Jelenleg

11
látogatónk van

2015. december 17. 15:21

Így születtek a magyar prémium harckocsik #1: A kezdetek

Írta:
(64 szavazat)
29 hozzászólás

Üdv Parancsnokok!

Karika vagyok, történészhallgató, a Wargaming.net egyik önkéntes segítője/tanácsadója és ebben a most induló kis cikksorozatban szeretném Nektek bemutatni, hogy hogyan is jöttek létre és kerülnek majd be a közeljövőben a World of Tanks játékba az első magyar fejlesztésű, II. Világháborús harckocsik.

Azoknak, akik nem szokták rendszeresen követni a különböző WoT-tal foglalkozó hírportálokat, blogokat és fórumokat, talán újdonságként hat a hír, de a közeljövőben a WoT prémium boltjában (és esetleg a garázsainkban is) üdvözölhetjük majd német színekben az első magyar páncélosokat a játékban. Név szerint érkezik a 43 M. Toldi III, ami egy tier 3-as német prémium könnyű tank lesz, amit minden bizonnyal karácsonykor ingyen megkap mindenki, aki az ünnepek alatt bejelentkezik a játékba. Illetve jön még a Turán III prototípus, ami pedig szintén német prémiumként, tier 5-ös közepes harckocsiként kerül majd be valamikor.

Toldi III HD-ben

Mindenesetre - mint ahogy azt gondolhatjátok - e harckocsik elkészítésének munkálatai nem tegnap kezdődtek, és sok - kis részben általam végzett - munkába és győzködésbe került, mire egyáltalán a WG fejlesztőcsapata nekilátott a modellezésnek és annak is meg van a maga története, hogy miért lettek végül csak német prémiumok. De kezdjünk is mindent az elején:

A WG fejlesztői már elég régóta foglalkoztak a gondolattal, hogy a játékban már szereplő jelentősebb harckocsigyártó nemzetek mellé valamilyen módon érdemes lenne a páncélos gyártás szempontjából kisebb, de nem elhanyagolható országok, mint például Svédország, Olaszország, Svájc, Csehszlovákia, Magyarország, Jugoszlávia, Lengyelország, stb. tankjait is valahogy „bepakolni”.

A probléma ezekkel a tankokkal - pontosabban, hogy hogyan is kerülhetnének be - nagyon sokrétű és bonyolult, ezért majd szerintem egy külön cikket fogok ennek a témának szentelni a jövőben. Szorítkozzunk most egyelőre csak a minket érintő magyar tankokra.

Turán III prototípus HD-ben

Az első lépés, amit a WG egy új, virtuális páncélos létrehozásakor tesz, hogy a történelmi/kutató részlegén keresztül jelentős összegek befektetése árán igyekszik a lehető legtöbb és leghitelesebb adatot és egyéb forrást, például eredeti tervrajzokat vagy archív felvételeket összegyűjteni az adott járműről. Pontos méreteket, páncélvastagsági értékeket, belső modulok neveit és adatait, tervezett fejlesztések listáját és hasonlókat gyűjtenek össze. Mindezek beszerzése van hogy sikerül, de van úgy - ha a keresett dokumentum nem hozzáférhető, elveszett, megsemmisült vagy esetleg még mindig titkosítás alatt áll -, hogy a hiányzó értékeket a WG-nek kell kitalálnia.

Hogy aztán a következő lépcsőfokban, a (befolyásosabb) játékbeli egyensúlyért felelős részleg hogyan manipulálja később ezeket az adatokat, az már más tészta.

Hogy értsétek: csak bizonyos értékeknek kell tükröznie a valóságot a World of Tanks-ban, hisz ez a játék NEM szimulátor, hanem csak egy gyors ütemű online lövöldözős játék, csak épp lánctalpasokkal. Meg kell találnia a fejlesztőknek az egyensúlyt a realitás és az egyszerűség, a szórakozás között, hisz ha minden a valóságot tükrözné, túlkomplikáltságával a játék nem lenne sikeres a nagy tömegek, az egyszerű emberek körében.

Éppen ezért, például míg a méretek vagy a páncélvastagsági értékek (kevés kivételtől eltekintve) és még pár adat a valós értékeken alapulnak, olyan tulajdonságok mint az újratöltési idő, a tankok mozgékonysága, a függőleges ágyúkitéríthetőségi értékek, a hátramenet sebessége és még rengeteg más kis részlet csak megközelítőleg vagy egyáltalán nem olyanok, mint a valós életben.

Tehát az adott páncélosnak nem minden tulajdonságát kell milliméterre vagy tizedre pontosan megkeresnie a kutatóknak, szerencsére.

De, a mi esetünkben rögtön már ez az első lépés, az adatgyűjtés egy kicsit problémás, mert míg például egy ismertebb szovjet/német/brit/amerikai tankról viszonylag sok, könnyen hozzáférhető és világnyelveken olvasható forrás létezik, addig a magyar harckocsikról jobbára csak magyarul lehet pontos információkat fellelni, vagy még úgy sem. Éppen ezért a WG-nek szüksége volt valakire, aki segít nekik eligazodni a magyar szakirodalomban és esetleg segít nekik forrásokat felkutatni, értelmezni. Itt jöttem én a képbe.

2013 vége felé épp a történelem szakdolgozatomat írtam a magyar harckocsikkal kapcsolatban, amikor mint (akkor még) lelkes WoT játékosnak megakadt a szemem ezen a felhíváson az FTR - For The Record blogon, ami akkoriban a fő WoT-tal foglalkozó hírforrás volt.

Ebben a posztban Silentstalker, az FTR cseh szerzője röviden egy felhívást intézett az olvasóihoz, hogy ha van olyan magyar vagy lengyel személy, aki szívesen látná hazája páncélosait a WoT-ban és segítene a WG-nek ezekről a tankokról információkat gyűjteni úgy, ahogy ő a csehszlovákokról teszi, az keresse fel.

És hát mivel a téma épp nagyon is aktuális volt nekem és az angol nyelvet sem ártott volna gyakorolni, írtam neki.

Miután megismerkedtünk, Silentstalker-en keresztül kapcsolatba kerülhettem egy pár hozzám hasonló „tank fanatikussal” a világ minden tájáról, illetve egy pár WG-s alkalmazottal, akik akkor épp egy „közös európai tech tree” tervén dolgoztak, azon a már említett összeurópai fa tervén, amibe minden kisebb, még be nem került nemzet tankja bele lett volna zsúfolva. Ezt a tervet később elvetették, de erről majd később.

Mindenesetre hozzá is láttam egy magyar ágra való páncélos összegyűjtéséhez, több-kevesebb sikerrel.

Egyedülálló ez az önkéntes segítségnyújtás?

Nem. Nem ez volt az első vagy utolsó alkalom, hogy a WG külsős önkéntesek segítségével is kiegészítette saját kutatóinak munkáját, mert például nem sokkal ezt (2013-2014. telét) megelőzően véglegesítették Daigensui és Soukoudragon játékosok/közösségi tagok segítségével a japán közepes tank ág terveit, illetve a most érkező csehszlovák ág létrejötte is szinte elképzelhetetlen lett volna a már említett Silentstalker lobbija és segítségnyújtása nélkül. Vagy mint ahogy a jelenlegi tervek szerint egy-másfél éven belül érkező svéd harckocsik is csak és kizárólag sp15 és Rehaxue svéd játékosok és önkéntes kutatók munkájának, illetve a svéd levéltárak és múzeumok közreműködésének köszönhetően érkezhetnek majd.

De ugyanígy nem lenne most japán nehéz tank ág, Spähpanzer SP I C, RU-251, történelmileg hitelesebb FV4202 és Centurion Action X, vagy a Chieftain helyett az FV215b-t váltó, valamikor a jövőben érkező David „Listy” Lister által talált „Super Conqueror”, ha a hozzám hasonló fanatikusok nem hívták volna fel rájuk a figyelmet és bombázták volna a WG-t adatokkal.

A következő részben megnézzük mik voltak az első elképzelések arra, hogy miképp is lehetne integrálni a magyar páncélosokat a WoT-ba.


A cikksorozat következő részei: #2: Elvetélt tervek | #3: Miért nem lesz magyar fejlesztési fa | #4: A klónok támadása | #5: Magyar prémium tankok kiválasztása

Írta: Karika

Utoljára frissítve: 2015. december 23. 07:41

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Angelus1991ster
    • Tankos
    · 8 éve
    [quote name="karolyistvan01"]Jó elemzés. Èn még csak ara lennék kiváncsi, hogy menyibe fog kb kerülni a Turán 3 ?[/quote]
    1700 gold az ára a kliensben. De ahogy ezeket a seggfejeket ismerem fél évig a kliensben porosítják aztán kiscsomagban kiadják.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    karolyistvan01
    • Tankos
    · 8 éve
    Jó elemzés. Èn még csak ara lennék kiváncsi, hogy menyibe fog kb kerülni a Turán 3 ?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Rallyefan81
    • Tankos
    · 8 éve
    Mi is sárgák vagyunk... az írigységtől...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Leopardusz
    • Tankos
    · 8 éve
    Az biztos h szemétség a WG részéről, h a sárgák előbb ülhetnek bele a Toldiba, mind mi... :izmena:
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Angelus1991ster
    • Tankos
    · 8 éve
    [quote name="Jacktor"]Kicsit finomabban ha kérhetem.
    Most épp áll az EU oldal, hátha...[/quote]
    Hát remélem én is. De ahogy ezeket ismerem. De még arra is gonoszok, hogy akár 1-2 ezer ft-os csomagban adják a többi szerverre.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Jacktor
    • Admin
    · 8 éve
    Kicsit finomabban ha kérhetem.
    [s]Most épp áll az EU oldal, hátha...[/s]
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Angelus1991ster
    • Tankos
    · 8 éve
    Ez a wg tényleg megérdemli a bukást. Tapossa csak el az AW, és a WoT-ot mentsék át.
    Nyomorult undorító bagázs. Rohadt kivételező banda.

    Mi a franc indokolta, hogy az ASIA és NA szervereken már ma meglehet kapni a Toldit? és a többi szerveren meg nem?
    Ennyire fogyatékos "fejlesztő" bandát a City Interactive óta nem láttam. TrollGaming ezt a nevet kéne adni nekik.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    HUNnisch
    • Tankos
    · 8 éve
    VAN EGY KIS BAKI:
    TUDJUK, hogy ez nem egy szimulátor, és nem reálisak az adatok.
    Az az érzésem sajnos, hogy elfelejtettél megtervezni, és leadni egy olyan magyar tank tervét, amit te találtál ki, ami csak tervrajzon létezett.
    Pl: a ZRINYI S.Special, ami egy 150mm-es, duplacsövű, 250Tonnás Tier X-es álomtank lehetne, persze csak tervrajzon, és sosem került sorozatgyártásra, azt már nem kell tudniuk, hogy ki tervezte.
    A fél tankállomány a WOT-ban ebből áll, elég ha a Japán ágat említem, ami csak elkúszott a Tier X-ig ilyen kétes eredetiségű tervrajzokkal, és állítom, hogy ezeknek a felét Pistike álmodta meg, és mivel szépen rajzol, és ügyesen csinál geometriaim téglalap számításokat, meg is csinálták neki.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Luminoscope
    • Tankos
    · 8 éve
    Gj! Köszönet a munkádért nagy tisztelettel! Kíváncsian várom a folytatást.
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.