban nagyon bízni, mert tier 7-től már belövik. Viszont életmentő tud lenni 1v1 helyzetekben, amikor az ellenfél már az arcunkban van; ilyenkor, ha nem tudjuk leforogni, mozogjunk előre-hátra és próbáljuk a tornyunkat az arcába nyomni, hátha belelő a lövegpajzsba.

Az alap látótáv 370 méter, amit távcsővel 407 méterre, periszkóppal 462,5 méterre növelhetünk. Toronyforgása elégséges, 39 fok/mp.

Csőlehajlás/emelkedés terén meglátszik amerikai mivolta: -12/+25 fok, ami lehetővé teszi az ügyes dombharcot: próbáljunk (akár autocélzás segítségével) minél kevesebbet tartózkodni a domb fedezékén kívül, miközben előre-hátra mozogva csipegetjük az ellent. Fontos tudni, hogy a prémiumlőszer 177-es átütésével a tier 8-as heavyk kivételével szinte az összes tankot képesek vagyunk így hosszabb célzás nélkül átütni.

Felépítmény

63/38/38 mm, ami csak arra elég, hogy az alacsonyabb szintű tankokat hébe-hóba pattintsuk. Egyes szituációkban ötös és hatos tankok ellen lehet próbálkozni sidescrapelni, a lánc meglepően gyakran vesz le dolgokat csak úgy. 

Alap álcaértéke 12,25%, ami mozgás közben 9,18%-ra, lövés után pedig 3,19%-ra csökken, amivel a tier 6-os közepes tankok hátsó mezőnyébe tartozik. 

Rádió

Pehelysúlyú rádiónkat már tier 2-től örököljük a maga 615 méteres hatótávjával, ami bőven elegendő mindenre.

Motor, felfüggesztés

Egy 520 LE-s motor hajtja a tankot, ami így viszonylag hamar eléri a 48 km/h-ás végsebességet. Ez a sebesség arra elég, hogy a heavyk előtt, de csak a lightok és a gyorsabb medek után érjük el a fontos kulcspozíciókat.

A motor gyulladásának esélye 20%, de a 100 közös meccsünk közül egyre sem emlékszem, ahol égett volna. Mindenesetre egy automata tűzoltót érdemes bekészíteni.

A felfüggesztés forgása 37 fok/mp, ennek hála nem igazán lassulunk le fordulás közben és könnyűszerrel tudjuk flenkelni a heavyket és a TD-ket. A lomhább medeket (pl. VK 30.01 P) láncoljuk, hogy csak a tornyukat tudják forgatni, míg a lightokat és a gyorsabb medeket (pl. Type 64, Cromwell) próbáljuk meg lerammolni és csak a tornyunkat mutatni. 

Ajánlott játékstílus

Ez egy tipikusan olyan támogató közepes tank, ami magas látótávával használható passzív vagy óvatos aktív spotolásra, illetve az ellenséget megkerülve DPM-jét kihasználva alázhatjuk le az ellent.

Ha 6-7-es tierben vagyunk, keressünk egy dombos helyet, ahol hulldown-ban a domb mögül kibújva lőhetjük az ellent vagy menjünk el spottolni. Spottolás alatt azt értem, hogy bokorról-bokorra óvatosan haladva kukucskálunk előre, miközben a csapat (vagy szakasztársaink) lövik a spotunkat.

Városi pályákon elsőként próbáljunk spottolni egyet és utána segítsünk a csapatnak feltörni a gyengébbik oldalt vagy lopózzunk el a pálya valamelyik szélén. Himmelsdorfon például rögtön indulhatunk középre (és tölthetjük a goldot), hogy elkapjuk az épp átvonuló heavyket, majd pár lövés után pedig indulhatunk is a hegyre.

Használjuk ki gyors újratöltésünket és próbáljuk láncon tartani a tankokat, ezáltal lehetővé téve a csapatunknak azok sebzését. Kerüljük az 1v1 szituációkat más közepes tankokkal, mert így sok hp-t veszíthetünk, de ha úgy adódik, a nálunk kevesebb hp-s medekre is ráeshetünk. Magányos TD-ket vagy heavyket próbáljuk meg oldalról letámadni, hogy mire feleszmélnek, már késő legyen. Alacsony átütésünk miatt kerüljük szemből a kemény célpontokat, próbáljunk inkább az oldalukba vagy a hátukba kerülni (a japán heavykkel pedig csak óvatosan, vagy töltsük a goldot).

Ha esetleg Malinovkára kerülünk Ütközet módban és kevés a light/med, megpróbálhatjuk megfogni a pálya közepét a domb alatt: látótávunknak hála spottolni tudjuk a bázison nézelődő tankokat, de az artykra fokozottan figyeljünk (és pár értelmes csapattárs sem árt). Prokhorovkán igyekezzünk mindig megfogni a hegyet, ahol a bokrokból épp csak kinézve spottolhatjuk a hegyet és lőhetjük a pálya közepét. Mindig érdemes megnézni, hogy az ellenfélnek hány, nálunk gyorsabb medje van: ugyanis ha kevesen vannak, és mi rendelkezünk elég önbizalommal, akkor indulhatunk is elfoglalni a fontos medes kulcspozíciókat (pl. Mines hegy).

Tier 8-ban már szűkül a szerepkörünk: próbáljunk meg passzívan spottolni vagy hátulról mesterlövészkedni, mert a nyolcas heavyket prémiummal is nehezen ütjük át (IS-3 elméletben épp menne, de mint tudjuk, RNG), ellenben nekik mi nem vagyunk ellenfelek.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Töltésgyorsító 
  • Fokozott szellőzés
  • Harmadiknak én Távcsövet használtam a látótáv növelésért, de ez lehet a menet közbeni pontosság növeléséért Függőleges stabilizátor is (esetleg még Fejlett célzórendszer)

Ajánlott fogyóeszközök

  • Kis javító készlet
  • Kis elsősegély készlet
  • Automata tűzoltó készülék (költséghatékonyság céljából, hogy ritkábban égjen)

Ajánlott legénységi képzettségek

  • Parancsnok: 6. érzék + Álca + Elit alakulat
  • Lövész: Álca + Pillatankép + Elit alakulat
  • Vezető: Álca + Off-Road vezetés + Elit alakulat
  • Rádiós: Álca + Helyzetfelismerés + Elit alakulat
  • Töltő: Álca + Biztonságos elhelyezés + Elit alakulat

Érdemes újraosztani a 2. sort Elit alakulatra, majd egy azonnali aktiválódó képességsorral folytatni (pl. álca vagy javítás).

Bevétel

Átlagosan 1000 kredit körül és 524 sebzéssel zárnak vele a játékosok, amit nem nehéz felülmúlni. Általában (ha nem lövünk goldot) 10-20k pluszban lehet vele zárni a kört Az 1000 körüli damage azt gondolom, szinte mindig teljesíthető vele, amire már kék/lila statot ad (2016. február 28-adikai adat).

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Viszonylag jó mobilitás
  • Magas DPM
  • Kiváló csőlehajlás
  • Nagy látótáv
  • Statpader (már ha ez előny)

Hátrányai

  • Alacsony átütés
  • Gyenge testpáncél
  • Nagy szórás és lassú szűkülés 

Kiknek ajánlott

Mit is mondjak? Az egyszer biztos, hogy ha csak a hatos osztag miatt húznád ki, akkor jobban jársz a Cromwell/T-34-85 páros valamelyikével. Ha épp azon hezitálsz, hogy az E2 vagy az E8 felé haladj tovább a fejlesztési fán, akkor én az E8-at ajánlanám. Mivel mindkét tank top ágyúja ugyanaz (persze ott a trollgun is), ezért az E2 páncélja inkább hátrány, mintsem előny fürgébb testvérével szemben. Én a mozgékonyságot többre tartom, mint a páncélt, ezért gondolom azt, hogy az E8 a jobb tank. 

Összességében az E8 egy remek kis tank, ami megfontolt kezekben csodákra is képes. Aki pedig esetleg nem szeretné meg, ne aggódjon: kb. 100 csata és jön a T20!

Személy szerint nekem az amerikai medek egytől-egyig nagyon bejöttek és ez alól az E8 sem volt kivétel. Külön öröm, hogy viszonylag könnyen megszerezhető rá a három csillag, és mint tudjuk, a kiválóságjelekből sosem elég! :)


Az elemzést írta: bicmac11

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:41

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Szmertyij
    • Tankos
    · 6 éve
    Sajnos az új mm ès a T-34-85M hordák miatt, túl sok prèmium lőszert fogyaszt, ezèrt lenyugdíjaztam szegènyt.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Szmertyij
    • Tankos
    · 8 éve
    Egyik kedvenc tankom, számos jó tulajdonsága közül kiemelném, a vertikális stabilizátor felszerelhetőségét, T6-ban nagy előnyt jelent.
    A kibújok- lövök-visszabújok taktikát olyan gyorsan lehet vele kivitelezni, hogy egy Cromwellnek addig beszűkülni sincs ideje.
    Egyetlen nagy hátránya van csupán, az a fránya átütés.
    Prém fiókkal, na meg sok APCR-el T6-7-ben irtani lehet vele, T8-ban viszont csak óvatosan, mert oda a 177-pen is gyakran kevés.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Samy70
    • Tankos
    · 8 éve
    Első csatám a tankkal : Himmelsdorf. Irány a domb: 4900 pattintott.... :-)

    Samy
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Kovacs
    • Tankos
    · 8 éve
    Jó elemzés, bár hiányolom a leírásból a lower plate trollságát. 101mm, és kicsit döntött is, sőt vannak jól döntött részei is, és azzal simán pattinthatsz dogfight-ban.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Nortonor
    • Kiképző
    • Tank elemző
    · 8 éve
    [quote name="Camper03"]Nem kérdés, még szép, hogy megéri továbbmenni a T20-ra, egy isten az a tank, ha tudja valaki használni. A Pershing csalódás a T20-hoz képest, bár szintén remek gép. Pattonokról nem tudok nyilatkozni, ott még nem tartok.[/quote]

    Én tudok, az M46 Patton az ág legjobb tankja, azt követően az M48A1 egy kis visszalépésnek tűnik.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Camper03
    • Kiképző
    · 8 éve
    [quote name="Skjenngard"]A Jumbót imádtam, kegyetlen troll az a torony és az újratöltés sem volt vészes. Felváltva mentem amúgy a két löveggel és bár szokni kell, nagyon élvezetes kis tank. Az E8-al nincs annyi csatám, de mivel most meglett a StuG IV és indulnak a T28 küldik, lesz felesleges creditem és megveszem. Az igazi kérdés az, hogy megéri-e tovább menni a T20-ra és tovább?[/quote]

    Nem kérdés, még szép, hogy megéri továbbmenni a T20-ra, egy isten az a tank, ha tudja valaki használni. A Pershing csalódás a T20-hoz képest, bár szintén remek gép. Pattonokról nem tudok nyilatkozni, ott még nem tartok.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Skjenngard
    • Tankos
    · 8 éve
    A Jumbót imádtam, kegyetlen troll az a torony és az újratöltés sem volt vészes. Felváltva mentem amúgy a két löveggel és bár szokni kell, nagyon élvezetes kis tank. Az E8-al nincs annyi csatám, de mivel most meglett a StuG IV és indulnak a T28 küldik, lesz felesleges creditem és megveszem. Az igazi kérdés az, hogy megéri-e tovább menni a T20-ra és tovább?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    LazarusShield
    • Tankos
    · 8 éve
    [quote name="Nortonor"]
    ...Motor, amit szemből a hason keresztül 1 lövésből be lehet sárgítani, viszont ha elkezded riszálni az alvázat ez elkerülhető és ha mázlid van még lánccal is le tudod venni a sebzést. ...[/quote]

    Ennyi ha nincs a WoT-ban (legalábbis a csaták 90%-ban, a maradék 10% megy a YT-ra :P ).
    Szombaton csináltam egy Radley-t és egy Kolobanovot random csatában a T20-szal, de ha önkritikusan nézem a dolgot akkor az ellenfél szerezte meg nekem mindkét medált .
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Nortonor
    • Kiképző
    • Tank elemző
    · 8 éve
    [quote name="K6000"]Csak egy tanács a sidescrapet felejtsük el ezzel a tankkal. Az a 38 mm oldalfal már a 122 mm ágyúk ellen sem használható, a japán 150 mm ágyúk ellen pedig a gyors garázsmenet gyakorlatilag garantált...[/quote]

    Nyilván egy 122-est senki sem fog megpróbálni levédeni egy ilyen páncéllal, mert az ilyen ágyúk ellen teljesen mindegy hogyan forgatod a páncélt, nem is az a lényeg, mert akárhogy átütnek. Viszont a kisebb kaliberek ellen már lánccal esetleg le tudod venni az olyan ágyúk lövedékét amelyek átütnének, de nem overmatchelnek, ráadásul ugye a Sherman-eken visszatérő probléma a váltórendszeren keresztül sérülő Motor, amit szemből a hason keresztül 1 lövésből be lehet sárgítani, viszont ha elkezded riszálni az alvázat ez elkerülhető és ha mázlid van még lánccal is le tudod venni a sebzést.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    K6000
    • Tankos
    · 8 éve
    Csak egy tanács a sidescrapet felejtsük el ezzel a tankkal. Az a 38 mm oldalfal már a 122 mm ágyúk ellen sem használható, a japán 150 mm ágyúk ellen pedig a gyors garázsmenet gyakorlatilag garantált...
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.