Jelenleg

21
látogatónk van

2019. február 21. 07:20

Tank elemzés: AMX 13 90

(59 szavazat)
23 hozzászólás

Történelem

Az AMX 13 egy francia könnyű harckocsi, amit 1952-től egészen 1987-ig gyártottak, különböző változatait összesen 7700 darabszámban, amelyek közül 3400-at 25 különböző országba exportáltak. Nevét 13 tonnás súlyáról kapta, ami alkalmassá tette a légi úton történő szállításra és földet érés után az ejtőernyősök támogatására.

Az eredeti harckocsi torziós felfüggesztéssel és a francia tankoknál szokatlan, kétrészes oszcilláló toronnyal rendelkezett, melyek közül a felső rész az ágyú süllyedését és emelkedését volt hivatott befolyásolni. Az eredeti 75 mm-es ágyúhoz két 6 lőszeres tár volt elérhető, amik a toronyban fértek el a parancsnok és a lövész mellett (a vezető a tank testének bal oldalán helyezkedett el). Amennyiben a legénység kilőtte ezt a 2x6 lőszert, abban az esetben védtelenné vált, a legénységnek vissza kellett vonulni utántölteni a muníciót.

Több, mint 100-féle prototípusa és valóban elkészített változata létezik, amik között vannak önjáró lövegek, légelhárító lövegek és páncélozott csapatszállítók is. Az AMX-13/90 Modèle 52 verzióját - ami számunkra érdekes - 1966-ban kezdték el gyártani, ami az eredeti 75 mm-es ágyú helyett 90 mm-es főfegyverrel rendelkezett, majd az 1960-as évek végén megjelent egy 105 mm-es kaliberű ágyúval szerelt változata is a tanknak. A francia hadsereg 1980-ban vonta ki a szolgálatból az AMX 13 különféle változatait, a sorozatgyártást 1987-ben függesztették fel, azonban még mindig több ország hadseregében szolgálnak a tank különböző változatai, amikhez a francia állami fegyvergyártó cég, a Nexter változatlanul nyújt szervizelési és fejlesztési támogatást.

Bevezetés

A játékban a tier X-es könnyű tankok bevezetése előtt az egyik tier VIII-as light volt, jelentősen más ágyúval felszerelkezve. Azonban az AMX 13 105 érkezésével ez a tank felkerült tier IX-be, a helyére a B-C 12 t érkezett, így a 13 90 tulajdonságait is megváltoztatták, amivel egy nagyon kellemesen játszható, azonban a hibákat változatlanul büntető tankká alakult át.

Modulok

Ágyú

A stock ágyúnk, a 75 mm CN 75-50 sebzésében és tárkapacitásában már ismerős lehet a tier VIII-as elődről, azonban apró változtatások történtek rajta: a tier VIII-as 210-es átütésű prémium lőszer lecsökkent 200-as átütésűre, cserébe a teljes töltés immáron 20 másodperc helyett 16-ot kóstál, a pontosság pedig szintén javult, 0,38 helyett immáron 0,36. A 4x170=680 sebzést 6 másodperc alatt köpködi ki, ami kevéske, de a tárazás ideje korrekt, azonban a legnagyobb probléma nem ez, hanem hogy ez egy tier IX-es tank, ezért a stockos ágyút használva átütési problémáink lesznek kizárólag prémium lőszert használva is, így hiába a jobb töltésidő, a pontosabb ágyú és a tier IX-es MM, a 48200 XP kihúzása a top ágyúig kellemetlen lesz, mert a 200-as átütés még egy O-Ni ellen is problémákat okozhat, ez a tank pedig elég gyakran találkozik tier X-es tankokkal csőpályákon, ahol nincs igazán flankelési lehetőség.

A top ágyúnk, a 90 mm F3M, a következő adatokkal rendelkezik, 100%-os legénységgel:

 • Átütés (APCR/APCR/HE): 205/248/45 mm
 • Sebzés: 240/240/320 HP
 • Töltési idő (teljes tár/lövések közben): 23/2,21 s
 • Pontosság: 0,38 m/100m
 • Célzási idő: 2,7 s

A tanknál javasolt szellőzés és vertikális stabilizátor felhelyezését követően a DPM 1977-ről 2010-re nő, a teljes tár újratöltése 22 másodpercre csökken, amennyiben valaki szeret kávét itatni a legénységgel, a DPM felmegy 2076-ra, az újratöltés lemegy 21,12 másodpercre. Hagyományos táras tankról lévén szó, érdemes megjegyezni, hogy a táron belüli újratöltés nem csökkenthető semmilyen módon, mindenképpen 2,21 másodpercet kell várnunk két lövés között, így amennyiben szeretnénk a tárunk minden lőszerét kilőni, legalább 6,63 másodpercet fogunk eltölteni vele. Célzási időnk ugyanis hosszabb, mint a táron belüli újratöltésünk, tehát ha azonnal rányomunk a lövés gombra, a harmadik-negyedik lövedék már nagyon nem fog oda menni, ahova szeretnénk.

Ez az egyetlen tier IX-es light ami táras, és ez a tény alapvetően meghatározza a játékstílusunkat is: egy tárból 960 sebzést tudunk kiosztani, ha minden lövedékünk talál és átmegy, ami a következőket jelenti: két vagy három lövés kell egy arty megöléséhez, ha szerencsések vagyunk és magas sebzéseket dob az RNG, pár tier VII-es és elenyésző mennyiségű nyolcas tankot tudunk csak megölni egy tárból, jellemzően TD-ket. Mivel az ágyú francia, ezért amennyiben 300-400 méterről snipeolunk vele, jó eséllyel legalább egy, de inkább két lövedékünk nem oda fog menni, ahova szeretnénk, illetve közelharc esetében is vigyázni kell az autoaimmel, mert a lövedékek gyakran nem igazán oda mennek, ahova óhajtottuk őket, hiába a kellemesnek tűnő 0,36-os pontosság. DPM-ünk az EBR 90 kivételével mindegyik szinttársunknál rosszabb, de ez a táras ágyúnk velejáró hátulütője, de egyébként sem kellene az újratöltési időnk alatt mutatkoznunk a tankkal; tehát ha DPM harcba keveredünk, valamit rosszul csináltunk.

40 lőszer fér a tankba, az alaplőszerünk APCR, a prémium lőszerünk szintén APCR, mindkettő 1163 m/s sebességgel száguld ágyúcsövünk elhagyását követően a piros tankok felé, ami nagyon kellemes érték. A HE lőszer ennél a tanknál 45-ös átütéssel, 320-as sebzéssel és 930 m/s sebességgel rendelkezik. Én nem tettem egyetlen tárat sem a tankba belőle, mert így is kevés a lőszerünk és nagyon kevés az az ellenfél és szituáció, ahol a HE lőszer átütése még elég, és ahol látjuk előre 20 másodperccel hogy kelleni fog, mert az APCR nem okoz elég sebzést ahhoz hogy 4 lövedékből megoldjuk a helyzetet (de a HE a 4*80 extra sebzéssel már igen).

Ha valakinek van kreditje és nem szégyell 4800 kreditet fizetni lövésenként 240 alfáért, akkor a tank üzemeltethető 40 prémium APCR-rel, mert az árán kívül semmiben nem szenved hátrányt a prémiumlőszer használója az alap APCR-hez képest. Én 20/20/0-s lőszerelosztást választottam, mert a 205-ös átütés elég sok mindenre, a 248-as prémiumlőszer pedig majdnem a tier X-es közepesek alaplőszerével egyezik meg az átütés tekintetében. Szupernehéz tankokat nem fogunk tudni frontból bontani vele, de oldalról, távolról kellhet egy E 100-ra, Type 5-re a prémium, főleg ha nem merőlegesen látunk rájuk, hiszen a lőszereink jóval több átütést vesztenek nagy távolságon, mint a már említett tier X-es közepesek alaplőszerei.

Ágyúnk 6°-ot képes lefelé, 12°-ot pedig felfelé kitérni a vízszinteshez viszonyítva. Ezt ugyan már megszokhattuk az ágon idefele jövet, de ettől függetlenül folyamatosan ügyeskedni kell a tanktesttel és a pozicionálásunkkal, hogy tudjunk egyáltalán lőni. Mindkét érték hátul helyezkedik el a tier társakkal összehasonlítva, de főleg a 12°-os ágyúemelkedés okozhat kellemetlen pillanatokat az óvatlan használónak.

WIKI: Átütési és sebzési mechanizmus

WIKI: Célzás

WIKI: Lőszer típusok

Torony

Csak egy darab tornyunk van, szóval ennek a fejlesztésére nem kell időt pocsékolnunk, de kb. ennyi is az összes pozitívum vele kapcsolatban: 40 mm páncél elölről, 20 mm oldalról, 20 mm hátulról, tehát minden tank aminek nagyobb az ágyúja 120 mm-nél és eltalálja a tornyot, egyben overmatcheli is azt és sebez minket, ráadásul minden repeszlőszer beüt minket a toronyban. Egyetlen dolog menthet meg minket a tornyot érő találatok esetén: ha az ágyút lövik el, ami az ellenfélnek bosszankodás, nekünk meg széles mosolyra görbül a szánk... 1200 életponttal gazdálkodhatunk, ami a második legkevesebb a szintjén.

Mivel a tank alacsony, ezért a látótávunk nem igazán kápráztató: 380 méter alapból, ami feltornászható 436 méterre felszerelésekkel (pótellátmány és legénységi skillek nélkül), pótkajával és skillekkel együtt 482 méter a maximum, ez így már elfogadható, de igényli a jó legénységet. A 380 méter csak az EBR 90 330 méterénél jobb, a T-54 ltwt. és a WZ-132A 390-nel rendelkezik, a T49 és az Ru 251 pedig egyenesen 410-zel.

Álcázás... az alap álcánk 17,67% állva és mozgás közben, lövés után 4,2%, ez BIA-val és festéssel a tankkal állva és mozgás közben 20,67%-osra, lövés után 4,92%-ra növelhető, amennyiben pedig a teljes legénységen van álca skill és pótkaját is használunk, ez felvihető egészen 37,73 és 8,98%-ra. Bokrok és kidöntött fák lombjait használva a határ a csillagos ég, passzívan spotolva a megfelelő skillekkel és festéssel együtt csak 50 méterről fognak felderíteni minket. Az álca skill és a tankra tett festés tehát elengedhetetlen. Szinttársainkkal összehasonlítva az EBR 90 kivételével mindenkit verünk, de mint tudjuk, az EBR eléggé kilóg a teljes kategóriából magas sebességével, de alacsony profiljával, gyenge látótávjával és ágyújával.

WIKI: Láthatósági rendszer és felderítés

Felépítmény

50/20/15 mm omelette du fromage, ahol az 50 mm a függőleges rész a tank elején, azaz a gyakorlatban minden beüti, a repesz is veszélyes rá. Kérem a következőt!

WIKI: Átütési és sebzési mechanizmus

Motor

Az alap a Detriot Diesel 6V53T, a fejlesztett a Detriot Diesel 6V53T-S névre hallgat. A fejlesztett verzió ugyanolyan nehéz, de 400 helyett 470 lőerős és 15% helyett 12% eséllyel gyullad. Az alap verzió kicsit lomhának, lassúcskának érződik a játékban, többet várnánk el egy könnyű tanktól, de a fejlesztett sem oldja meg minden problémánkat: a tank nem gyorsul igazán jól és gyengén fordul a 26100 tapasztalat elköltése után is, amennyit a fejlesztett motor megvétele követel. A motor a szintjén a leggyengébb, és ugyan a játékban a tank körülbelül 15 tonnát nyom csak, a lóerő/súly aránya is a leggyengébb a szintjén.

Előre 64 km/h-val, hátrafelé 23-mal tud menni, a 64 eléréséhez hosszabb egyenes útra van szüksége, a 60 inkább reális érték, ráadásul a 64 és a 23 is kategóriája leggyengébbje. Bármi ami eltalálja a motort, az jó eséllyel sebzi is, a tűz esélye a fejlesztett motor találata esetén 12%, az üzemanyagtartály is szeret gyulladni, nem ritka a kétszer gyulladás sem. Én nem mertem automata tűzoltó nélkül használni a tankot, miután egyébként is minden beüti és modulérzékeny, másnak sem javasolnám a tűzoltó elhagyását, talán 100%-os tűzoltással a legénységen vagy tűzoltó direktívával megkockáztatható.

WIKI: Mozgás

WIKI: Tank statisztikák

Felfüggesztés

Az alap felfüggesztése elbír mindent, szóval a fejlesztett verzió csak a mobilitáson dob egy keveset, 38 helyett 40 fokot fordul a tank másodpercenként. Talajellenállási mutatóink 0,77/0,86/1,34 m/s2, mindhárom érték kategóriájában második, tehát ezzel nem lesz problémánk.

Van egy rendkívül jó tulajdonsága a felfüggesztésnek: ha az első görgő legelején vagy a hátsó görgő végén lövik meg, akkor nincs mögötte tanktest vagyis hitbox, tehát nem sebez semmi az ellenfél lövedéke, illetve van hogy csak sárgul a lánctalp és nem is esik le. Erre természetesen nem lehet építeni, csak mosolyogni ha megtörténik, de elég gyakran történik meg...

Ajánlott játékstílus

Van egy könnyű tankhoz képest gyenge mobilitással és gyengécske látótávval rendelkező tankunk, amit bármi lerammol, bármi beüt, modulérzékeny, nincs ágyúsüllyedése és emelkedése, a táras ágyúja pedig csak néhány két tierrel kisebb tankot tud teljes HP-ról kitárazni... akkor miért is jó ez nekünk?

Talán az egész IX-es tier leginkább tudást és pályaismeretet igénylő tankja a 13 90, ami azonban jól használva egy nagyon erős, meccsek eldöntésére kiválóan alkalmas gépezet.

Én minden meccset, leosztástól és pályától függetlenül, igyekeztem úgy játszani, hogy minél több információt gyűjtsek és minél több sebzést osszak ki, egyetlenegy célt szem előtt tartva: ne sebződjek. Ha ez egyetlen lövés ellövését jelentette a tárból és utána visszahúzódást fedezékbe, akkor újratöltöttem és vártam a következő lehetőséget, csipkelődtem, közben átutazva akár a fél pályát, hiszen a tank alapvetően gyors. Ha itt is, ott is lecsípek egy-két lövésnyi HP-t, akkor az idővel összeadódik. Az egyértelmű spottereknek kedvező pályákon is inkább a biztonságosabb bokrokat választottam, nem kockáztattam meg, hogy a csata elején felderítsenek a bokorba igyekezve és meghaljak, habár ez nyilván nem kedvezett a nagy spotsebzéses ászos köröknek.

Amit nem szeret ez a tank, az a villámgyors 15-3-ak 3-4-5 perc alatt, mert annyi idő alatt nincs ideje kibontakozni. Amit szeret ez a tank, az a hosszú meccsek, az újrapozicionálás, az apró lehetőségek kihasználása, mert ezekben nagyon otthon érzi magát. Ha a végjátékba már sérült tankok ellen érkezünk meg, akkor már 960-as tárkapacitással be tudunk fejezni izolált, lesebződött ellenfeleket, mert körbeautózzuk őket és beléjük eresztjük a muníciót, miközben már nincs mellettük társ, aki védje őket. Az ilyen apró lehetőségeket kell nagyon jól kihasználni ezzel a tankkal, és ebben és csak ebben a legjobb a 13 90, mert semelyik más tanknak nincsen ilyen camoja, amivel közel tud kerülni, illetve 960-as tárja a lesebzett ellenfelek garázsba küldésére, majd mobilitása, hogy eltűnjön. Ha belénk is lő egyet az ellenfél, akkor is kivettük a játékból, de amennyiben már a játék elején elfogyott a HP-nk vagy meghaltunk ebben a tankban, akkor valamit biztosan rosszul csináltunk.

Röviden: nagyon vigyázni kell benne a HP-ra, de sosem szabad túlságosan passzívnak maradni sem, csipkelődünk, idegesítünk, a végjátékban pedig van mobilitásunk, tárkapacitásunk, álcánk. Folyamatosan érdemes figyelni a térképet, a kínálkozó lehetőségeket keresve, hátha üresen maradt valamelyik oldal és berohanhatunk az artyért, vagy egy nehéz tank egyedül maradt egy oldalon, vagy egy oldal kiüresedett, mert megnyertük – ezeket nekünk kell a 13 90-nel elsőként kiaknáznunk, ahhoz hogy sikeresek legyünk ezzel a tankkal.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Fokozott szellőzés, vertikális stabilizátor, optika, más nem igazán jöhet szóba. 

WIKI: Felszerelések

Ajánlott fogyóeszközök

Én az automata tűzoltó/nagy javítókészlet/kis elsősegély hármassal használtam, de vállalkozó kedvűek kicserélhetik a tűzoltót pótkajára, illetve kreditbőségben szenvedők a kis elsősegélyt nagyra. A nagy javító nem igazán kérdéses, mert nagyon modulérzékeny, elsősegélykészletből nem éreztem igényét a nagynak, de értelemszerűen jobb, mint a kicsi, csak többe kerül. 

WIKI: Fogyóeszközök

Ajánlott legénységi képzettségek

Nálam lányok üzemeltették a francia lightokat, az első két sor így adva volt, a BIA, a teljes camo és a hatodik érzék feltétlenül szükséges a tankhoz. Utána a parancsnoknak jöhet javítás, illetve a látótáv javító skillek, a lövésznek javítás, snap shot az ágyú megbízhatóbbá tételére, biztonságos elhelyezés, a vezetőnek pedig szintén javítás, sima utazás, esetleg pótkaját szeretőknek tűzoltás. Itt megemlítendő, hogy mivel a parancsnok és a lövész is töltő, ezért ha bármelyikük meghal, jelentősen megnő a töltési idő, tehát célszerű újraéleszteni őket azonnal amint lehet.

WIKI: Legénység

Bevétel

Tier IX-es tank, tehát normál fiókkal győztes csata esetén a saját életpontot lesebezve, némi spottal párezres profitra számíthatunk, ha viszont el kell használnunk a nagy fogyóeszközök bármelyikét vagy szeretjük a goldot (egy teljes tár kilövése 19200 kredit, 960 sebzésért), akkor szépen bele tudunk kóstolni a több tízezres mínuszba is. Nem ezzel a tankkal fogjuk megkeresni a tier X-es utódra valót.

Előnyök és hátrányok

Előnyök

 • Autoloader 960 társebzéssel
 • Lövedék sebesség
 • Kiváló álcaérték
 • Elfogadható mozgékonyság
 • Az alap felfüggesztés elbír mindent
 • Tier IX-eseknek járó MM, szereti a gép top tierbe dobni
 • Az utána következő 13 105 a játszhatóbb tier X-es lightok közé tartozik

Hátrányok

 • Nagy távolságokra nem megbízható az ágyú
 • Kicsi átütés, még prémiummal is
 • Gyakori modulsebződés és legénységelhalálozás
 • Gyenge ágyúsüllyedés és emelkedés
 • Kellemetlen stockgrind

Kiknek ajánlott?

Nem kezdőbarát, és minél jobban játszik valaki más tankokban, annál jobban fogja tudni ezt itt is kamatoztatni. Sem az ág tier VIII-as, sem a tier X-es tagja nem CW tank, így aki CW-re keres lightot, az rossz helyen kopogtat. A jelenlegi metában szerintem leginkább küldetések miatt húznak az emberek lightot, azok megcsinálására ez is és a X-es testvére is kiválóan alkalmas, de a X-es utód már közel sem lesz annyira élvezetes randomban mint a 13 90.

Ha valakinek tetszett a 12 t és a 13 75, szerintem jó eséllyel ez is tetszeni fog neki, a három tank játékstílusa elég hasonló. Továbbá WN8 húzására is kiválóan alkalmas, ha valaki ilyen téren szeretne előrelépni. Szóval, mindenképpen olyan játékosoknak ajánlom, akik túl vannak már jó néhány tier X-es tank kihúzásán, az előregondolkodást és a játéktudást honorálja, a hibákat nagyon keményen bünteti.

Videó

Másfél perc afk az internetem miatt, aztán 13 és fél perc olyan csata, ami nem adathatott volna meg más tankkal. Köszönöm Bodzynak a videóvá alakítást!


Az elemzést írta: Serious_Black

Utoljára frissítve: 2019. február 22. 08:02

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Zizi123
  • Tankos
  · 5 éve
  37 loves, 37 talalat, 34 atutes??? Mindezt raadasul mozgas kozben????
  Ugyanmar!!!
  Allohelyzetbol, celozva, fullra szukulve ennyibol siman 8-10-et melle, ele, moge lovok. A masik 8-10 ha talal, akkor is lepattan a p.csaba.
  Ugyanmar!!! Ugyanmaaaar!!! Ugyanmaaaaaaaaaaaar!!!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Cyberdine_t800
  • Tankos
  · 5 éve
  Nagyon jó elemzés!Szép kör!Az S-51-nél amikor átvált alap apcr-re külön piros pont!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  JackassJana
  • Moderátor
  · 5 éve
  Nagyon jó elemzés egy szép körrel! GG ment az 5*
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  ce1018
  • Tankos
  · 5 éve
  Csak én vagyok az az elvetemült, aki passzívan használja a tankot? Álcaháló, Periszkóp Venti felállásban? Nekem jobban bejön, hogy a meccs elején spotolok 2K-t és a végén megyek rájuk, Igaz ez a tank már a múlt, de a 13 105 nekem csalódás utána. Abba csak 3 lőszer van, ha 1 nem talál akkor már kuka a kitárazás. A gold abban HEAT lőszer...szóval ez a tank sokkal jobb.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   andiam
   • Tankos
   · 5 éve
   Én az összes lightot passzívban próbálom használni, ami ezen az ágon nálam jól is működik, bár hozzá kell tegyem, hogy mig tier 8-as volt, sokkal jobban muzsikált nálam, most esetlenebbnek érzem. Szenvedősnek tűnik kihúzni vele a 10-es társát. Titkon bízom benne, hogy az jobb lesz, mint ez.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Balista1
    • Tankos
    · 5 éve
    Ha jól értettem a következő X-es sem az igazi.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     andiam
     • Tankos
     · 5 éve
     Én is így értelmeztem, de ez sosem rettent el attól, hogy kipróbáljam, majd igazat adjak.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Black_Sheep_01
    • Tankos
    · 5 éve
    Próbáltad aktív spotterként használni? Minden erre a feladatra predesztinálja: a camo, az agilitás, a tár és az alacsony átütés is. Passzív spotterként pont a legnagyobb előnyei tűnnek el a tanknak.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     ce1018
     • Tankos
     · 5 éve
     A 10-es Bat-Chat az aktív, stabilizátorral és távcsővel a venti mellett. Menet közben távolról is jobban betalál, de ott ugye 5 skúlód van. Mivel ezek a fhanszia tankok papírok, így a futkározás meg tudja bosszulni magát. Pláne, hogy mostanság van pár láthatatlan tank. A 13 105-ez 11K spot a rekordom Grand Battle-ben. Passzívan természetesen. Ha ott kimegyek tuti a felét se spotolom össze
     • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      Black_Sheep_01
      • Tankos
      · 5 éve
      Nekem nem élmény beülni egy bokorba és várni, amíg feltűnik valaki. A passzív spot kb. annyira izgalmas, mint TD-vel vagy artyval játszani, egyáltalán nem az én világom. Persze van létjogosultsága (pl. Malinovka), de a pályák többségén az aktív spotterek sikeresebbek.
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
       andiam
       • Tankos
       · 5 éve
       Azért egy jó passzív spotter nem áll 15 percet egy bokor mögött várva a csodára. A csata alakulásától függően választok új bokrokat, adok le sebzést (sok esetben versenyzik egymással a leadott sebzés és a felderítésnek köszönhető sebzés), számomra inkább arról szól a passzív spotterkedés, hogy láthatatlan maradok az ellenfél számára, míg ők nem tudják honnan jön a spot, s mikor meghaltak a felspotolt ellenfelek, akkor kis lépésekkel tovább haladva nyomulok előre. De gondolom teljesen ismerős ez a fajta megoldás is. Igyekszem úgy gondolkodni, hogy a csatára 10-15 perc van, s része vagyok a csapatomnak, múlhat az én spotomon a győzelem, tehát életben kell maradnom. Aktívban rohangálva mindig benne van a pakliban, hogy 2x láncolnak egymás után, aztán már csak azt várom, hogy 0 legyen a hp-m, ami nekem nem biznisz.
       • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
        Black_Sheep_01
        • Tankos
        · 5 éve
        Én inkább kitolok 2k sebzést 2k spottal kockáztatva a nullás kört, mint bokorról-bokorra haladva várjam a majrélámpa villanását. Persze mindkét stílusnak van létjogosultsága.
        • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
         andiam
         • Tankos
         · 5 éve
         Akkor találkozunk az utolsó enemy kilövésénél
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
       ce1018
       • Tankos
       · 5 éve
       Igen de azon a pályán mehetsz aktívat vele...pl Ensk...átlátod a pályát bármivel
       • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
        Black_Sheep_01
        • Tankos
        · 5 éve
        Malinovkán hatékonyabb (legalábbis az elején a passzív spot).

        Városban egyértelműen csótánykodni kell, letárazni a magányos/mással elfoglalt tankokat, beszaladni az artykért, bekerülni az ellenfelet 2-3 lövésre, majd futás. Ez mind adrenalinbomba, ez teszi élvezetessé a játékot.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     andiam
     • Tankos
     · 5 éve
     Nem szégyen bevallani, hogy aktív spotterkedésben lúzer vagyok. Ott figyel a garázsban az M41 Bulldog, amivel sokan nagyon jól játszanak, én viszont kb 20 csatánként tudok 1, azaz 1 jó kört menni. Néztem sok videót a témában, próbáltam, de ez nem az én műfajom, így nem marad más esélyem. A tier 8-as francia felderítővel nagyon jó csatákat mentem passzívkodva, sőt, míg tier 8-as volt a 13 90, addig azzal is jó volt.
     • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      death_train
      • Tankos
      · 5 éve
      Passziv spot? Tegnap engem egy Scorpin G seggbelőtt, mert passziv spotoltam előtte vagy 200m-rel egy bokorból... noszogatott, hogy húzzak kerengőbogarat játszani.... Mivel, a maradék 120HP-mal?
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
       andiam
       • Tankos
       · 5 éve
       Alig várom, hogy megszűnjön a csapattárs sebzésének a lehetősége. Kb 2 hete mentem az obj. 705-tel. Nem egy kapkodós tank, én voltam legelöl, egy szikla mögött oldalaztam ki, hátha felderítek ellenséges heavy tankokat. A kezdetétől eltelt másfél perc és máris kaptam 1-1 lövést egy scorpiontól és egy su-130pm-től, akik szakaszban voltak, mert nem rohantam előre spotolni nekik. Sajnos azt várják, hogy az ő szájízüknek megfelelően tegyük a dolgunkat, pedig sok esetben az baromira nem járható, vagy a mi halálunkkal végződne, míg ők kiosztanak 1 sebzést cserébe, ami ugye nem hozza le a csatát.
       Azonnal bannolnám az ilyet!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Balista1
  • Tankos
  · 5 éve
  Klasz az elemzés, nekem meg kivételesen jókor jött. Nemrég szereztem be ezt a tankot és kevés, de hektikus köröket futottam vele.
  Viszont a videó? Olyan, mint ha legalább három ellenséges tankot játék közben elhagyott volna a legénysége, vagy el sem kezdték a játékot/Afk/ és a többi is úgy viselkedett mint ha T I-II-ben lettünk volna. De ez semmit nem von le a te teljesítményedből, ha ilyenekkel hoz össze az MM akkor ez van. A tíz kilőtt tank mindenképpen impozáns.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Sezamme
  • Tankos
  · 5 éve
  Nagyon szép cikk és mindent leírtál a tankról amit tudni kell, élvezet volt olvasni. Bárki számára tökéletesen lehet érteni, hogy mit és hogyan kell játszani vele. Köszönet érte, írhatnál több elemzést!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  urbi82
  • Tankos
  · 5 éve
  Köszi az elemzést!

Kapcsolódó elemek

 • {youtube}oyIgN3mYlts&hd=1|690|450{/youtube}

  Replay.

© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.