Jelenleg

14
látogatónk van

2015. december 21. 09:58

Így születtek a magyar prémium harckocsik #3: Miért nem lesz magyar fejlesztési fa

Írta:
(47 szavazat)
30 hozzászólás

A közös európai fa bukása után a Wargaming továbbra sem mondott le teljesen arról, hogy így vagy úgy, de európai - köztük magyar - harckocsikat rakjon a játékába. 

Eleinte lényegében három lehetséges út körvonalazódott a fejlesztők előtt, nevezetesen hogy vagy:

  • csinálnak egy önálló magyar ágat, ami véget ér tier 10 előtt;
  • valamilyen úton-módon kiegészítik, hogy teljes fejlesztési vonal legyen;
  • részben/egészben prémium járműveknek áldozzák fel őket.

Ezeket a lehetőségeket és esetleges buktatóikat fogom ebben és a következő részekben végig venni, hogy lássátok azt a folyamatot, amin keresztül a WG eljutott oda, hogy a Toldi III és a Turán III prototípus végül „csak” prémium harckocsik lettek.

Az önálló magyar fejlesztési fa terve

Gondolhatnátok, hogy a legkézenfekvőbb megoldás, hogy - ha már az összegyúrt európai fejlesztési fa nem megoldható - talán az lehetne, hogy a világháborús magyar tankok egész egyszerűen önállóan, minden sallang nélkül kerülnének be a WoT-ba úgy, hogy a fejlesztés az utolsó önálló magyar harckocsi prototípussal, a Tassal érne véget tier 7-ben:

De ez sajnos több ok miatt sem fog megtörténni.

Az első ok a World of Tanks üzleti modellje, illetve a játék belső gazdasági struktúrája.

A játékon belül már jó ideje nincs olyan fejlesztési vonal, ami valamilyen módon ne csatlakozna valamilyen tier 10-es járműhöz, mert gyakorlatilag magának a játéknak az egyik lényege az, hogy megszerezd a tier 10-es tankokat. 

Az üzleti modell szerint, mint free to play játéknak a WoT egyik fő célja, hogy minél nagyobb tömegekhez jusson el, mert minél többen játszanak vele, annál többen fizetnek a játékosok közül a prémium nyújtotta bónuszokért. Ezért eleinte, kisebb szinteken a kezdők közül bárki képes a játékbeli valuta, ezüst kredit szempontjából nyereségesen befejezni egy játékperiódust, akár még több vesztes csatát követve is, így ösztönözve őket arra, hogy folytassák a játékot.

Azonban ahogy haladunk egyre feljebb a szinteken, a játék belső gazdasági modellje tier 7-8-tól felfele egyre nehezebben, tier 10-ben pedig szinte egyáltalán nem teszi lehetővé, hogy ezüst szempontjából pozitívan zárjuk a mérleget (tisztelet a kivételnek) alap felhasználói fiókkal. Rossz esetben akár még győztes csaták után is mínuszos köröket zárhatunk a javítások, elhasznált lőszer és a fogyóeszközök kifizetése után. Vagyis minél többet játszunk tier 10-ben, annyival kevesebb lesz az ezüstünk végül a statisztikák szerint.

Mindezt háromféleképpen lehet ellensúlyozni:

  • Nem játszunk magasabb szinteken, de ez most irreleváns.
  • Alsóbb szinteken gyűjtjük össze a felsőbb szintekhez szükséges kreditet, s ehhez nem is kell feltétlenül a pénztárcánkhoz nyúlnunk, ez megoldható az ingyenesen játszható járművekkel is.
  • Vagy fizetünk a játékért. Prémium fiókot és/vagy prémium járműveket veszünk, amivel felgyorsíthatjuk ezt a „farmoló” folyamatot a magasabb bevétellel, illetve eleve a plusz kredithozam miatt ritkábban zárunk mínuszos köröket felsőbb szinteken is. Ezek a vásárlások a Wargaming.net fő bevételi forrásai.

Mindebből következik, hogy egy olyan ág, ami véget ér tier 10 előtt, gyakorlatilag pénzkidobás a Wargaming szempontjából, mert kisebb szinteken vígan el lehet boldogulni ingyen is anélkül, hogy prémium fiókot vagy prémium járművet kelljen vásárolnunk. Ezért született a közös európai fa ötlete egyáltalán, hogy a csonka fejlesztési vonalak is kapjanak lehetőséget becsatlakozásra tier 10-be.

Egy másik nagyon fontos ok a népszerűség. 

Tier 10-es nélkül egy egyszerű tier 7-es magyar tank nem túl nagy motiváció egy átlagos külföldi játékosnak, hogy végigjátssza ezt a magyar vonalat, ami ráadásul jobbára olyan járművekből áll, amelyekről feltehetőleg még csak nem is hallott soha. 

Egy ilyen ág a WG elemzői szerint népszerűtlen lenne a relatíve kis magyar piacon kívül, s ez nem vetne túl jó fényt a fejlesztőkre. „Miért nem rakták be inkább az XY tankokat, vagy oldottak meg egy másik, súlyosabb problémát???” - kérdezné a mérges tömeg. 

Hogy ez jogos-e vagy sem, azt nem tudom megmondani, mindenesetre a Wargaming üzleti szakemberei jelenleg így gondolják.

Továbbá elég nagy plusz bevétel származik abból is, amikor egy új ág érkezésekor a gyors fejlődés érdekében játékosok tízezrei váltják át szabad tapasztalati pontjaikat (XP-jüket) aranyért, így átugorva az alap modulokat vagy éppen teljes, kisebb szintű járműveket. Ha nincs meg a motiváció, vagyis az új tier 10-es tank a fejlesztés végén, erre sem fognak költeni a játékosok.

Mindebből következik, hogy keresztet vethetünk egy tier 7-ben véget érő, önálló magyar ágra, amiben csak magyar fejlesztések lennének. De akkor milyen alternatíva lehetne még?

A következő részben megvizsgáljuk, hogy mi történne akkor, ha szovjet harckocsikkal egészítenénk ki a magyar ágat vagy ha más, a játékban már szereplő nemzet részeként érkeztek volna a magyar tankok.


A cikksorozat előző és következő részei: #1: A kezdetek | #2: Elvetélt tervek | #4: A klónok támadása | #5: Magyar prémium tankok kiválasztása

Írta: Karika

Utoljára frissítve: 2015. december 23. 07:42

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    sanyix06
    • Tankos
    · 5 éve
    Ha lehet erről a témáról szeretnék veled privátba beszélni nagyon fontos lenne wotban a játékos nevem sanyix06_gamer_iron vagy ha van skype akkor sanyika1934
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    norbika1234567
    • Tankos
    · 6 éve
    Esetleg lehetséges, hogy újra megszerezhető lesz?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    gwr
    • Tankos
    · 7 éve
    [quote name="Ikarus7"]Most nem azért a 2 fillérért tudom,hogy ,,WG barátunk" törekszik egy teljes ágat kihozni,de ettől lenne szép a ha nekünk lenne egy csonka águnk ,,Kicsit sárgább,kicsit savanyúbb,de a miénk'' lenne meg amúgy is mi Magyarok mindíg szeretünk kilógni a sorból én nagyon szívesen harcolnék a Magyarággal szerintem ezzel más is így lenne. [/quote]


    Az írássorozatban benne van, hogy tier8-tól van a nyereség jó része. A belső jövedelem termelő képessége miatt a 8 alatt nem éri meg fát behozni. Tehát olyan tankokat kell kreállni ami a prém fiók és prém tankok nélkül nem lehet(vagy alig) fenntartani és még frankó is legyen. És ne legyen megint szovjet klón. Sztem sose lesz, legfeljebb prém tankonként a német fán. (ami ott vicces , hogy nem német csúzli volt bennük)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    schneci
    • Tankos
    · 7 éve
    Ebből a fejlesztési fából hiányzik a Csodaszarvas nevű magyar nehéz tank.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Neked_csak_Miskolc
    • Tankos
    · 7 éve
    Most nem azért a 2 fillérért tudom,hogy ,,WG barátunk" törekszik egy teljes ágat kihozni,de ettől lenne szép a ha nekünk lenne egy csonka águnk ,,Kicsit sárgább,kicsit savanyúbb,de a miénk'' lenne meg amúgy is mi Magyarok mindíg szeretünk kilógni a sorból én nagyon szívesen harcolnék a Magyarággal szerintem ezzel más is így lenne.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    gwr
    • Tankos
    · 7 éve
    2015.dec.21-s keltezésű írás.
    A felvázolt fejlesztési fát nagyobb betűkkel és képekkel lehetne újra elkészíteni?
    ;-)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    DaisetsuHUN
    • Tankos
    · 7 éve
    És mi a helyzet a tier X-el? Arra is találtál egy hardcore E25 hasonmást. Az reménytelen?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    misi107
    • Tankos
    · 8 éve
    [quote name="Karika"][quote name="misi107"]Tier 1 magyar tank:LK2....na az még a német fán sincs.....a fellelhető képek alapján úgy láttam,hogy ezt rejtegették a magyarok az antant ellenőrző bizottsága elől.....[/quote]
    Igaz, hogy volt LK-II-esünk, de csak egy Első Világháborús géppuskával volt felfegyverezve nálunk, szóval tuti nem ez lesz a tier 1-es magyar tank, ha lesz egyáltalán ilyen.
    Helyette a svéd tech tree-ben lesz majd a tier egyes a módosított változata, az Strv. m/21-29
    [img]https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/44/MBT_m_21.jpg[/img][/quote]
    Igazad van,öreg vagyok és zavaros én az ágyús változatra emlékeztem .Lehet,megint elő kell vennem pár régi könyvemet és újra olvasni őket.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Karika
    • VIP
    · 8 éve
    [quote name="misi107"]Tier 1 magyar tank:LK2....na az még a német fán sincs.....a fellelhető képek alapján úgy láttam,hogy ezt rejtegették a magyarok az antant ellenőrző bizottsága elől.....[/quote]
    Igaz, hogy volt LK-II-esünk, de csak egy Első Világháborús géppuskával volt felfegyverezve nálunk, szóval tuti nem ez lesz a tier 1-es magyar tank, ha lesz egyáltalán ilyen.
    Helyette a svéd tech tree-ben lesz majd a tier egyes a módosított változata, az Strv. m/21-29
    [img]https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/44/MBT_m_21.jpg[/img]
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    misi107
    • Tankos
    · 8 éve
    Tier 1 magyar tank:LK2....na az még a német fán sincs.....a fellelhető képek alapján úgy láttam,hogy ezt rejtegették a magyarok az antant ellenőrző bizottsága elől.....
    [img]http://edoxstudio.com/portfolio/lk-2/lk-2_01.jpg[/img]
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.