Hozzá kell tenni, hogy nem egy szakma van, ami beszivárgott a mindennapi életbe is, mint pl. az informatika és a sok magyar nyelv troll minden szart elkezdett átírni magyarra, ezért vannak olyan szép szavaink mint kompúter, meg sztrímer, vagy prodzsekt, meg még nem tudom miket láttam leírva.
Sokkal többet látsz leírva, s mondasz ki Te Magad is nap mint nap, amiről másokkal együtt teljes mértékben meg lehetsz győződve, h. az magyar szó, noha török, latin, német, szláv és még ki tudja milyen eredetű... de nem ez a helye annak, h. itt indítsak egy nyelvtörténeti-szókészlettani kurzust, akit érdekel a téma, ebből - www.nyeomszsz.o...es.pdf - pl. kiindulhat... ami miatt mégis írtam ide, az cs. az, h. megköszönjem a „sok magyar nyelv troll” kifejezést, tán még sohasem írtak le találóbbat szépemlékű Kazinczy és Tsai.-ra, szegények ha ezt megérhették volna...
A szakmapárhuzamodról meg csak annyit, h. ma az informatika, tegnap pl. a nyomdászat... ott is azt hiszed, h. magyarul beszélsz, pedig minden második szavad német...
P. S.: Bocs az off-ért! (ugye h. magyarul van?)
A posta nyelve meg francia, az orvostudományé meg latin. Ezeket is mindenki megtanulta, pont ezt mondom, hogy beszivárognak a nyelvbe, ezért a használatuk indokolt.
A nyelvújításról valóban nem egy internetes fórumon kell vitát nyitni, mert ha van pöcegödör ahol a nyelvi elemek el tudnak süllyedni, az pont az internet. Én sokkal nagyobb bajnak tartom az ilyen elemeket az internetes kommunikációban mint pl. mind1, LOL, nekem8 meg hasonlók, de ettől még megértem és ez a lényeg, hogy az információ, a közlés eljut A-ból B-be. Kazinczyról meg csak annyit, hogy szerintem ő tudja legjobban, hogy ha a nyelvben meghonosodhatnak szavak, akkor azok akkor is meghonosodnak, hogy ha nem a nyelvújítás részei, míg mások meg egyszerűen elkopnak, mert senki nem használja őket. Pl. milyen sűrűn hallod ezeket a szavakat:
- jegőc, szénéleg , megkönnyebbülészeti körguggolda, nyaktekerészeti mellfekvenc, nőtövény, orrfuvolászati négyzetrongy meg hasonlók. Pedig ezek is a nyelvújítás részei voltak. Ellenben azt hogy bug, vagy LOL a fiatalok beszédében simán lehet hallani...
Szóval szerintem az ilyen vitákat hagyjuk meg a nálunk ehhez jobban értőknek az MTA-n
Battlefield 2D style
"You've been thunderstruck."
TierX szinten ...